Κυριακή, Αύγουστος 09, 2020
09/07/2020

Βούλιαξε το θαλάσσιο εμπόριο λόγω πανδημίας

Κατά 1 δισ. τόνους αναμένεται να υποχωρήσει φέτος, σύμφωνα με έρευνα του οίκου Clarksons

Το θαλάσσιο εμπόριο αναμένεται φέτος να υποχωρήσει κατά 1 δισ. τόνους, ως άμεση απόρροια της πανδημίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons. Στην εξαμηνιαία αξιολόγηση του αντίκτυπου του Covid-19 στο θαλάσσιο εμπόριο, ο Steve Gordon, managing director of Clarksons Research, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ισχυρό οικονομικό σοκ της πανδημίας για τη ναυτιλιακή βιομηχανία γίνεται περισσότερο σαφές και εκτιμά ότι τον Μάιο το θαλάσσιο εμπόριο υποχώρησε κατά 10,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ φέτος αναμένεται να υποχωρήσει κατά 5,6%, αντιπροσωπεύοντας «χαμένο» εμπόριο 1 δισ. τόνων και τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 35 ετών. Ο κ. Gordon σημειώνει παράλληλα ότι το αποκορύφωμα του αντίκτυπου της πανδημίας στο διά θαλάσσης εμπόριο έχει πιθανόν περάσει και συμπληρώνει ότι η λιμενική δραστηριότητα στην Κίνα έχει ομαλοποιηθεί. Σε ό,τι αφορά τη ναυπηγική βιομηχανία, ο ίδιος επισήμανε ότι έχει καταγραφεί μια μείωση 20% στις παραδόσεις νεότευκτων, ωστόσο διαφαίνεται μια ανάπτυξη στον κλάδο τελευταία.

Όπως επισημάνθηκε, ο δείκτης που αποτυπώνει την προσέγγιση των πλοίων στα λιμάνια διεθνώς διολίσθησε κατά 7,4% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, από πτώση 9,9% που σημειώθηκε τον Μάιο. Σύμφωνα με τον αναλυτή, πρόκειται για μία ένδειξη ότι το θαλάσσιο εμπόριο έχει αφήσει πίσω του τα χειρότερα, καθώς η δραστηριότητα στην Κίνα επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς.

Παράλληλα, οι ναυπηγήσεις πλοίων σημειώνουν «βουτιά» 20% μέχρι τώρα στο έτος, αλλά η δραστηριότητα μοιάζει να παίρνει τα πάνω της τελευταία. Το βιβλίο παραγγελιών εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερο (10% του παγκόσμιου στόλου), οι τράπεζες θα έχουν περισσότερα κεφάλαια, ενώ θα αναπτυχθούν διαφορετικές τάσεις, που θα διαμορφώσουν την πορεία της αγοράς.

naftemporiki.gr

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας