Κυριακή, Ιούνιος 07, 2020
22/05/2020

Στο στενό κύκλο των ιδιοκτητών VLCC εισέρχεται ο Ευ. Πιστιόλης

Δύο δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου μεγέθους VLCC (very large crude carriers) παρήγγειλε ο ναυτιλιακός όμιλος του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη. Με την παραγγελία αυτών των πλοίων τα οποία είναι ικανά να μεταφέρουν 2 εκατ βαρέλια και οι τιμές τους κάνουν ράλι καθώς είναι τα πλέον δημοφιλή στους ναυλωτές, ο όμιλος εισέρχεται στον πολύ στενό κύκλο των ιδιοκτητών VLCC το οποίο αποτελείται από λίγα και πολύ δυνατά ονόματα της παγκοσμίου ναυτιλιακής κοινότητας. Η παραγγελία έγινε στο ναυπηγεία της Hyundai Heavy Industries της Νοτίου Κορέας, το μεγαλύτερο ναυπηγικό όμιλο στον κόσμο οποίος έχει και τη μεγαλύτερη εμπειρία στη ναυπήγηση τέτοιων πλοίων καθώς το 25% περίπου του παγκόσμιου στόλου VLCC έχει ναυπηγηθεί εκεί.

Η παραγγελία δεν έγινε τυχαία εκεί καθώς το ναυπηγικό πρόγραμμα του ομίλου Πιοτιόλη από το 2014 έχει ανέλθει σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι κατ αποκλειστικότητα με τα ναυπηγεία της Hyundai. Τα νεότευκτα πλοία έχουν σχεδιασμό υψηλότατου επιπέδου έτσι ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες των πολύ απαιτητικών πετρελαϊκών εταιριών και επίσης να ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές προδιαγραφές οι οποίες γίνονται όλο και αυστηρότερες. Η παράδοση τους αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο του 2022 και το συνολικό κόστος αναμένεται να φτάσει τα 190 εκατομμύρια δολάρια. Σε ό,τι αφορά μεγάλα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου, ο όμιλος παρέλαβε πέρυσι 2 Suezmax χωρητικότητας 160,000 τόνων έκαστο έναντι περίπου 130 εκατομμυρίων δολαρίων. Αμέσως μετά την παραλαβή τους τα δύο αυτά πλοία εισήλθαν σε πολύ επικερδείς μακροχρόνιες ναυλώσεις με τον πετρελαϊκό κολοσσό BP.

Επιπλέον ο όμιλος έχει άλλα 2 Suezmax υπό κατασκευή συνολικού ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία αναμένεται να παραληφθούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες και θα εισέλθουν και αυτά σε μακροχρόνιες ναύλωσεις με μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία, σε πολύ δυνατούς ημερήσιους ναύλους. Παρά τις παγκοσμίως αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας ο όμιλος του Ευ. Πιοτιόλη, παρέλαβε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, 4 Product Tankers χωρητικότητας 50,000 τόνων έκαστο, με συνολικό κόστος 160 εκατομμύρια δολάρια τα οποία και πάλι εισήλθαν σε μακροχρόνιες ναυλώσεις με ισχυρά ονόματα της πετρελαϊκής κοινότητας. Επιπλέον στην κατηγορία των Product Tankers χωρητικότητας 50,000 τόνων, ο όμιλος έχει άλλα 3 υπό κατασκευή με συνολικό ύψος παραγγελίας 120 εκατομμύρια δολ περίπου, τα οποία αναμένεται να παραληφθούν μέσα στους 3 πρώτους μήνες του 2021.

dealnews.gr

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας