Κυριακή, Ιούνιος 07, 2020
20/05/2020

Μ. Σακκέλης: Tο καλοκαίρι -ίσως- να μην δρομολογηθούν τα ταχύπλοα

Το ενδεχόμενο να μην δρομολογηθούν στην ακτοπλοΐα τα ταχύπλοα, κατά την θερινή περίοδο, σε περίπτωση που τα πρωτόκολλα επιβατών παραμείνουν στο 50% της χωρητικότητας τους, λόγω των μέτρων κατά της πανδημία κορονοιού, αποκάλυψε μιλώντας στο « Κανάλι 1» 904 και στην εκπομπή « Προπαντός Ψυχραιμία», με το Νίκο Μπαρδούνια,ο Μιχάλης Σακκέλης πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στους ναύλους το καλοκαίρι, παρά τα όσα έχουν γραφεί, περί του αντιθέτου, λόγω της χρήσης από τις αρχές του 2020 νέου τύπου καυσίμου, με μειωμένο Θείο, που είναι σημαντικά ακριβότερο από το καύσιμο που χρησιμοποίησαν οι ναυτιλιακές εταιρείες έως τα τέλη του 2019.

«Δεν μπορώ να γνωρίζω επ’ ακριβώς την τιμολογιακή πολιτική της κάθε εταιρείας αλλά εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στους ναύλους… Και εξάλλου ποιά εταιρεία θα προχωρούσε σε αυξήσεις σε τέτοιο οικονομικό περιβάλλον; » αναρωτήθηκε ο Μ Σακκέλης.

Τα πρωτόκολλα επιβατών

Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΕΝ τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο επιβάλλεται να αλλάξουν τα πρωτόκολλα και τα πλοία να μπορούν να μεταφέρουν περισσότερους επιβάτες από τους μισούς που τους επιτρέπεται σήμερα, λόγω των μέτρων κατά του κορονοιού. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τόνισε, θα είναι στατιστικά αδύνατο η ακτοπλοΐα να εξυπηρετήσει την κίνηση του θέρους προς τα νησιά αφού, με μειωμένα πρωτόκολλα, θα μπορεί να εξυπηρετεί μόνο το 30% της ζήτησης….

Ειδικό ερωτηματολόγιο

Αναφορικά με το Ειδικό ερωτηματολόγιο που θα πρέπει να συμπληρώνουν οι επιβάτες πριν την επιβίβασή τους στα πλοία της ακτοπλοΐας (για ταξίδι διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών) , ο κ Σακκέλης είπε ότι ήδη εξετάζεται από τις εταιρείες να το χορηγούν στους επιβάτες πριν την κάθοδό τους στο λιμάνι προκειμένου να μειωθούν οι χρόνοι παραμονής εκτός πλοίου λόγω των αυστηρότερων ελέγχων που θα διενεργούνται πριν το ταξίδι.

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ ανάφερε ότι πριν μπουν οι επιβάτες στα πλοία θα υποβάλλονται σε θερμομέτρηση, θα φορούν μάσκα και γάντια ενώ προβλέπεται να αντιστοιχεί ένας επιβάτης σε κάθε δύο τετραγωνικά μέτρα επιφανείας του πλοίου, κάτι που εναρμονίζεται με ό,τι ισχύει γενικότερα για τις συγκεντρώσεις ατόμων σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

«Για μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων θα διατίθεται χώρος 16 τετραγωνικών μέτρων. Από έρευνα που έχουμε κάνει προκύπτει ότι , η μέση κράτηση αφορά τρία άτομα, που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο η κάθε παρέα ή οικογένεια θα έχει στη διάθεσή της έξι τετραγωνικά μέτρα. Επίσης, η μεγάλη πλειονότητα των επιβατών στο πλοίο βρίσκεται στα ανοικτά καταστρώματα και συνεπώς η προτεινόμενη ρύθμιση είναι ακόμη πιο ασφαλής» τόνισε.

ακούστε όλη την συνέντευξη εδώ:

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας