Κυριακή, Σεπτέμβριος 24, 2023
18/09/2023

Ο Σ.Δ.Ν.Μ.Ε. εκφράζει τη βαθιά του οδύνη για το χαμό του Αντώνη Καργιώτη.

Αποτροπιασμό και φρίκη προκάλεσε σε όλους μας το αδιανόητο τέλος που είχε ο συμπολίτης μας Αντώνης Καργιώτης στο λιμάνι του Πειραιά.

Θλίψη για τον άδικο χαμό του αλλά και θλίψη για το θανάτου του ‘ναυτικού μας πολιτισμού’. Ο ναυτικός πολιτισμός που περιλαμβάνει τη γνώση της ίδιας της θάλασσας, τις επιστημονικές γνώσεις, την εμπειρία, τις δεξιότητές, τη γενναιότητα και τη μεγαλοψυχία που ανέκαθεν χαρακτήριζαν την Ελληνική Ναυτιλία, πνίγηκε στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μαζί με τον Αντώνη Καργιώτη.

Ο Αντώνης Καργιώτης που επιβιβάστηκε στο Blue Horizon όχι μόνο δεν ήταν ευπρόσδεκτος αλλά απωθήθηκε στη θάλασσα ευρισκόμενος στον καταπέλτη που ήταν ανοιχτός, κατά παράβαση των Κοινοτικών και Εθνικών διατάξεων (Π.Δ 177/2000, Οδηγία 2009/45/ΕΚ) κατά τον απόπλου του πλοίου. Ο απόπλους που πραγματοποιήθηκε χωρίς την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών από τη Λιμενική Αρχή κατά παράβαση του εθνικού δικαίου (Υ.Α. 2415.1/51133/2021). Ο πνιγμός επήλθε χωρίς καμία προσπάθεια διάσωσης ή περισυλλογής με λέμβο, η οποία πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα προς ρίψη σε λιγότερο από 5 λεπτά (Οδηγία 2009/45/ΕΚ), τόσο από το πλήρωμα του Βlue Horizon όσο και από γειτονικό επιβατηγό πλοίο.

Στόχος είναι τέτοια περιστατικά να παραμείνουν στο παρελθόν. Για να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις θα πρέπει να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις. Ως εκ τούτου, τόσο το υπουργείο ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής όσο και η ναυτιλιακή κοινότητα στο σύνολο της θα πρέπει να συνεργάζονται και να διασφαλίζουν στην πράξη τις παραπάνω διατάξεις την ορθή εφαρμογή τους αλλά και την συνεχή κατάρτιση των ανθρώπων που καλούνται να εφαρμόσουν τα παραπάνω. Οι ναυτιλιακές εταιρείες οφείλουν ομοίως να μεριμνούν για την συνεχή εκπαίδευση κι επιμόρφωση των πληρωμάτων τους σε όλους τους τομείς. Τέλος, οι ελεγκτικές αρχές μέσω των αρμοδίων οργάνων αλλά και των εξουσιοδοτημένων οργανισμών, όπου προβλέπεται, καλούνται να επανεξετάσουν τόσο το κανονιστικό όσο και τη συχνότητα ελέγχων με μέριμνα πάντοτε την ασφάλεια, την ασφάλεια, της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος και της περιουσίας λαμβάνοντας υπ όψη την επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Διπλωματούχων Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδας, ως κατεξοχήν αρμόδιος επιστημονικός κλαδικός σύλλογος Μηχανικών του ΤΕΕ, παραμένει πάντα στην διάθεση της Πολιτείας για να προσφέρει την αρωγή του όποτε ζητηθεί.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας