Πέμπτη, Μαϊος 19, 2022
26/01/2022

Alphaliner: Σε ξέφρενη πορεία τα ναύλα των containerships

Οι τιμές ναύλωσης των containerships εκτινάσσονται σε νέα υψηλά ρεκόρ με τη ζήτηση για χωρητικότητα να περιγράφεται ως "ξέφρενη".

"Όλα τα μεγέθη των containerships βλέπουν τα ναύλα τους να είναι υψηλά, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη σε συγκλονιστικά υψηλά νούμερα, πολύ παραπάνω από προηγούμενες τιμές που είχαν χαρακτηριστεί ως ορόσημα", όπως σημείωσε η Alphaliner στην πιο πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση της. Αναδεικνύοντας αυτό, η Alphaliner επεσήμανε ότι πλοία μεταφορικής ικανότητας 3.500 teu λαμβάνουν τώρα 60.000 δολάρια την ημέρα για 36 μήνες, από 45.000 δολάρια ημερησίως μόλις πριν από λίγες εβδομάδες

Εν τω μεταξύ, η ίδια τάση παρατηρείται για ελαφρώς μικρότερα containerships, μεταφορικής ικανότητας 2.700 teu, όπου το νέο σημείο αναφοράς για παρόμοιες περιόδους είναι τώρα κοντά στα 50.000 δολάρια την ημέρα, από 42.000 δολάρια που ήταν στην αρχή του έτους.

Να αναφερθεί ότι ο δείκτης Alphaliner Charter Rate (index) έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 476 μονάδες.

Ωστόσο, την ίδια ώρα η Alphaliner έδωσε λεπτομέρειες για έναν αυξανόμενο αριθμό μακροπρόθεσμων ναύλων που συνήφθησαν με μια αποκλιμακούμενη τιμή, με τους ναυλωτές να πληρώνουν υψηλότερο αντίτιμο το πρώτο έτος και με το ποσό να μειώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του συμβολαίου. Ως παράδειγμα, η Alphaliner τόνισε την πρόσφατη ναύλωση από τη Maersk του containerships "EM Astoria", μεταφορικής ικανότητας 2.788 teu που ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Euroseas, συμφερόντων του Αριστείδη Πίττα .Ειδικότερα, για 36 έως 38 μήνες, η Maersk πληρώνει 65.000 δολάρια ημερησίως τον πρώτο χρόνο, 50.000 δολάρια την ημέρα για το δεύτερο έτος και 20.000 δολάρια για τους υπόλοιπους 12 έως 14 μήνες, με αποτέλεσμα μια μέση ημερήσια τιμή περίπου 45.000 δολάρια για τη διάρκεια της ναύλωσης.

Ενώ παρατηρείται και μια ανησυχία από την πλευρά των ναυλωτών σχετικά με την ύπαρξη χωρητικότητας, καθώς ορισμένα containerships είτε έχουν ήδη εξασφαλίσει το επόμενο ναύλο είτε ετοιμάζονται για τις απαραίτητες επισκευές.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας