Κυριακή, Σεπτέμβριος 24, 2023
17/09/2023

Αγορές ακινήτων από ξένους με στόχο την επένδυση – Πρωτιά των Ισραηλινών

Σε επενδυτικό προορισμό έχει εξελιχθεί η ελληνική αγορά ακινήτων για τους ξένους επενδυτές, με τους Ισραηλινούς και τους Κινέζους να αποτελούν τις πιο δυναμικές χώρες. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση έρευνας που πραγματοποίησε το δίκτυο μεσιτικών γραφείων της RE/MAX Ελλάς, το ασφαλές προφίλ της Ελλάδας συνεχίζει να προσελκύει επενδυτές, καθώς το 50% των αγοραστών προχωρεί σε απόκτηση ακινήτου στη χώρα μας με στόχο την επένδυση. Για λόγους αναψυχής/διακοπών αγοράζει το 22%, ενώ ένα πρόσθετο 20% αγοράζει με στόχο την ιδιοκατοίκηση.

Με βάση τη σχετική ανάλυση, οι επενδυτές από το Ισραήλ κατακτούν την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν όσοι προέρχονται από την Κίνα και τη Γερμανία.

Σημειωτέον ότι πολλοί από τους επενδυτές που προέρχονται από τη Γερμανία είναι Ελληνες ομογενείς. Ακολουθούν οι επενδυτές από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ενώ σημαντικές κινήσεις πραγματοποιούν και Ευρωπαίοι επενδυτές από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οπως τονίζει η εταιρεία στην ανάλυσή της, «τα τελευταία χρόνια, μεγάλο ποσοστό ξένων αγοραστών επιλέγει την αγορά οικιστικών ακινήτων στη χώρα μας είτε για τουριστικούς λόγους είτε για μόνιμη παραμονή μετά τη συνταξιοδότησή τους».

Πάντως, διαφορές προκύπτουν ανάλογα με την περιοχή επένδυσης. Συγκεκριμένα, στην Αττική κυριαρχούν οι αγοραστές από την Κίνα, με εκείνους από το Ισραήλ να έπονται, ενώ ακολουθούν οι επενδυτές από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αγοραπωλησίες έγιναν και από χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και η Συρία, αλλά και η Τουρκία.

Στη Βόρεια Ελλάδα, η «γεωγραφία» των επενδυτών διαφέρει, καθώς στις πρώτες θέσεις βρίσκονται πολίτες από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Τουρκία. Αντίστοιχα, στο Ιόνιο, έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από Αγγλους, Γερμανούς και Ολλανδούς, ενώ στην Κρήτη οι περισσότερες επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν από το Ισραήλ, τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Γαλλία.

Αντίστοιχα, στη Νότια Ελλάδα, οι βασικές χώρες προέλευσης των επενδυτών ήταν το Ισραήλ, η Κίνα, η Γερμανία και ο Λίβανος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX, ένα στα τρία ακίνητα που αγοράζονται είναι χαμηλής αξίας έως 100.000 ευρώ, ενώ το 28% προτιμά ακίνητα αξίας από 200.000 έως 300.000 ευρώ. Επίσης, το 27% κινείται για ακίνητα από 100.000 έως 200.000 ευρώ, ενώ το 12% προτιμά ακριβότερα ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Οσον αφορά τον τύπο του ακινήτου, η δημοφιλέστερη κατηγορία με 46% είναι οι κατοικίες, ενώ ακολουθούν με 24% οι μονοκατοικίες. Μεζονέτες προτιμά το 10% και αγροτεμάχια/οικόπεδα το 15%.
πηγή:kathimerini.gr

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας