Τετάρτη, Μάρτιος 29, 2023
26/01/2023

Τίτλοι τέλους για τη συμμαχία MSC και Maersk

Οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Mediterranean Shipping Company (MSC) & Maersk A/S, αποφάσισαν να "διαλύσουν" την 2Μ συμμαχία (2M Alliance) που είχαν δημιουργήσει το 2015.

Ο λόγος είναι ότι οι καλές συνθήκες στον εν λόγω κλάδο αύξησε τον ανταγωνισμό μεταξύ τους. Καθώς τόσο η αύξηση της ζήτησης από την περίοδο της πανδημίας όσο και η αύξηση των τιμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, συνέβαλαν στα προβλήματα ανάμεσα τους. Αξίζει να αναφερθεί πως μέσα σε τρία έτη ο ναυτιλιακός κλάδος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αποκόμισε όσα κέρδη είχε διασφαλίσει τις προηγούμενες έξι δεκαετίες. Ενδεικτικά τα λειτουργικά κέρδη όλου του κλάδου το 2019 ήταν κάτω από τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2020 ξεπεράσαν τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια το 2021 εκτινάχθηκαν στα 210 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2022 ανήλθαν σε πάνω από τα 270 δισεκατομμύρια δολάρια.Τα κέρδη αυτά επέτρεψαν στις δύο εταιρείες να πραγματοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις. Ειδικότερα, η MSC επένδυσε μεγάλα ποσά για την αύξηση του στόλου της και της χωρητικότητας του. Και η Maersk προχώρησε σε επενδύσεις στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, με εξαγορές σε συναφείς κλάδους και εταιρείες logistics.

Υπενθυμίζεται ότι όταν αποφάσισαν να συνεργαστούν, οι συνθήκες της αγοράς δεν ήταν ευνοϊκές, η εμπορική ναυτιλία επιβαρυνόταν από μεγάλες ζημιές και τα επίπεδα προσφοράς ξεπερνούσαν τη ζήτηση. Έτσι δεδομένου ότι μαζί ήλεγχαν περίπου τα δύο τρίτα του στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, η συγκεκριμένη συνεργασία διευκόλυνε τόσο τις ίδιες όσο και τους πελάτες τους.

Σε σχετική ανακοίνωσε τους τόνισε ότι "Η διάλυση της 2Μ συμμαχίας ανοίγει το δρόμο ώστε αμφότερες οι εταιρείες να συνεχίσουν να ακολουθούν τις ατομικές στρατηγικές τους".
Τέλος, να σημειωθεί ότι η συνεργασία τους θα διακοπεί από τον Ιανουάριο του 2025.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας