Τετάρτη, Οκτώβριος 28, 2020
16/10/2020

Οι Έλληνες εφοπλιστές στο ταμπλό

Η εισηγμένη στο Nasdaq Pyxis Tankers Inc συμφερόντων του εφοπλιστή Βαλ Βαλέντη ανακοίνωσε τη λήξη του προγράμματος δημόσιας προσφοράς 200.000 μετοχών της σε τιμή 25 δολαρίων ανά μετοχή.

Όπως ανακοίνωσε η Pyxis Tankers, έλαβε καθαρά έσοδα ύψους 5 εκατ δολαρίων από την προσφορά εκ των οποίων τα 4,4 εκατ θα χρησιμοποιήσει για γενικούς εταιρικούς σκοπούς όπως την εξαγορά πλοίων και επαναγορά χρέους.

Καταιγίδα αποκτήσεων νέων πλοίων από τις εισηγμένες ναυτιλιακές ελληνικών συμφερόντων. Δυναμικά στο παιχνίδι μπαίνει και η εισηγμένη στο Nasdaq, Castor Maritime Inc συμφερόντων του εφοπλιστή Πέτρου Παναγιωτίδη. Η ναυτιλιακή που ειδικεύεται στα πλοία ξηρού φορτίου ανακοίνωσε ότι στις 9 Οκτωβρίου παρέλαβε το 2010 κατασκευασμένο σε ναυπηγεία της Ιαπωνίας Panamax πλοίο ξηρού φορτίου M/V Magic Horizon. Η απόκτηση του Magic Horizon χρηματοδοτήθηκε κατά 100% με μετρητά εις χείρας που η εταιρία συγκέντρωσε με δύο equity offerings που διεξήγαγε φέτος τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Στις 13 Οκτωβρίου λίγο μετά την παράδοσή του στην εταιρία το M/V Magic Horizon άρχισε τη ναύλωση του υπό ένα συμβόλαιο χρονοναύλωσης διάρκειας 10 με 14 μηνών. Το συμβόλαιο αυτό αναμένεται να αποφέρει στην εταιρία περίπου 3,3 εκατ δολάρια καθαρά έσοδα με τη minimum προγραμματισμένη περίοδο της ναύλωσης και περίπου 4,8 εκατ δολάρια εάν η ναύλωση επεκταθεί στη μέγιστη διάρκεια της. Ικανοποιημένος δήλωσε ο πρόερος, Chief Executive Officer και Chief Financial Officer της Castor, Πέτρος Παναγιωτίδης, σημειώνοντας ότι είναι το πέμπτο πλοίο του στόλου της ναυτιλιακής. «Από την έναρξη του προγράμματος επέκτασης του στόλου μας τον Σεπτέμβριο του 2019 έχουμε αποκτήσει και παραλάβει 5 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου ενώ ανυπομονούμε να μεγαλώσουμε το μέγεθος του στόλου μας σε έξι πλοία με την παράδοση της πιο πρόσφατα ανακοινωθείσας εξαγοράς θεωρούμε το 2020 ένα έτος ορόσημο για εμάς που σταθεροποιεί την παρουσία μας στην αγορά ξηρού φορτίου.»

Η εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή Danaos Corporation, συμφερόντων του εφοπλιστή Ιωάννη Κούστα, ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην επαναγορα 4.339.271 κοινών μετοχών της έναντι τιμής ύψους 31,1 εκατ. δολαρίων, συνολικά. Πρόκειται για συναλλαγές που ολοκληρώθηκαν μετά από ιδιωτικές διαπραγματεύσεις και περιλαμβάνουν 2.517.013 μετοχές της Royal Bank of Scotland και 1.822.258 μετοχές από τη Sphinx Investment Corp. Αυτές öl συναλλαγές οδηγούν στον τερματισμό του προηγουμένως ανακοινωθέντος προγράμματος επαναγοράς μετοχών. Η Danaos έχει κεφαλαιοποίηση που διαμορφώνεται σε 222,856 εκατ. δολάρια και η μετοχή της χθες διαπραγματευόταν σε τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 8,68 και 91,3 δολαρίων. Το υψηλό 52 εβδομάδων είναι τα 13,12 δολάρια και το χαμηλό της ίδιας περιόδου τα 2,50.

Την έκδοση του sustainability report έκθεση αειφορίας ανακοίνωσε η εισηγμένη στο Nasdaq ναυτιλιακή Star Bulk Carriers συμφερόντων του εφοπλιστή Πέτρου Παππά. Στην έκθεση που αφορά το 2019 και έχει εξελιχθεί σύμφωνα με τα παγκόσμια στάνταρ δίνεται μια ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά την αειφόρο ανάπτυξη και επίδοση της εταιρίας τους στόχους και τη στρατηγική, αντλώντας έμπνευση και έχοντας ως οδηγό τις SDGs(Sustainable Development Goals) των Ηνωμένων Εθνών, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες και τους στόχους της Star Bulk παρέχοντας εκτενείς πληροφορίες σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη, την εταιρική διακυβέρνηση, την διαχειριστική αριστεία και τους τρόπους με τους οποίους καταμετρά και ελέγχει την επίδρασή της στο περιβάλλον, τους ανθρώπους του και την κοινωνία. Στην έκθεση δίνεται έμφαση η φιλοδοξία της Star Bulk Carriers να εμπλέξει τους εργαζόμενους, επενδυτές, πελάτες, τράπεζες και άλλα ιδρύματα, στη στρατηγική της.

Συνεχίζει την επέκταση του στόλου της η εισηγμένη στο Nasdaq ναυτιλιακή Globus Maritime Limited συμφερόντων του εφοπλιστή Αθανάσιου Φειδάκη. Η εταιρία ανακοίνωσε την προσθήκη στο στόλο της ενός ακόμα φορτηγού πλοίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Globus προχώρησε σε συμφωνία για την εξαγορά ενός bulker Kamsarmax κατασκευής 2015 στο ναυπηγείο Hudong Zhonghua, έναντι 18,4 εκατ δολαρίων. Η εταιρία δεν έκανε γνωστό το όνομα του πλοίου το οποίο απέκτησε ωστόσο βάσει των στοιχείων που δίνει αναλυτές εξάγουν το συμπέρασμα ότι πρόκειται για το το SBI Cong το οποίο πούλησε μια εβδομάδα νωρίτερα η Scorpio Bulkers στην ίδια τιμή. To bulker θα παραδοθεί στην Globus το τέταρτο τρίμηνο του 2020, αυξάνοντας σε έξι τον αριθμό των μοντέρνων πλοίων του στόλου της συνολικής χωρητικότητας 381,738 dwt με μέση ηλικία τα 10,9 έτη, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει στην εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή Dorian LPG συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Χατζηπατέρα, η επενδυτική εταιρία BlackRock Βάσει των στοιχείων της SEC η αμερικανική επενδυτική προχώρησε σε εξαγορές μετοχών κατέχοντας πλέον σήμερα 5,1 εκατομμύρια τίτλους της ναυτιλιακής. Έτσι η BlackRock σήμερα κατέχει ποσοστό συμμετοχής 10% στο μετοχικό κεφάλαιο της Dorian LPG γεγονός που την καθιστό πλέον τον τρίτο μεγαλύτερο θεσμικό μέτοχο της. Μεγαλύτερος μέτοχος της Dorian LPG παραμένει η Kensico Capital Management με 8 εκατ μετοχές ποσοστό 15,7%, με δεύτερο την Wellington Management Group με 6,3 εκατ μετοχές ποσοστό 12,4%. Η Kensiko Capital συμμετέχει στο ΔΣ της Dorian με τη συμμετοχή ως μέλος σε αυτή του βασικού μετόχου της Thomas Coleman. Ο Γιάννης Χατζηπατέ ρας κατέχει 5,8 εκατ μετοχές της εταιρίας που αντιστοιχούν σε ποσοστό 11,4%. Η Dorian LPG έχει κεφαλαιοποίηση που διαμορφώνεται σε 466,336 εκατ δολάρια με το υψηλό 52 εβδομάδων της μετοχής της να είναι τα 16,68 εκατ δολάρια και τα 6,08 το χαμηλό της ίδιας περιόδου.

dealnews.gr

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας