Κυριακή, Δεκέμβριος 04, 2022
05/04/2014

FAZ: Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να τυπώσει ένα τρις ευρώ

Μοντέλα που μετρούν τις οικονομικές επιπτώσεις ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων (ή αλλιώς τυπώματος χρήματος) συνολικού ύψους 1 τρισ. ευρώ έχει εξετάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, V. Constancio, ωστόσο, δήλωσε άγνοια επί του θέματος, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για το δημοσίευμα της FAZ.

Η πληροφορία έρχεται μετά και τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, όπου θεωρήθηκε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης άνοιξε την πόρτα για το τύπωμα χρήματος (QE). Όπως είπε, υπήρξε ομοφωνία στο δ.σ. της ΕΚΤ να εξετασθεί το μέτρο, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για πολύ καιρό.

Τα τεστ της ΕΚΤ έδειξαν ότι η κίνηση θα μπορούσε να έχει διάφορα αποτελέσματα, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα προκαλέσει αισθητή αύξηση του πληθωρισμού, την ώρα που ο αποπληθωρισμός αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη ανησυχία της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ένα πρόγραμμα τυπώματος χρήματος 1 τρισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τον πληθωρισμό από 0,2 έως 0,8 ποσοστιαίες μονάδες.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας