Δευτέρα, Μάρτιος 20, 2023
30/01/2023

Σε νέες παραγγελίες LNG carriers & tankers επικεντρώνονται Έλληνες εφοπλιστές

Τη νέα χρονιά Έλληνες εφοπλιστές προχωρούν σε νέες παραγγελίες κυρίως σε πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και δεξαμενόπλοια λόγω των υψηλών ναύλων, σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές.

Αναλυτικότερα, αναφέρεται ότι η ναυτιλιακή εταιρεία Dynagas, συμφερόντων του Γιώργου Προκοπίου παράγγειλε τρία LNG carriers, χωρητικότητας 200.000 cbm (έκαστο) από το Korea Shipbuilding & Offshore Engineering Co (KSOE), έναντι συνολικά 784 εκατομμυρίων δολαρίων και με παράδοση το 2026. Επίσης, η Capital Gas, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, θα ενισχύσει τον στόλο της με δύο LNG carriers, χωρητικότητας 174.000 cbm, τα οποία θα κατασκευαστούν στο νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο Hyundai Samho. Το κόστος του κάθε πλοίο θα ανέλθει σε 250 εκατομμύρια δολάρια και η παράδοση τους αναμένεται να γίνει το τρίτο τρίμηνο του 2026. Την ίδια ώρα και η Evalend Shipping, συμφερόντων του Κρίτωνα Λεντούδη, θα προσθέσει στον στόλο της δύο VLGCs, χωρητικότητας 88.000 cbm.Τα εν λόγω πλοία θα κατασκευαστούν στο νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο Hyundai HI (Ulsan). Το κόστος του κάθε πλοίου ανέρχεται στα 96.6 εκατομμύρια δολάρια και η παράδοση τους έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2025 με αρχές του 2026.

Όσον αφορά στον κλάδο των δεξαμενοπλοίων, η TMS Tankers, συμφερόντων του Γιώργου Οικονόμου, συμφώνησε με το κινεζικό ναυπηγείο Cosco Yangzhou την κατασκευή τριών tankers, χωρητικότητας 115.000 dwt, έναντι 60 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα και με παράδοση το 2025. Επιπρόσθετα, η Golden Energy Management, συμφερόντων της οικογένειας Ρέστη, έκλεισε συμφωνία με το Daehan Shipbuilding για την κατασκευή ενός suezmax tanker, χωρητικότητας 158.000 dwt και με option για ένα ακόμη(+1).Το κόστος του καθε πλοίου εκτιμάται στα 77 εκατομμύρια δολάρια και η παράδοση τους αναμένεται να γίνει το 2025. Ενώ αξιοσημείωτη είναι και η αλλαγή προηγούμενης συμφωνίας του ομίλου Τσάκου, που αρχικά αφορούσε σε παραγγελία containerships, και με επιτυχία διαπραγματεύτηκε την μετατροπή συμβολαίων που είχε υπογράψει με το νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries, ώστε τελικά να κατασκευάσει δύο tankers χωρητικότητας 158.000 dwt (έκαστο), έναντι 170 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας