Πέμπτη, Μαϊος 26, 2022
16/12/2021

Κίνα & Ρωσία: Ρεκόρ σε διμερές εμπόριο - εμβαθύνουν τη συνεργασία στην ενέργεια

(Xinhua/Wang Jianwei) (Xinhua/Wang Jianwei)

Το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021 ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping (την Τετάρτη) κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ωστόσο, για ολόκληρο το έτος (2021), το διμερές εμπόριο φαίνεται να φτάσει σε υψηλό ρεκόρ, όπως είπε ο Πρόεδρος Xi. Επίσης, ανάφερε ότι η ολόπλευρη πρακτική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έχει επιδείξει τεράστιες πολιτικές δυνάμεις και τεράστιες δυνατότητες.

Μεταξύ άλλων, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να εντείνει τη συνεργασία της με τη Ρωσία για τη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης και την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αναφερόμενος στην Πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ανάπτυξης που πρότεινε στην 76η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο Xi είπε ότι είναι ένα δημόσιο αγαθό που εστιάζει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της αγοράς που αντιμετωπίζει ο κόσμος, ειδικά οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες χώρες. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία στοχεύει στο να ενισχύσει την εφαρμογή της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Επιπρόσθετα, ο κινέζος πρόεδρος είπε ότι η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους στη νέα ενέργεια, ενώ παράλληλα θα εδραιώσουν την παραδοσιακή ενεργειακή συνεργασία. Γενικότερα, οι δύο πλευρές θα πρέπει να προωθήσουν μια σειρά συνεργασιών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και να διερευνήσουν περαιτέρω συνεργασίες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και σε άλλους τομείς.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας