Σάββατο, Νοέμβριος 28, 2020
20/11/2020

Οκτώ κορυφαίες ναυτιλιακές οργανώσεις ζητούν fund 5 δισ. δολ. για την απανθρακοποίηση

Οκτώ κορυφαίες διεθνείς ναυτιλιακές οργανώσεις, που εκπροσωπούν σχεδον ολο τον κλάδο ζητούν από τις κυβερνήσεις να στηρίξουν την πρότασή τους για τη δημιουργία ενός fund 5 δισ. δολαρίων για έρευνα και ανάπτυξη με στοχο μηδενικές εκπομπές άνθρακα στη ναυτιλία οσο το δυνατόν πιο συντομα.

Bimco, Cruise Lines International Association, Intercargo, Interferry, International Chamber of Shipping, Intertanko, International Parcel Tankers Association και World Shipping Council έστειλαν κοινή επιστολή στην Επιτροπή Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC) του ΙΜΟ να υποστηρίξει την ιδέα κατά τη συνεδρίασή της αυτή τη βδομάδα.

Σημερα οι συνολικές εκπομπές από τη ναυτιλία είναι περίπου 7% χαμηλότερες απ’ ό,τι το 2008. Ο στόχος του ΙΜΟ είναι μείωση 50% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2008.

Οι συντάκτες της επιστολής υπογραμμίζουν πως είναι εφικτός μόνο αν αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών άνθρακα από τη δεκαετία του 2030.

Πολλα τεχνικά ζητήματα πρέπει να απαντηθούν για τη χρήση υδρογόνου ή αμμωνίας πχ όπως η ασφάλεια, η αποθήκευση, η διανομή κλπ

Οι οργανώσεις προτείνουν το fund να επιβλέπει ο ΙΜΟ και να χρηματοδοτείται με δύο δολαρια ανά τόνο καυσίμου πλοίων. Η εισφορά πρέπει να είναι υποχρεωτική μέσω ενός νεου κανονισμού του ΙΜΟ, ώστε όλες οι ναυτιλιακές παγκοσμίως να συνεισφέρουν.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας