Τετάρτη, Απρίλιος 08, 2020
02/03/2020

Πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στην ακτοπλοία: Διονύσης Θεοδωράτος, Εμπορικός Διευθυντής Blue Star ferries

Το κράτος θα πρέπει να υπολογίσει στη σημαντική συμβολή της ακτοπλοΐας στο ΑΕΠ της χώρας μας και να προχωρήσει σε μείωση των συντελεστών ΦΠΑ ώστε να μπορέσουν οι εταιρείες να ανταποκριθούν στα αυξημένα κόστη λειτουργίας μετα και την 1η Ιανουαρίου 2020, δηλώνει ο κ. Διονύσης Θεοδωράτος, Εμπορικός Διευθυντής Blue Star ferries.

Η ελληνική ακτοπλοΐα εξυπηρετεί σήμερα 95 νησιά και το 85% των εμπορευματικων αναγκών τους και όμως οι ελληνικές ακτοπλοϊκές έχουν να υπολογίζουν τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην Ευρώπη σε χώρες μέλη με ακτοπλοΐα, σημείωσε σε συνέντευξη του στο Κανάλι 1 του Πειραιά στην εκπομπή του Νίκου Μπαρδούνια στην ενότητα που γίνεται καθε Παρασκευή σε συνεργασία με το maritimes.gr

Με σταθερά τα καθαρά ναύλα από το 2009 οι επιβάτες είδαν από τις αρχές του χρόνου μια αύξηση 5% στα εισιτήριά τους που ήταν απαραίτητη για να ανταποκριθούμε στο αυξημένο κόστος καυσίμων, εξήγησε ο κ. Θεοδωράτος.

Η Blue Star Ferries παρέχει εκπτώσεις σε 360.000 μέλη του loyalty club της, αλλά η λύση θα πρέπει να είναι συνολική, όπως και στην περίπτωση της αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών ώστε να εξυπηρετούν ανάγκες ΑΜΕΑ και τα ταχύπλοα και πλοια νεότερης γενιάς, σημείωσε.

Λιμάνια που χθες μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες δελφινιών χωρητικότητας 120 ατόμων που συνέβαλαν στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν κατάλληλα τα flying cats που μεταφέρουν 350 επιβάτες ή τα νέας γενιάς πλοια που θα είναι και προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις για νέα καύσιμα, υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρατος.

Ήδη γίνονται επαφές και με τοπικούς παράγοντες για να εξεταστούν λύσεις, σημείωσε. Στο Αγκίστρι για παράδειγμα έχει ήδη αλλάξει το σημείο εξυπηρέτησης.

H Blue Star Ferries εξετάζει την ανανέωση του στόλου της, την χρήση LNG και scrubbers. Σε 4 πλοια της φέτος θα τοποθετηθούν scrubbers.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας