Κυριακή, Μαϊος 28, 2023
25/05/2023

StealthGas: Υπερδιπλασίασε τα κέρδη της το Α΄ τρίμηνο

Η εισηγμένη στο Nasdaq ναυτιλιακή εταιρεία StealthGas, συμφερόντων του Χάρη Βαφειά, γνωστοποίησε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

Αναλυτικότερα, το τρεις πρώτους μήνες του 2023 κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 17 εκατομμυρίων δολαρίων, υπερδιπλάσια από τα 7.7 εκατομμύρια δολάρια που σημείωσε η εταιρεία το προηγούμενο τρίμηνο και από τα 7.6 εκατομμύρια δολάρια που κέρδισε το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Εν τω μεταξύ το ρεκόρ των κερδών έρχεται σε συνέχεια του ρεκόρ ετήσιων κερδών ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022, που ήταν η υψηλότερη ένδειξη από τότε που η Εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η προαναφερθείσα αύξηση (κερδών Q1,23) οφείλεται στην πώληση του "Eco Evoluzione" (χωρητικότητας 35.200 κυβικών μέτρων & κατασκευής του 2010) το οποίο μετονομάστηκε σε "Fortune Gas".Η συμφωνία απέφερε στην Εταιρεία κέρδη κέρδη 14 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 8.8 εκατομμύρια δολάρια περιήλθαν στη StealthGas, η οποία ήταν συνιδιοκτήτρια του πλοίου μαζί με άγνωστους εταίρους κοινοπραξίας.

Παράλληλα η StealthGas αναμένει να καταγράψει περισσότερα κέρδη από πωλήσεις πλοίων τα επόμενα τρίμηνα. Πρόκειται για τέσσερα μικρά LPG carriers (τα χωρητικότητας 4.900 κυβικών μέτρων "Eco Czar", "Eco Enigma" & "Eco Nemesis" που κατασκευάστηκαν το 2015, αλλά και το "Eco Texiana" που κατασκευάστηκε 2020) τα οποία εξαγόρασε πολύ πρόσφατα η spin off εταιρεία Toro Corp. συμφερόντων του Πέτρου Παναγιωτίδη. Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε περίπου 71 εκατομμύρια δολάρια. Ενώ τα κέρδη από αυτές τις τέσσερις πωλήσεις θα καταχωρηθούν στα αποτελέσματα του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου, ανάλογα με το πότε ακριβώς θα παραδοθούν στον νέο ιδιοκτήτη τους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Χάρης Βαφειάς σχολίασε ότι "Η κερδοφόρα πώληση τεσσάρων πλοίων που ανακοινώσαμε θα ενισχύσει περαιτέρω τα μελλοντικά μας αποτελέσματα".

Ενώ, πέρα από τις κερδοφόρες πωλήσεις, σημαντικό ρόλο στην αύξηση κερδών έπαιξε και η καλή ναυλαγορά, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά σχεδόν ένα πέμπτο σε σχέση με πέρυσι και ειδικότερα σε 9.7 εκατομμύρια δολάρια. Ειδικότερα, η StealthGas ανακοίνωσε μια νέα σειρά από εννέα μακροπρόθεσμες ναυλώσεις οι οποίες εξασφάλισαν περίπου το 80% της κάλυψης των ημερών του στόλου για το υπόλοιπο του 2023 και αύξησαν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβολαίων της σε περίπου 115 εκατομμύρια δολάρια.Από την πλευρά του ο κ. Βαφειάς σχολίασε ότι "Αποκομίζουμε τους καρπούς των ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς και της υγιούς επιχειρηματικής μας στρατηγικής και εκτέλεσης".

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο στρατηγικής ανανέωσης του στόλου της η ναυτιλιακή εταιρεία αναμένει να παραλάβε μέσα στο 2023 και το 2024 τρία νεότευκτα πλοία, χωρητικότητας 40.000 κυβικών μέτρων.

Η StealthGas διαχειρίζεται έναν στόλο 35 LPG carriers (εκ των οποίων τα 4 μέσω κοινοπραξίας -JV).

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας