Δευτέρα, Οκτώβριος 18, 2021
14/10/2021

Norden: Αγοράζει bulk carriers & Πουλάει tankers

Η δανέζικη πλοιοκτήτρια & διαχειρίστρια εταιρεία Norden έχει επωφεληθεί οικονομικά από την αύξηση των αξιών των bulk carriers, πουλώντας έναν αριθμό πλοίων τους τελευταίους μήνες. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, οι τιμές των bulk carriers έχουν αυξηθεί κατά περίπου 80%, γεγονός που μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της αγοραίας αξίας άνω των 350 εκατομμυρίων δολαρίων του χαρτοφυλακίου της Norden, τόσο όσον αφορά στα ιδιόκτητα (owned) όσο και τα μισθωμένα (leased) πλοία της.

Αναφορικά με τα tankers, προσπαθεί να τα απομακρύνει από το στόλο της ενώ την ίδια ώρα προσθέτει bulkers. Πιο συγκεκριμένα, τους τελευταίους 18 μήνες, η Norden έχει πουλήσει 6 tankers και έχει αγοράσει 13 bulk carriers. Ενώ την ίδια ώρα, μετέτρεψε την προστιθέμενη αγοραία αξία σε κέρδος μέσω της πώλησης 7 bulk carriers. Να σημειωθεί ότι η Norden δεν αποκάλυψε τα χρηματικά ποσά, απλά ότι περιλαμβάνονταν panamaxes και supramaxes.

"Η αγορά του dry cargo (ξηρού φορτίου) έχει αυξηθεί εφέτος λόγω ενός συνδυασμού επανεκκίνησης της ζήτησης μετά τον Covid-19 (κορονοϊό) και σημαντικής αναποτελεσματικότητας σε λιμάνια σε όλο τον κόσμο, όπως επίσης και σε συνδυασμό με ένα από τα χαμηλότερα βιβλία παραγγελιών (orderbooks) που έχουν καταγραφεί", όπως δήλωσε ο Henrik Lykkegaard Madsen, επικεφαλής διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων (πλοίων). Ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι "Είδαμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτές τις εξελίξεις στην αγορά".

Επιπρόσθετα, η Norden ανάφερε ότι αναμένει ότι θα συνεχιστεί η θετική εξέλιξη στην αγορά των bulkers με σημαντική άνοδο στα περαιτέρω κέρδη των περιουσιακών στοιχείων μέσω 16 ιδιόκτητων bulk carriers & 50 purchase options στο στόλο των leased bulkers (μισθωμένων).

Η δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία ιδρύθηκε το 1871 και ο στόλος της αποτελείται από 67 Panamax, 104 Supramax & 77 Handysize bulk carriers, όπως επίσης και από 42 MR & 10 Handysize tankers (ως διαχειρίστρια) αλλά και 93 MR & 44 Handysize tankers (στο product pool της).

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας