Τρίτη, Ιανουάριος 21, 2020
14/01/2020

Ανησυχία για κλείσιμο των Στενών Ορμούζ λόγω αμερικανο-ιρανικής έντασης, σε εγρήγορση οι Έλληνες εφοπλιστές

Η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον- Τεχεράνης μετά τη δολοφονία του Ιρανού αξιωματικού επί ιρακινού εδάφους από τις ΗΠΑ και τον γύρο αντιποίνων προκαλεί εύλογα ανησυχία στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα.

Ενδεχόμενο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ από όπου διακινείται καθημερινά το 20% του ημερησίως μεταφερόμενου πετρελαίου παγκοσμίως, ή μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση, θορυβεί και τους Έλληνες πλοιοκτήτες.

Ηδη στην περιοχή δεξαμενόπλοια συνοδεύονται από πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, Βρετανίας, Κίνας και Ιαπωνίας και οι ναυτιλιακές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας, περιορίζοντας τα ταξίδια μόνο στο φως της ημέρας.

Στέλεχος ναυτιλιακής εταιρίας με στόλο δεξαμενόπλοιων επεσήμανε πως οι εντάσεις στην περιοχή δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά ουδέποτε κανείς ξέρει πώς θα εξελιχθούν.

Αν δεν ξεσπάσουν πολεμικές συγκρούσεις σε Αθήνα και Πειραιά εκτιμούν πως δεν θα υπαρξει πρόβλημα με την διαθεσιμότητα πετρελαίου και η τιμή του δεν θα είναι πολύ πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης θα υπάρξει αναστάτωση και οι πετρελαιοπαραγωγοί εκτός του Αραβικού κόλπου θα ωφεληθούν, από ΗΠΑ και Βραζιλία μέχρι Βενεζουέλα, εκτιμούν.

Στον «πόλεμο των δεξαμενόπλοιων» 1987-1988 αμερικανικά πολεμικά πλοία συνόδευαν δεξαμενόπλοια που έπλεαν μέσω των στενών του Ορμούζ. Οι εντάσεις στην περιοχή ώθησαν στα ύψη την τιμή του πετρελαίου και μειώθηκε η ζήτηση για αραβικό πετρέλαιο.

Λόγω της κατάστασης δεν αποκλείονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα τις οποίες κατά κανόνα αναλαμβάνουν οι ναυλωτές, αλλά δεν αποκλείονται επαναδιαπραγματεύσεις για να επιμεριστούν το κόστος, εξήγησε Έλληνας πλοιοκτήτης

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας