Τετάρτη, Σεπτέμβριος 30, 2020
15/09/2020

Βόρειο Αρκτικό Πέρασμα : Αυξημένοι πλόες παρά την πανδημία του covid-19

Σημαντική αύξηση στην διακίνηση προϊόντων μέσω της Αρκτικής, παρά την πανδημία του κορονοιού που έχει «φρενάρει» τις θαλάσσιες μεταφορές, καταγράφηκε το πρώτο 6μηνο του 2020 καθώς πραγματοποιήθηκαν 935 ταξίδια έναντι 855 κατά την διάρκεια του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Πρόκειται, κυρίως, για πλοία μεταφοράς πετρελαίου, LNG, σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα από και προς την Κίνα, τη Ρωσία και τον Καναδά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του Centre for High North Logistics του νορβηγικού πανεπιστημίου του Nord από το Βόρειο Πέρασμα ,κατά την διάρκεια των ετών 2016 –2019, πραγματοποιήθηκαν 2.694 πλόες πλοίων γεγονός που μεταφράζεται σαν αύξηση της ναυσιπλοΐας κατά μήκος των σιβηρικών ακτών κατά 58% !

Το λιώσιμο των πάγων έχει καταστήσει την Αρκτική έναν αξιόπιστο και προτιμητέο ναυτιλιακό διάδρομο από πολλές διαχειρίστριες εταιρείες καθώς τα πλοία έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομούν έως και δέκα ημέρες ταξιδιού έναντι άλλων θαλάσσιων οδών για μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ναυτιλιακούς αναλυτές ο πλους , μέσω της Αρκτικής, είναι συντομότερος κατά 6.000 ναυτικά μίλια σε σχέση με την Αφρική και κατά 2.700 ναυτικά μίλια σε σχέση με τη Διώρυγα του Σουέζ.

Ρωσικές επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει να επενδύσει, εντός των επόμενων ετών εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του Βόρειου Περάσματος. Οι επενδύσεις, όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές, θα αφορούν στην ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών στο Βόρειο Πέρασμα, καθώς και στη ναυπήγηση παγοθραυστικών, τα οποία θα καταναλώνουν πυρηνική ενέργεια, προκειμένου να ενισχυθούν οι εμπορικές ροές της συγκεκριμένης θαλάσσιας διαδρομής.

Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ρωσία έχει ξεκινήσει ,στην Ρωσική Αρκτική Ζώνη , την κατασκευή δέκα σύγχρονων Κέντρων Έρευνας και Διάσωσης τα οποία θα ενταχθούν στο διεθνές σύστημα Έρευνας και Διάσωσης στην Αρκτική ενισχύοντας σημαντικά το απαιτούμενο επίπεδο τεχνικής ικανότητας επιχειρήσεων ασφάλειας πλου στην Αρκτική ζώνη που βρίσκεται στα όρια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τέλος, αναφέρθηκε, ότι ήδη στην περιοχή της Αρκτικής που βρίσκεται στα όρια της Ρωσίας λειτουργούν τρία Κέντρα στις πόλεις Ναργιάν – Μάρ, Αρχάνγκελσκ και Ντουλίνκα.

Επίσης λειτουργούν και τέσσερα Περιφερειακά Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης τα οποία είναι εξοπλισμένα με εξειδικευμένο προσωπικό, σύγχρονα τεχνικά και τεχνολογικά μέσα, ικανά να λειτουργούν αποτελεσματικά στις πολύ δύσκολες Αρκτικές συνθήκες τόσο στον αέρα και στην θάλασσα, όσο και υποθαλάσσια καθώς και στην ξηρά.

Μάλιστα στην πόλη Μουρμάνσκ έχει συσταθεί και λειτουργεί το Αρκτικό Κέντρο Επισκευών – Διάσωσης « Αγία Πετρούπολη» στο οποίο εργάζονται περισσότερα από 95 άτομα τα οποία έχουν ειδικευθεί να δρουν σε συνθήκες Αρκτικής.

 

 

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας