Κυριακή, Ιούλιος 05, 2020
29/06/2020

Βόρειο Πέρασμα: Η Ρωσία μετατρέπει το Μούρμανσκ σε μεταφορικό κόμβο

Τη μετατροπή της πόλης Μούρμανσκ στο μεγαλύτερο μεταφορικό κόμβο στην περιοχή της Βόρειας Ρωσίας και Σιβηρίας σχεδιάζει η ρωσική κυβέρνηση με την υλοποίηση ενός σχεδίου για την κατασκευή ενός παντός καιρού λιμένα βαθέων υδάτων δυτικά της χερσονήσου Κόλα, με σκοπό τη διαχείριση κυρίως φορτίων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πηγές της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσαν σε Μέσα Ενημέρωσης ότι με την ολοκλήρωση του σχεδίου , το λιμάνι του Μούρμανσκ θα αποτελέσει μέρος του θαλάσσιου διαδρόμου μεταφορών Βορρά-Νότου, ενισχύοντας σημαντικά τη θέση της Ρωσίας ως ναυτιλιακής δύναμης.

Να σημειωθεί ότι το Μουρμάνσκ αποτελεί πύλη εισόδου και συνδυασμένων μεταφορών για τη Βόρεια Θάλασσα και την πολλά υποσχόμενη Σιβηρία, ενώ υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επέκταση των επενδυτικών σχεδίων, καθώς και για την ανάπτυξη νέων υποδομών στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος της Ρωσίας είναι να αυξηθεί η ικανότητα διαχείρισης φορτίων με τρένα από και προς τον νέο κόμβο μεταφορών του Μουρμάνσκ, στα 100 εκατ. τόνους ετησίως.

Εν τω μεταξύ, όπως ήδη έχει γράψει το maritimes.gr η Ρωσία ,έως και το 2030, θα προχωρήσει σε πλήρη αλλαγή του στόλου των παγοθραυστικών πλοίων της, που κινούνται με πυρηνική ενέργεια και τα οποία διανοίγουν τους πάγους για την απρόσκοπτη ναυσιπλοΐα στη Βόρεια Θάλασσα .

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, την επόμενη χρονιά η εταιρεία Atomflot αναμένει την άφιξη νέων παγοθραυστικών σύγχρονης τεχνολογίας. Τα νέα ρωσικά πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά, συνολικού κόστους 1,5 δις δολαρίων είναι: το «Arktika», το «Sibir» και το «Ural».

Τα τρία παγοθραυστικά, τα οποία θα ενταχθούν στον στόλο της Atomflot, με έδρα το Μurmansk, αποτελούν το μεγάλο και πολυδιαφημισμένο στοίχημα της Μόσχας για πλήρη εκμετάλλευση των θαλάσσιων οδών της περιοχής, με πλοία υπερσύγχρονης τεχνολογίας.

Τα πλοία αυτά, όπως αναφέρουν ναυτιλιακοί κύκλοι, συμπεριλαμβάνονται στο πλαίσιο των νέων υποδομών που κατασκευάζει η Ρωσία σε νέα αλλά και ήδη υπάρχοντα λιμάνια της στην Αρκτική, ώστε να εκμεταλλευτεί την εμπορική τους αξία ενόψει της αυξημένης κίνησης που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή στο Βόρειο Θαλάσσιο Πέρασμα.

Να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναφέρει ότι έως το 2035, η Ρωσία θα έχει τουλάχιστον 13 υπερσύγχρονα παγοθραυστικά, εννέα εκ των οποίων θα κινούνται με πυρηνική ενέργεια.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας