Δευτέρα, Σεπτέμβριος 27, 2021
26/07/2021

Χρήστος Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα»

THE WORLD AHEAD
GALA DINNER 2021
An evening of intelligence and stimulating discussion

Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας
Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, «Ελλάδα 2.0», ήταν ένα από τα πρώτα 12 σχέδια που υιοθέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα και αυτό αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα συνεκτικό και ρεαλιστικά φιλόδοξο σχέδιο. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα ακολουθήσει η πρώτη εκταμίευση προς την Ελλάδα ύψους 4 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα» μέσα από τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και διέβλεψε ένα οικονομικό μοντέλο πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και φιλικό στο περιβάλλον. Ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε στοιχεία για την απασχόληση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τον τουρισμό και άλλους τομείς, προκειμένου να καταδείξει ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει από την κρίση.

«Έχουμε ένα καλό σημείο εκκίνησης για τη μετά πανδημία εποχή», υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη τουλάχιστον 3,6% το 2021. «Εύχομαι να αναθεωρήσουμε αυτήν την πρόβλεψη», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η αγορά «βλέπει» ανάπτυξη έως και 5% το τρέχον έτος στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από το ρίσκο που συντηρείται στον τουρισμό, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προβλέψει 4 δισ. ευρώ για επιπλέον μέτρα στήριξης τους επόμενους μήνες, αν χρειαστούν ανάλογα με την πορεία της πραγματικής οικονομίας. 

Paschal Donohοe, Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup
«Αρκεί να σκεφτούμε πού βρισκόμασταν μερικούς μήνες πριν, για να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι οι εξελίξεις έχουν υπερβεί τις προσδοκίες μας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup Paschal Donohοe. Όπως είπε, 16 μήνες πριν δεν υπήρχαν καν εμβόλια και σήμερα το 65% των Ευρωπαίων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και σε λίγους μήνες η Ευρώπη θα γίνει από τους πρώτους εξαγωγείς εμβολίων στον υπόλοιπο κόσμο.

«Το γεγονός και μόνο ότι βρισκόμαστε εδώ, με φυσική παρουσία, στην εκδήλωση του Economist είναι μια απόδειξη για την πρόοδο που έχουμε επιτύχει και η οποία θα πρέπει να μας δίνει αυτοπεποίθηση», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος προέβλεψε ανάπτυξη άνω του 4,5% στην Ευρωζώνη το 2021. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο της ΕΚΤ, στο επίπεδο της νομισματικής πολιτικής, προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, Πρέσβυς εκ Προσωπικοτήτων, πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
Στο έργο της επιτροπής «Ελλάδα 2021» επικέντρωσε την ομιλία της η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, Πρέσβυς εκ Προσωπικοτήτων και πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»Τόνισε ότι η επιτροπή είχε συμφωνήσει πως δεν θα εστιάσει μόνο στην επέτειο, αλλά και στο ότι αυτή η χρονιά πρέπει να είναι επίσης μια χρονιά επανεκκίνησης, ανασυγκρότησης, επαναθεμελίωσης για την Ελλάδα. Επεσήμανε ότι ο εορτασμός των 200 χρόνων έπρεπε να αφορά όλη τη χρονιά, και όχι μόνο ορισμένα ορόσημα, όλους τους Έλληνες, της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και όλη την κοινωνία. Τόνισε ότι η επιτροπή δεν χρηματοδοτήθηκε από το κράτος, αλλά βασίστηκε σε χορηγίες και δωρεές. Αναφέρθηκε στο Φόρουμ για το 2040 που οργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων της επιτροπής, όπου παραγωγικοί φορείς της χώρας κάνουν προβλέψεις και προτάσεις για το μέλλον της χώρας. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της λαϊκής παράδοσης, του εναλλακτικού τουρισμού και των τοπικών προϊόντων για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Τέλος, αναφέρθηκε σε δράσεις της επιτροπής υπέρ του εθνικού συστήματος υγείας, μεταξύ άλλων, αλλά και στις ευκαιρίες που πρέπει να δοθούν στους νέους ανθρώπους για να παραμείνουν στην Ελλάδα. 

Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων, Alba Graduate Business School, The American College of Greece
Μέσα από την πανδημία βλέπουμε πάλι το κράτος να παίζει έναν σημαντικό ρόλο, θέτοντας τους κανόνες για το τι πρέπει να γίνει, τόνισε ο κ. Αξαρλόγλου. Επεσήμανε ότι τα λοκντάουν μας έκαναν να δούμε και πάλι τη σημασία των ανθρώπινων σχέσεων αλλά και της τεχνολογίας και του τόπου. Αναφερόμενος στην έννοια του τόπου, εξήγησε ότι αφ’ ενός μπορεί κανείς να επικοινωνήσει πλέον εύκολα με όλον τον κόσμο, αλλά και ότι πρέπει να αναδείξουμε τη σημασία του δικού μας τόπου σε όλον τον κόσμο. Αναφέρθηκε στην περίφημη ρήση του Μακρυγιάννη, ότι πρέπει να πάμε από το εμείς στο εγώ, και σχολίασε ότι μόνο έτσι συνηθισμένοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ασυνήθιστα πράγματα. «Πάμε σε μια εποχή όπου η αξία και οι συμπεριφορές θα είναι πιο σημαντικές από τις δεξιότητες», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Αξαρλόγλου.

Christian H. Kälin, πρόεδρος, Henley & Partners
Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο φιλικές και φιλόξενες χώρες στον κόσμο, τόνισε ο πρόεδρος της Henley & Partners Christian H. Kälin. Έδωσε έμφαση στην κλιματική αλλαγή, που προκαλεί και θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμών. Η Ελλάδα είναι σε μια θέση-κλειδί, επεσήμανε, και είναι «εκτεθειμένη» για γεωγραφικούς και ιστορικούς λόγους, προσθέτοντας ότι μπορεί να παίξει έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα μιας πολιτικής για την προσφυγική κρίση αλλά και για τη μετακίνηση επενδυτών και επιχειρηματιών. «Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη μετανάστευση ανθρώπων που συνεισφέρουν θετικά στην οικονομία και την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Κίνας στον σύγχρονο κόσμο, στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αυτό θέτει, αλλά και στο πώς μπορούν μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα, να εκμεταλλευθούν αυτό το γεγονός, δίνοντας ως παράδειγμα το λιμάνι του Πειραιά.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας