Κυριακή, Μαϊος 28, 2023
15/03/2020

Τα υδροπλάνα δεν θα ανταγωνίζονται αλλά θα συμπληρώνουν την ακτοπλοΐα: Νίκος Χαραλάμπους, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes

Τα υδροπλάνα μπορούν να ενταχθούν και να στηρίξουν το υπάρχον σύστημα μεταφορών δια θαλάσσης και να ενισχύσουν περιφερειακές μαρίνες, τουρισμό και τοπική οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Χαραλάμπους, διευθύνοντα σύμβουλο της Hellenic Seaplanes.

«Δεν υπάρχει θέμα ανταγωνισμού, αλλά συμπληρωματικού μέσου» όπως εξήγησε σε συνέντευξη στο Κανάλι 1 του Πειραιά στην εκπομπή του Νίκου Μπαρδούνια που γίνεται κάθε Παρασκευή σε συνεργασία με το maritimes.gr.

Ένα υδροπλάνο 19 θέσεων δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το πλοίο που μεταφερει εκατοντάδες επιβάτες, προϊόντα και οχήματα, αλλά μπορεί να ανοίξει διασυνδέσεις, σημείωσε.

Μπορεί να συνδέσει περιοχές αποκομμένες και τους χειμερινούς μήνες, όπως Πχ η Θεσσαλονίκη που δεν έχει επικοινωνία με τις Σποράδες ή την Ικαρία, είπε ο κ. Χαραλάμπους.
Σε συνεργασία με αεροπορικές υδροπλάνα μπορούν να μεταφέρουν για παράδειγμα εγκαίρως στη Ρόδο επιβάτες από τα γύρω νησιά ώστε να προλαβαίνουν την πτήση για την Αθήνα και να μην εξαρτώνται από τον καιρό αν θα μπορεί να δέσει το πλοίο στο λιμάνι, εξήγησε.

Μπορούν να αναλάβουν τις αεροδιακομιδές.

Το υδροπλάνο προσφέρει εξοικονομηση χρονου για ντόπιους και τουρίστες ώστε να μπορουν να δουν περισσότερη Ελλάδα σε λιγότερο χρόνο, τόνισε ο κ. Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι και γειτονικά κράτη θα ήθελαν να συνδεθούν με την Ελλάδα μεσω υδροπλάνων.

Όλα τα προβληματα του προηγούμενου νόμου έχουν λυθεί και το θεσμικό πλαίσιο είναι έτοιμο, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι μέσω ΣΔΙΤ ή αμιγούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα μπορούσαν να κατασκευαστούν και να δώσουν ανασα πνοής ακόμη και σε μαρίνες που δεν λειτουργουν σήμερα.

Το επιχειρησιακό περιβάλλον στην Ελλάδα επιτρέπει άνετα την αναπτυξη 200-300 υδροπλάνων που θα δώσουν περισσότερες επιλογές σε Ελληνες και ξένους και θα συμβαλλουν στην περαιτερω αναπτυξη του τουριστικού προιοντος, εξήγησε.

Η Hellenic Seaplanes έβαλε στα πλάνα της την κατασκευή και λειτουργία ιδιωτικών υδατοδρομίων το 2013, αλλά λόγω τροποποίησης που έφερε η προηγουμενη κυβέρνηση το σχέδιο έμεινε στο συρτάρι και τώρα ξαναβγαίνει.

Περίπου 80 υδατοδρομια έχουν μπει στην διαδικασία αδειοδοτησης και κατασκευής και απομένουν αλλα 80, εξήγησε ο κ. Χαραλάμπους.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας