Κυριακή, Ιούνιος 07, 2020
22/05/2020

Σπάνια ανατροπή στην αναλογία ναύλων container στην αγορά spot στα ταξίδια απο/προς Κίνα- Ευρώπη

Καθ 'όλη τη διάρκεια του Απριλίου, τα ναύλα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην αγορά spot από την Βόρεια Ευρώπη έως την Κίνα ήταν υψηλότερα από εκείνα στις μεταφορές από Κίνα προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα σπάνιο συμβάν, σημειώνει η BIMCO, που αποδίδεται στις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού στον # 1 κόμβο μεταποίησης παγκοσμίως λόγω της επιδημίας Covid-19.
«Τέτοια ανατροπή των ναύλων είναι ένα σπάνιο γεγονός. Ειδικά σε ένα μεγάλο εμπορικό δρόμο, όπως της Άπω Ανατολής προς την Ευρώπη, η οποία συνήθως έχει αναλογία 2:1» επισημαινεται.

Καθώς η χωρητικότητα έχει μειωθεί σημαντικά από όλους τους μεταφορείς για να ταιριάζει καλύτερα με την μειωμενη ζήτηση εμπορευματοκιβωτίων εκτός Κίνας, η πολύ καλύτερη ροή από την Ευρώπη προς την Κίνα έχει επιτρέψει στις εταιρείες να ζητουν υψηλότερα ναύλα στην spot.

Ο Απρίλιος ήταν μοναδικός κατ’ αυτόν τον τρόπο και το φαινόμενο υποχώρησε προς το παρόν. Τα ναύλα στην αγορά spot από τα κυριότερα λιμάνια της Κίνας καθορίζονται στα 1.453 $ ανά FEU με προορισμό την Βόρεια Ευρώπη, έναντι 1,356 $ ανά FEU για πλοία εμπορευματοκιβωτιων που έπλεαν προς την ανατολή στις 19 Μαΐου, σημειωνει ο Peter Sand, επικεφαλής αναλυτής ναυτιλίας της BIMCO.

Στις περισσότερες κύριες εμπορικές διαδρομές εμπορευματοκιβωτίων, υπάρχει «αναντιστοιχία» μεταξύ των φορτωμένων όγκων εμπορευματοκιβωτίων. Στο εμπόριο της Άπω Ανατολής προς την Ευρώπη, η "αναντιστοιχία" είναι 100%.

Υπό κανονικές συνθήκες αγοράς, οι μεταφορείς διαθέτουν χωρητικότητα για να καλύψουν τη ζήτηση στην μια διαδρομή. Στην επιστροφή η χωρητικότητα αναπροσαρμόζεται.

Οι ακυρώσεις δρομολογίων από την Άπω Ανατολή προς την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 11-17 Μαΐου εκτιμάται ότι έφτασαν το 28% της συνολικής χωρητικότητας των εμπορικών λωρίδων. Τον Μάιο εκτιμάται πως πιθανόν να υπαρξει κορύφωση και μέχρι τα τέλη Ιουλίου, οι εταιρείες αναμένουν υψηλότερο όγκο φορτίου στην αρχική διαδρομή.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας