Κυριακή, Ιούνιος 07, 2020
14/05/2020

Ο κλάδος της κρουαζιέρας θα αντέξει, θα επανέλθουμε δυναμικά: Μαρία Δεληγιάννη, Εκπρόσωπος CLIA στην Ανατολική Μεσόγειο

«Προπαντός Ψυχραιμία», όπως είναι και ο τίτλος της εκπομπής που επιμελείται στο Κανάλι 1 του Πειραιά ο Νίκος Μπαρδούνιας, που την φιλοξένησε πρόσφατα (10/04), συνέστησε η κ. Μαρία Δεληγιάννη, Εκπρόσωπος CLIA στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με το πλήγμα της πανδημίας του νέου κορονοιού στην κρουαζιέρα και γενικότερα στην οικονομία, σε Ελλάδα και παγκοσμίως.

«Χρειαζεται να οπλιστούμε όλοι με πολύ ψυχραιμία για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση,» είπε η κα Δεληγιάννη σε συνέντευξη της στην εκπομπή στην ενότητα που γίνεται κάθε Παρασκευή σε συνεργασία με το maritimes.gr

Ιδρυθείσα το 1975 στις ΗΠΑ με έδρα την Ουάσινγκτον, η CLIA, είναι η διεθνής ενωση εταιρειών κρουαζιέρας που εκπροσωπεί το 95% κλάδου, δηλαδή 54 εταιρείες που διαθέτουν συνολικά 277 κρουαζιεροπλοια, εξήγησε.

Επιπλέον εκπροσωπεί 340 άλλες εταιρείες, όπως λιμάνια, προορισμούς, αεροπορικές, ναυπηγεία και 25.000 πράκτορες.

Η κρουαζιέρα προσφέρει 150 δις καθε χρόνο στη διεθνή οικονομία.

«Από την αρχή της κρίσης δραστηριοποιηθηκαμε. Σε 48 ώρες αφότου ο ΠΟΥ μίλησε για κατάσταση έκτακτης ανάγκης υιοθετήσαμε μετρα πρόληψης εξάπλωσης του ιού. Σταδιακά όλες οι εταιρίες από 18 Μαρτίου σταμάτησαν να δραστηριοποιουνται και προτεραιοτητά μας έγινε να πιάσουν λιμάνι τα πλοία και να επαναπατριστουν επιβατες και πληρώματα,» σημείωσε η κα Δεληγιάννη.

Ευχαρίστησε θερμά την ελληνική κυβέρνηση για την εξαιρετική συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, για τον ανεφοδιασμό των πλοίων που βρέθηκαν στην Ελλάδα με καύσιμα, τρόφιμα και νερό.

«Κάθε μήνα λήγουν οι συμβάσεις περίπου 100.000 ναυτικων σε εμπορικά και κρουαζιεροπλοια. Πρέπει κι εκεινοι καποια στιγμή να γυρίσουν στα σπίτια τους,» τόνισε, παραπέμποντας σε δήλωση της ΕΕ ότι πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση.

Οσον αφορά στον οικονομικό αντίκτυπο, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η 3η μεγαλυτερη χωρα προορισμός κρουαζιέρας στην Ευρωπη. «Θα πληγεί σιγουρα σημαντικά. Καθε μέρα αναστολής δραστηριοτητας μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια 17 θέσεων εργασίας. Οι συνολικές απώλειες εκτιμώνται στα 119 εκατομμύρια ευρω όσο ο στόλος είναι ανενεργός για 60 ημέρες,» εξήγησε η κα Δεληγιάννη.

«Όπως κάθε κλάδος πλήττεται, κάνουμε τα μέγιστα ώστε την επόμενη μερα να γυρίσουμε πιο δυνατοί,» υπογράμμισε.

Σε ενα διαρκώς μεταβαλλομενο περιβάλλον είναι δυσκολο να εκτιμήσουμε πότε ακριβώς θα ξαναρχίσουν φουλ οι κρουαζιέρες, επισήμανε, καθώς εξαρτάται απο την εξέλιξη του ιού και τη στάση πολλών κυβερνήσεων αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης.

«Ο κλάδος πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα γιατί προεχει η δημόσια υγεία και ασφάλεια. Παραμένουμε αισιόδοξοι. Ο κλάδος θα αντέξει, θα επανέλθουμε δυναμικά. Σας το εγγυώμαι» κατέληξε.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας