Τετάρτη, Οκτώβριος 28, 2020
15/10/2020

Στην τελική ευθεία οι μνηστήρες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται τελευταία καθώς ανοίγει η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και οι ενδιαφερόμενοι παίρνουν θέσεις. Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ανοικτά ενδιαφέρον ο όμιλος ONEX με τη στήριξη της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας και ο όμιλος North Star του Έλληνα εφοπλιστή κ. Θεόφιλου Πριόβολου.

Με το Νεώριο και την Ελευσίνα ήδη στα χέρια του ο ONEX στοχεύει σε χατ τρικ ώστε να δημιουργήσει ένα δυνατό δίκτυο hub ναυπηγοεπισκευαστικής. Οι Αμερικανοί που είναι στο πλευρό του ομίλου υπόσχονται και για γεωπολιτικούς λόγους πως θα δώσουν ώθηση και στο σκέλος των πολεμικών πλοίων δίνοντας δουλειά στην «τριαινα» της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Καθώς Κινέζοι και Γερμανοί μένουν όπως φαίνεται εκτός λόγω περιορισμών από τις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους.

Από την άλλη πλευρά ο όμιλος North Star υπόσχεται τη δημιουργία ενός διεθνώς ανταγωνιστικού ναυπηγείου και ναυτιλιακού τεχνολογικού κέντρου, που θα μπορεί να εξυπηρετεί τις απαιτήσεις συντήρησης σκαφών υψηλής προστιθέμενης αξίας, θα παράγει εξαγώγιμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και θα ανταποκρίνεται με επιτυχία στις ανάγκες της εθνικής μας άμυνας, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρός του στην «Καθημερινή».

Για την ωρα στην κούρσα μεταξύ των δυο ο Όμιλος ΟΝΕΧ εξασφάλισε και τη στήριξη του ΕΒΕΠ που αποφάσισε να αποκτήσει ένα συμβολικό ποσοστό μετοχών στο επιχειρηματικό σχήμα του ομίλου που διεκδικεί και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

«Ο Όμιλος, με τη σύζευξη των τριών Ναυπηγείων, της Σύρου, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά, δημιουργεί έναν εθνικό πρωταθλητή που χρειάζεται η χώρα να σταθεί με επιτυχία στον διεθνή ανταγωνισμό. Το Δ.Σ. του ΕΒΕΠ θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερης επενδυτικής σημασίας η στρατηγική εμβάθυνση της βιομηχανικής συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς, μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας,» σύμφωνα με την απόφαση.

Σε περίπτωση που είναι άλλος ο νικητής του διαγωνισμού το ΕΒΕΠ βεβαιως θα συνεργαστεί και με τον τελικό επενδυτή, διευκρινίζει ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Βασίλης Κορκίδης.

Μια υγιής επανεκκίνηση των ναυπηγείων θα πρέπει να στηριχθεί άλλωστε από όλες τις πλευρές εφόσον θα βοηθήσει και την εθνική οικονομία και την τοπική κοινωνία με χιλιάδες νεες θέσεις εργασίας.

«Εφόσον, τελικά, ευοδωθούν οι προσπάθειες αναζωογόνησης των δύο μεγάλων ναυπηγικών μονάδων του Κόλπου της Ελευσίνας καθίσταται προφανές ότι η Ελλάδα αποκτά εκ νέου το στρατηγικό πλεονέκτημα στο πέταλο της Ανατολικής Μεσογείου.Εάν αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που υφίστανται στη ναυπηγοεπισκευή και τον εφοδιασμό πλοίων, έχει υπολογιστεί ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να καρπωθεί 14 δισεκατ. ευρώ,» σημειωνει.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας