Τρίτη, Οκτώβριος 20, 2020
30/09/2020

Σημαντικές οι νέες επενδύσεις, οι άμεσες ξένες επενδύσεις, ειδικά σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας

Διαδικτυακό συνέδριο Economist
THE NEW YORK-EASTMED SUMMIT
“A SEA OF CONFLICT OR A SEA OF OPPORTUNITIES?”
29 Σεπτεμβρίου 2020 □ Διαδικτυακά www.hazliseconomist.com 

Στην αποτελεσματικότητα των αυστηρών μέτρων που έλαβε η Κύπρος από την έναρξη της πανδημίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης, κάνοντας αναφορά στις απροσδόκητες προκλήσεις του Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο υπουργός μίλησε για τα έγκαιρα οικονομικά μέτρα που έλαβε η χώρα, καθώς και για τη δέσμη δημοσιονομικών κινήτρων που υιοθέτησε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι προβλέψεις του 2020 που εκτιμούσαν συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 7% αναθεωρούνται προς τα κάτω στο -5,5% για αυτό το έτος. Αφού έκανε αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, ο υπουργός υπογράμμισε τον ρόλο των παραδοσιακών πυλώνων της οικονομικής ανάπτυξης στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδύσεων, άμεσων ξένων επενδύσεων, και εξήρε τη σημασία τους ειδικά σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας.

Μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων, η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα για τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας Νίκος Παπαθανάσης, συμπληρώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει παράλληλα τις μεταρρυθμίσεις, σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση και η δικαιοσύνη, με γνώμονα τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη διεθνή της εικόνα με τη διαχείριση της επιδημίας, κάτι που θα την ευνοήσει και ως επενδυτικό προορισμό, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece Γιώργος Φιλιόπουλος,. Επεσήμανε ότι η επιδημία έπαιξε ρόλο καταλύτη για την προώθηση της ψηφιοποίησης. Ως έναν από τους λόγους που η Ελλάδα είναι πολλά υποσχόμενος επενδυτικός προορισμός ανέφερε και το ότι τα στοιχεία ενεργητικού (assets) της χώρας είναι ακόμα υποτιμημένα, ενώ ανέφερε παραδείγματα κλάδων που είναι ελκυστικοί για επενδύσεις.

Στα προγράμματα μετανάστευσης ή/και απόκτησης υπηκοότητας μέσω επενδύσεων αναφέρθηκε ο Dominic Volek, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Henley and Partners, εξηγώντας τη σημασία τους για την ενίσχυση των επενδύσεων και τη διαφοροποίηση του παγκόσμιου επενδυτικού portfolio. Τόνισε τις υψηλές επιδόσεις της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας σε τέτοιου είδους προγράμματα, ενώ έδωσε και παραδείγματα θετικών επιπτώσεών τους στην οικονομική δραστηριότητα.

Τεράστια ευκαιρία για καινοτομία στο επιχειρείν χαρακτήρισε την κρίση του κορωνοϊού o ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Innovate Israel Itai Green. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη των επιχειρήσεων, ειδικά στις παρούσες συνθήκες, να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες και να αυξήσουν τις συνεργασίες τους, ενώ τόνισε ότι τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων θα πρέπει να κατανοήσουν τη σημασία της διαφοροποίησης της γνώσης και της εμπειρίας. 

Για τη θέση των γυναικών εν σχέσει προς το επιχειρείν μίλησε η συνιδρύτρια και διευθύνουσα εταίρος του Beyond the Billion & The Billion Dollar Fund for Women Shelly Porges, αναφερόμενη στην ανάγκη ανάπτυξης επιχειρηματικών «οικοσυστημάτων» που θα ευνοούν την εμπλοκή των γυναικών. Εστίασε επίσης στη συμβολή των γυναικών στην ίδρυση επιχειρήσεων, και ιδίως καινοτόμων τεχνολογικά επιχειρήσεων. Τόνισε την ανάγκη να προωθηθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα ειδικά στη Μεσόγειο, όπου ακόμα υστερεί. 

Στην προώθηση των επενδύσεων στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου με τη βοήθεια μιας πολιτικής που θα ευνοεί τη σταθερότητα και τη συνεργασία αναφέρθηκε ο πρόεδρος ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων – Invest Cyprus Μιχάλης Μιχαήλ. Χαρακτήρισε την Κύπρο κορυφαίο προορισμό για την εγκατάσταση εταιρειών που θα μπορούν να απευθυνθούν σε πελάτες τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι υπάρχει αυτοπεποίθηση για την επόμενο περίοδο. Έδωσε, επίσης, παραδείγματα από οικονομικούς κλάδους ελκυστικούς για επενδύσεις.

Η ενέργεια είναι καταλύτης για τη συνεργασία στην περιοχή, τόνισε ο Άριστος Κωνσταντίνου, Εμπορικός Σύμβουλος, Βόρεια Αμερική, στο Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο EastMed Gas Forum. Επεσήμανε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για να υποδεχθεί επενδύσεις, αναφέροντας και συγκεκριμένους τομείς, ενώ έδασε έμφαση στο γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει μισό δις πληθυσμό, κατά βάση νεανικό, που υιοθετεί όλο και περισσότερο τις δυτικές καταναλωτικές συνήθειες. Μίλησε επίσης για δυνατότητα της Κύπρου να εξελιχθεί σε ένα ισοδύναμο της Σιγκαπούρης στην περιοχή μας.

Αισιοδοξία για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κύπρου για την μετά την επιδημία περίοδο εξέφρασε Αλέξανδρος Μπουλουγούρης, CFA, επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης, WOOD & Company, αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της χώρας αλλά και σε ορισμένα μειονεκτήματα, όπως το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η χαμηλή κουλτούρα πληρωμών. Όσον αφορά την Ελλάδα, ανέφερε ότι αυτή αναπτυσσόταν πιο αργά από την Κύπρο πριν από την επιδημία, ωστόσο τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι τώρα σε καλύτερη κατάσταση και ότι υπάρχει μια κυβέρνηση προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.

Τη σημασία της συνεργασίας «3+1» (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ + ΗΠΑ) εξήρε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας Francis Fannon, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα πύλη των Βαλκανίων και της Ευρώπης, δίνοντας σχετικά παραδείγματα από τον τομέα της ενέργειας. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και επεσήμανε τη δυνατότητα του φυσικού αερίου να γίνει ο «ειρηνοποιός» στην περιοχή. Ο κ. Φάνον ανέφερε ότι υπάρχει «ανησυχία για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας», τονίζοντας ότι μόνο η ειρηνική διπλωματική διαδικασία είναι ο δρόμος προς τα εμπρός.

Τη σημασία της ίδρυσης του EastMed Gas Forum τόνισε η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου, ενώ αναφέρθηκε γενικά στη συνεργασία γύρω από το φυσικό αέριο μεταξύ των χωρών της περιοχής, από την οποία, όπως είπε, δεν αποκλείεται καμία χώρα. Μίλησε επίσης για άλλα ενεργειακά projects στα οποία εμπλέκεται η Κύπρος, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ευρώπης-Ασίας (Euro-Asia Interconnector) και Ευρώπης-Αφρικής (Euro-Africa Interconnector). Ακόμα, η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έθεσε η επιδημία και στις οικονομικές συνέπειες αυτής.

Στη σχέση ενεργειακής ασφάλειας και γεωπολιτικής αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ο ενεργειακός πλούτος της περιοχής να γίνει αιτία συμφιλίωσης και όχι πηγή απειλών. Μίλησε για τα ενεργειακά projects στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα, χαρακτήρισε τη συνεργασία των «τριών δημοκρατικών κρατών» της περιοχής (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ) ως «άγκυρα σταθερότητας», ενώ επεσήμανε ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να καλύψει το 8-10% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Για τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Delek Drilling LP, Avner Oil Yaniv Friedman, για τις οποίες τόνισε ότι έχουν μετασχηματίσει την περιοχή. Αναφέρθηκε στην πώληση φυσικού αερίου από το Ισραήλ στις γειτονικές του χώρες και τη σημασία της και γενικά στο πώς η ενέργεια συμβάλλει στην περιφερειακή συνεργασία. Ο κ. Friedman μίλησε επίσης για τις προοπτικές του 2021, αναφερόμενος και στο πρόβλημα των ιστορικά χαμηλών τιμών των υδρογονανθράκων.

 

Αναλυτικό πρόγραμμα: http://www.hazliseconomist.com/en/event/The_Eastern_Mediterranean/agenda

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας