Πέμπτη, Ιούλιος 07, 2022
18/05/2022

Euroseas: Προχωρά στην κατασκευή δύο ακόμη containerships

Η εισηγμένη στο Nasdaq, ναυτιλιακή εταιρεία Euroseas Ltd., συμφερόντων του Αριστείδη Πίττα, άσκησε το δικαίωμα (option) στο νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο Hyundai Mipo για την κατασκευή δύο ακόμη eco feeder containerships, μεταφορικής ικανότητας 2.800 teu, συνολικής αξίας περίπου 86 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα εν λόγω πλοία θα ανταποκρίνοται στις νέες "πράσινες" απαιτήσεις που αφορούν στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και η παράδοση τους αναμένεται να γίνει το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Η χρηματοδότηση τους θα γίνει σε συνδυασμό δανείου και από ίδια κεφάλαια. Επίσης τα δύο νέα πλοία είναι αδελφά πλοία με αυτά που είχε παραγγείλει η Eurosease τον Ιούνιο του 2021 (έναντι 76 εκατομμυρίων δολαρίων) και τον Ιανουάριο του 2022 (έναντι 85 εκατομμυρίων δολαρίων). Εν τω μεταξύ από το προαναφερθέν ναυπηγείο έχει παραγγείλει και 3 containerships, μεταφορικής ικανότητας 1.800 teu. Επίσης, η Εταιρεία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναβαθμίσει τους κινητήρες και των έξι containerships, μεταφορικής ικανότητας 2.800 teu που παράγγειλε στον τύπο Tier III (από Tier II) και ότι τα πλοία είναι έτοιμα για χρήση LNG όπου είναι δυνατόν με συνολικό πρόσθετο κόστος για όλα τα πλοία περίπου 11 εκατομμύρια δολάρια.Να σημειωθεί ότι ο κινητήρας τύπου Tier III επιτυγχάνει χαμηλότερες εκπομπές NOx. Ενώ, τα τρία πλοία, μεταφορικής ικανότητας 1.800 teu, παραγγέλθηκαν με κινητήρες τύπου Tier III και είναι έτοιμα για χρήση LNG.

Ο Αριστείδης Πίττας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Euroseas σχολίασε ότι "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την παραγγελία δύο επιπλέον πλοίων οικολογικής σχεδίασης, μεταφορικής ικανότητας 2.800 teu σε μια από τις κορυφαίες ναυπηγικές εταιρείες στον κόσμο. Οι τρέχουσες συμβάσεις μαζί με τις παραγγελίες που δώσαμε προηγουμένως φέρνουν το νέο μας ναυπηγικό πρόγραμμα σε εννέα πλοία και εδραιώνουν την παρουσία μας στον τομέα των μεγάλων feeder containerships. Υπογραμμίζει περαιτέρω τη δέσμευσή μας για έναν φιλικό προς το περιβάλλον στόλο. Με τα κέρδη μας να είναι ορατά το 2025, πιστεύουμε ότι η επένδυση σε σύγχρονα νέα πλοία κάνει καλή χρήση των μετρητών (cash flow) που τα υπάρχοντα πλοία μας παράγουν και τοποθετούν την Euroseas ώστε να επωφεληθεί από τις επερχόμενες εξελίξεις της αγοράς, ιδίως όσον αφορά στους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς προς όφελος των μετόχων μας".

Μετά την παράδοση της πρόσφατης απόκτησης δύο intermediate containerships, η Euroseas θα διαθέτει ένα στόλο 18 containerships, μεταφορικής ικανότητας 57.871 teu. Ενώ σε πλήρη παραδοτέα βάση, ο στόλος της εταιρείας θα αυξηθεί σε 27 containerships, μεταφορικής ικανότητας περίπου 81.071 teu.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας