Κυριακή, Δεκέμβριος 04, 2022
28/09/2022

Hanwha Group: Συμφωνία για την απόκτηση ελέγχου του 49.3% της DSME

Ο νοτιοκορεάτικος όμιλος Hanwha Group υπέγραψε επενδυτική συμφωνία υπό όρους με την εξίσου νοτιοκορεάτικη Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) για την απόκτηση ελέγχου του 49.3% και του διαχειριστικού ελέγχου της ναυπηγικής εταιρείας μέσω αύξησης κεφαλαίου 1.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κρατική Τράπεζα Ανάπτυξης της Κορέας (KDB), η οποία ελέγχει την DSME για 21 χρόνια, συμφώνησε να πουλήσει μέρος του μεριδίου της και να διατηρήσει το 28.2% του μετοχικού κεφαλαίου στη ναυπηγική εταιρεία, εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία. Η KDB κατέχει επί του παρόντος μερίδιο 55.7% στην DSME.

Εν τω μεταξύ η KDB προσπάθησε να πουλήσει την DSME στην ανταγωνιστική της Hyundai Heavy Industries, αλλά η συμφωνία απέτυχε νωρίτερα εφέτος καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε κατά της συγχώνευσης, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση θα δημιουργήσει μια κυρίαρχη κατασκευαστική δύναμη στην αγορά των LNG carriers.

Η Hanwha, η οποία δεν έχει ναυπηγικές επιχειρήσεις, έχει πλέον επιλεγεί ως προτιμώμενος πλειοδότης. Ωστόσο, οποιοσδήποτε επενδυτής με πιο ευνοϊκούς όρους μπορεί να υποβάλει την ανταγωνιστική προσφορά πριν από τη λήξη της προθεσμίας στις 17 Οκτωβρίου. Η KDB και η Hanwha δήλωσαν ότι αναμένουν να συνάψουν επίσημη συμφωνία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους και να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Αυτή είναι η δεύτερη κίνηση της Hanwha στην DSME μετά την αποτυχία της πρώτης της απόπειρας να αγοράσει την οικονομικά προβληματική ναυπηγική εταιρεία το 2008. Ο όμιλος είναι ο έβδομος μεγαλύτερος όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων της Νότιας Κορέας που ειδικεύεται στην άμυνα και την ενέργεια με την DSME έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές ναυτικών πλοίων της Νότιας Κορέας.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας