Σάββατο, Φεβρουάριος 04, 2023
25/11/2022

STX Dalian: Επαναλειτουργεί κατασκευάζοντας τέσσερα handysizes

Ένα από τα μεγαλύτερα κινεζικά ναυπηγεία επαναλειτουργεί μετά από οκτώ χρόνια παύσης λόγω χρεοκοπίας.

Συγκεκριμένα, το ναυπηγείο STX Dalian έχει κερδίσει παραγγελίες για να κατασκευάσει τέσσερα handysize πλοία, χωρητικότητας 20.000 dwt, σύμφωνα με κινεζικό δίκτυο ενημέρωσης.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο Όμιλος Hengli Heavy Industry, θυγατρική του πετροχημικού κολοσσού Hengli Group, πλήρωσε 1.729 δισεκατομμύρια RMB (257 εκατομμύρια δολάρια) για να αποκτήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της STX Dalian. Αναφέρεται ότι η Hengli είναι αυτή που έκανε αυτές τις πρώτες παραγγελίες στο STX Dalian. Τα πλοία θα ενταχθούν στον στόλο των 12 πλοίων της εταιρείας και θα δραστηριοποιούνται μεταξύ του λιμανιού Qinhuangdao, του μεγαλύτερου τερματικού σταθμού εξαγωγής άνθρακα (coal) στον κόσμο και του Dalian για τη μεταφορά άνθρακα.

Υπενθυμίζεται ότι το STX Dalian ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία στον κόσμο όσον αφορά στην έκταση του όταν ιδρύθηκε το 2006. Ενώ το 2014 πτώχευσε λόγω της οικονομικής κρίσης αφήνοντας πάνω από 20.000 εργαζόμενους χωρίς δουλειά. Η πτώση του STX Dalian πυροδότησε την κατάρρευση της οικονομίας στο νησί Changxing του Dalian, όπου η τοπική οικονομία χτίστηκε γύρω από το ναυπηγείο. Στη Νότια Κορέα, η STX Offshore & Shipbuilding μετονομάστηκε πέρυσι σε K Shipbuilding και έκτοτε κατάφερε να κερδίσει μια σειρά από παραγγελίες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δεδομένου ότι τα περισσότερα μεγάλα ναυπηγεία στην Ανατολική Ασία είναι γεμάτα για τα επόμενα δύο χρόνια, μια σειρά από κλειστά κινεζικά ναυπηγεία ετοιμάζονται να επιστρέψουν και πάλι. Μέσα στον τρέχοντα μήνα είχε αναφερθεί ότι η Jiangsu Rongsheng Heavy Industries επιστρέφει στην αγορά και η οποία μετονομάστηκε σε SPS Shipyard.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας