Κυριακή, Ιούλιος 05, 2020
27/06/2020

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και στο γιοτινγκ: Γιώργος Βερνίκος, Πρόεδρος της Vernicos Yachts

«Φέτος θα προσπαθήσουμε να σώσουμε ό,τι ειναι δυνατόν να σωθεί» είπε ο κ. Γιώργος Βερνίκος, Πρόεδρος της Vernicos Yachts μιλώντας στην εκπομπή του Νικου Μπαρδούνια στο Κανάλι 1 του Πειραιά στην ενότητα για τη ναυτιλία που γινεται κάθε Παρασκευή σε συνεργασία με το maritimes.gr

«Είχαμε ξεκινήσει με αισιοδοξία ότι το 2020 θα ήταν η καλύτερη χρoνιά μας. Με την πανδημία από την κορυφή βρεθήκαμε στον πάτο. Το γιοτινγκ ωστόσο θα εχει μια καλύτερη απόδοση απο τον τουρισμό γενικα, εκτιμάμε» σημείωσε ο κ. Βερνίκος.

Η Ελλάδα παραμένει παράδεισος του γιοτινγκ με συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες και κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος που ακόμη και την περίοδο της μακράς οικονομικής κρίσης διπλασίασε τη συμβολή του στο ΑΕΠ στο 20-25%, όπως τόνισε.

vernicos georgΤο ποσοστό και των Ελλήνων που ασχολούνται με το γιοτινγκ και επιλέγουν το γιοτινγκ επίσης αυξανοταν χρόνο με το χρόνο. Με μέσο κόστος 60-70 ευρώ την ημερα ανα ατομο οι διακοπές με σκαφος είναι πλέον προσιτές, σημείωσε.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας και οι εταιρείες του κλάδου αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας που μεγεθύνονται καθώς λόγω της νομικής μορφής είναι πιο δύσκολη η χρηματοδότησή τους γι αυτό και υπάρχει αναγκη μεγαλύτερης στήριξης από την Πολιτεία, πρόσθεσε ο κ. Βερνίκος.

Οσον αφορά στον ανταγωνισμό με τη γείτονα Τουρκία πρωτίστως και άλλες χωρες της Αδριατικής που ως μη κρατη μελη της ΕΕ έχουν μεγαλύτερα περιθωρια ευελιξίας, επισημαίνει πως θα έιναι μια δύσκολη χρονιά για όλους, αλλά το ελληνικό κράτος πρεπει να βοηθήσει. Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ που θα έφτανε στο 24% ενώ στην Τουρκία είναι μηδενικός, είναι ένα πρωτο βήμα.

«Η διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα ήταν καλή, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά μας,» κατέληξε ο κ. Βερνίκος. Το lockdown ηταν σχετικά εύκολο. Ο δρόμος της ανακαμψης είναι πιο δύσκολος.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας