Σάββατο, Οκτώβριος 01, 2022
23/09/2022

AD Ports: Δημιουργούν νέες οικονομικές ζώνες - KEZAD Group

Ο μακροπρόθεσμος στόχος των λιμανιών του Abu Dhabi να αναπτύξουν την ενδοχώρα, προχώρησε σε ένα άλλο βήμα αυτή την εβδομάδα και αυτό δεν είναι άλλο από τη δημιουργία του "Khalifa Economic Zones Abu Dhabi" (KEZAD Group).

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί "μια νέα φάση εξέλιξης προς την ενίσχυση της θέσης του Abu Dhabi ως κορυφαίου βιομηχανικού και κατασκευαστικού προορισμού της περιοχής", ανάφερε ο Όμιλος AD Ports. Αναλυτικότερα, η Βιομηχανική Ζώνη Khalifa Abu Dhabi (KIZAD) και οι Specialized Economic Zones (ZonesCorp) έχουν ενσωματωθεί στον νεοσύστατο όμιλο KEZAD, ο οποίος περιλαμβάνει 12 οικονομικές ζώνες συνολικής έκτασης 550 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων που χαρακτηρίζονται ως Ελεύθερες Ζώνες -Free Zones .

Από την πλευρά του ο Mohamed Al Ahmad, Διευθύνων Σύμβουλος του KEZAD Group, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "Ο Όμιλος KEZAD είναι πλέον υπεύθυνος για το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο εμπορικό, εφοδιαστικό και βιομηχανικό κόμβο στην περιοχή και είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής οικονομικών ζωνών και οικιστικών πόλεων εργαζομένων στα ΗΑΕ".

Είναι αξιοσημείωτο ότι εκεί που το γενικό σχέδιο KIZAD (master plan) προέβλεπε προηγουμένως μια συνολική έκταση 410 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σήμερα, το Abu Dhabi μελετά τα 550 τετραγωνικά χιλιόμετρα ως λειτουργική επιχειρηματική περιοχή.Η νέα οντότητα επιβλέπει περισσότερα από 300.000 τετραγωνικά μέτρα προκατασκευασμένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης και θα στεγάσει περισσότερα από 40 συγκροτήματα φιλοξενίας προσωπικού με χωρητικότητα άνω των 450.000 κλινών, που βρίσκονται στο Abu Dhabi, το Al Ain και το Al Dhafra, συμπεριλαμβανομένων των 77.000 κλινών που διαχειρίζεται ο Όμιλος KIZAD. Μια επίσημη δήλωση ανάφερε ότι ο όμιλος KEZAD θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη διαχείριση της διαδικασίας σχεδιασμού, ανάπτυξης, λειτουργίας, ρύθμισης και προώθησης συνδυασμένων περιουσιακών στοιχείων (KIZAD, ZonesCorp και KIZAD Communities) στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου Οικονομικών Πόλεων & Ελεύθερων Ζωνών του Ομίλου AD Ports-AD Ports Group’s Economic Cities & Free Zones portfolio, το οποίο αποτελεί το 55% της βιομηχανικής περιοχής των ΗΑΕ.

Σύμφωνα με τα bond prospectuses, οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις για το Khalifa Port Container Terminal (KPCT) απαιτούν συνολική χωρητικότητα 15 εκατομμύρια teu έως το 2030. Αυτό συγκρίνεται με την τρέχουσα χωρητικότητα 19.3 εκατομμυρίων teu στο Jebel Ali Port, το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της περιοχής. Πέρυσι, το KPCT είχε απόδοση 3.4 εκατομμύρια teu, σε σύγκριση με 13.7 εκατομμύρια teu στο Jebel Ali. Υπενθυμίζεται ότι το 2018, η MSC’s Terminal Investment Limited (TIL) υπέγραψε συμφωνία κοινοπραξίας με τη θυγατρική της AD Ports, Abu Dhabi Terminals, ανεβάζοντας τη χωρητικότητα της KPCT στα 5.3 εκατομμύρια teu.

Επιπρόσθετα, η Cosco Shipping Ports θα μπορούσε να αυξήσει τη χωρητικότητα στον τερματικό σταθμό CSP Abu Dhabi, ο οποίος άνοιξε το 2018, από τα σημερινά 2.5 εκατομμύρια teu σε 3.5 εκατομμύρια teu, εάν το επιβάλλει η ζήτηση. Ένας νέος τερματικός σταθμός που θα λειτουργεί από την CMA CGM θα προσθέσει άλλα 1.8 εκατομμύρια teu στην πρώτη φάση του, που έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2024, γεγονός που θα μπορούσε να ανεβάσει τη συνολική χωρητικότητα KPCT στα 10.6 εκατομμύρια teu. Ενώ δύο ή τρεις ακόμη συμφωνίες σε αυτή την κατεύθυνση με παγκόσμιους διαχειριστές θα μπορούσαν να δουν το KPCT να αυξάνεται ακόμη περισσότερο, ειδικά εάν η προγραμματισμένη βιομηχανική παραγωγή και η οικονομική ανάπτυξη στην ξηρά μεταφράζονται σε πρόσθετο φορτίο.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας