Κυριακή, Αύγουστος 09, 2020
27/07/2020

Nα βρεθουν αμεσα πρακτικές, ρεαλιστικές λύσεις για τον επαναπατρισμό 200.000 ναυτικων: Μανώλης Τσικαλάκης , πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού

Οι ναυτικοί παγκοσμίως στάθηκαν ως ηρωες στο ύψος των περιστασεων στην πρώτη γραμμή από το ξέσπασμα της πανδημίας, όμως αντιμετωπίζονται ακόμη ως πολίτες γ’ κατηγορίας, όπως υπογράμμισε ο κ. Μανώλης Τσικαλάκης , πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Κανάλι 1 Πειραιά.

Σήμερα 200.000 ναυτικοι ανά τον πλανήτη δεν εχουν ακόμη επαναπατριστει παρότι κατέχουν θέση κλειδί και συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να μη σταματησει λεπτο ο εφοδιασμος των κρατων, σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Μπαρδούνια στην ενότητα για τη ναυτιλία που γίνεται κάθε Παρασκευή σε συνεργασία με το maritimes.gr

«Θα πρέπει όλοι να αναρωτηθούν αν συνεχιστεί αυτή η κατασταση τι απόνερα θα έχει παγκοσμίως,» τόνισε, υπενθυμίζοντας πως η αλλαγη πληρωματος έχει σχεση και με την ασφαλεια του πλοιου και κατ επεκταση της μεταφορας προϊοντων.

Ηδη ναυλωτές πιέζουν εταιρείες να επιβεβαιώσουν πως έχουν νέα πληρωματα πριν κλείσουν συμφωνία για ναύλωση.

«Πρέπει να βρεθούν αμεσα λύσεις. Δεν μπορει να συνεχιστεί αυτό. Από πλευρας της χωρας ελήφθησαν μετρα, καποιες ευρωπαικες χωρες επίσης βρηκαν λυσεις, αλλά οι πιέσεις θα πρεπει να ενταθούν και σε άλλες χώρες να βρουν τροπο αντικαταστασης πληρωμάτων,» είπε ο κ. Τσικαλάκης.

Δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται λύσεις για τον τουρισμό με προυποθεσεις και να είναι πιο απαιτητικοί οι όροι για να ταξιδεψει ένας ναυτικος, διαμαρτυρονται οι άνθρωποι της ναυτιλίας.

«Ολη αυτή η εικόνα λειτουργεί και ως αντικίνητρο στην προσελκυση νεων στο ναυτικο επαγγελμα. Οι ναυτικοί αφεθηκαν μόνοι στην τρικυμια να σωθούν. Ξερουν να το κανουν, όμως πρέπει να δειξουμε εμπρακτα την αγαπη μας,» υπογραμμισε.

Όσον αφορά στην ακτοπλοΐα ο κ. Τσικαλάκης επισημανε πως και πριν την πανδημία στα πλοία γινοταν απολύμανση εις βάθος και εφαρμοζονταν μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και σήμερα το πλοιο είναι ένα ασφαλες μεσο μεταφορας.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας