Πέμπτη, Ιούλιος 07, 2022
18/05/2022

Danaos: Εμφάνισε σημαντική αύξηση κερδών το πρώτο τρίμηνο

Η εισηγμένη στο NYSE, ναυτιλιακή εταιρεία Danaos Corporation, συμφερόντων του δρ. Γιάννη Κούστα, γνωστοποίησε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Πιο συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα κέρδη της (Adjusted net income) το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς ανήλθαν σε 235.3 εκατομμύρια δολάρια ή 11.36 δολάρια ανά μετοχή, από 58 εκατομμύρια δολάρια ή 2.83 δολάρια ανά μετοχή το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Επίσης, τα καθαρά της κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν 331.5 εκατομμύρια δολάρια, από 296.8 εκατομμύρια δολάρια το 2021 (Q1). Όσον αφορά στα λειτουργικά έσοδα (operating revenues) αυξήθηκαν κατά 74% καθώς ανήλθαν στα 229.9 εκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 από 132.1 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Την ίδια ώρα η Danaos ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 0.75 δολαρίων ανά κοινή μετοχή για το πρώτο τρίμηνο του 2022, η πληρωμή του οποίου ορίστηκε για τις 8 Ιουνίου 2022.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Danaos σχολίασε ότι "Το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν και πάλι ένα εξαιρετικό τρίμηνο για την εταιρεία. Έχοντας ήδη διαμορφώσει το μέλλον με έσοδα από συμβάσεις ύψους 2.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λειτουργούμε από μια θέση ισχύος και αυτοπεποίθησης. Αυτό μας επέτρεψε να επενδύσουμε στο μέλλον παραγγέλνοντας έξι πλοία μεταφορικής ικανότητας 7.000 – 8.000 teu, που θα παραλάβουμε μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2024, τα οποία είναι έτοιμα για πράσινη μεθανόλη όταν αυτό το καύσιμο είναι ευρέως διαθέσιμο. Η θέση μας στη ZIM συνεχίζει να παράγει σταθερές αποδόσεις, συμπεριλαμβανομένων 110 εκατομμυρίων δολαρίων σε καθαρά μερίσματα που δηλώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο.Η ευρύτερη αγορά έχει επηρεαστεί από τα γεωπολιτικά γεγονότα, τις υψηλές τιμές της ενέργειας, τον πληθωρισμό, τις προοπτικές των επιτοκίων και την πολιτική της Κίνας για μηδενικό Covid. Παρόλο που τα ναύλα δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά, το κλίμα έχει αλλάξει και οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν υιοθετήσει μια πιο συντηρητική βραχυπρόθεσμη στάση. Από την άλλη πλευρά, οι αναταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας συνεχίζονται και υπάρχει μικρή πιθανότητα βελτίωσης των συνθηκών φέτος. Αυτό οδήγησε σε κέρδη ρεκόρ τις εταιρείες τακτικών γραμμών και, το σημαντικότερο, σε υψηλότερα επίπεδα συμβάσεων. Επίσης, οι τιμές των καυσίμων φτάνουν σε επίπεδα που δεν έχουμε δει για περισσότερο από μια δεκαετία, την ίδια στιγμή που οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της μέσης ταχύτητας πλεύσης. Με την πάροδο του χρόνου, το παγκόσμιο δίκτυο εμπορευματοκιβωτίων θα ομαλοποιηθεί καθώς παραδίδονται νέα πλοία και μειώνονται οι ταχύτητες πλεύσης για να μπορέσει η βιομηχανία να συμμορφωθεί με τα χρονοδιαγράμματα απανθρακοποίησης. Εν μέσω ενός αβέβαιου σκηνικού, η Danaos βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να συνεχίσει να εκτελεί τη στρατηγική της. Επιδιώκουμε ταυτόχρονα την ανάπτυξη του στόλου, την επιστροφή αξίας στους μετόχους και την περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού μας. Πιο πρόσφατα, επιταχύναμε την απομόχλευση για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 έχουμε ήδη αποπληρώσει πρόωρα 364 εκατομμύρια δολάρια χρέους και υποχρεώσεις μίσθωσης, ενώ άλλα 73 εκατομμύρια δολάρια πρόωρων αποπληρωμών έχουν δρομολογηθεί έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνολικής μείωσης της μόχλευσης των 437 εκατομμυρίων δολαρίων, 13 πλοία του στόλου μας θα είναι πλέον ελεύθερα από επιβαρύνσεις.Η ρευστότητα είναι επίσης πολύ υψηλή. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου είχε 708 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και εμπορεύσιμους τίτλους, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο έλαβε 239 εκατομμύρια δολάρια προπληρωμής που αφορούσε συμβάσεις ναύλωσης για 15 από τα πλοία της εταιρείας.Ως αποτέλεσμα των ενεργειών μας, η Danaos έχει τον ισχυρότερο ισολογισμό στον κλάδο, που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε ελκυστικές ευκαιρίες όταν προκύψουν προς όφελος των μετόχων μας", κατέληξε ο ίδιος.

Ο στόλος της Danaos αποτελείται από 71 containerships, μεταφορικής ικανότητας 436.589 TEUs και 6 υπό κατασκευή containerships, μεταφορικής ικανότητας 46.200 TEUs

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας