Παρασκευή, Δεκέμβριος 01, 2023
22/09/2023

Από το λιμάνι του Πειραιά γίνεται η διαχείριση του μεγαλύτερο στόλου στον κόσμο

Η χώρα μας θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξιοσημείωτο, είναι ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δείκτη Xinhua-Baltic, παρά το γεγονός ότι η Σιγκαπούρη και την εφετινή χρονιά διατηρεί τον τίτλο του μεγαλύτερου ναυτιλιακού κέντρου στον κόσμο, από την άλλη από τον Πειραιά γίνεται η διαχείριση του μεγαλύτερου στόλου στον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα κέρδισε μια θέση σε σχέση με το 2022, και ανέβηκε στην όγδοη θέση ανάμεσα στα top 10 των μεγαλύτερων ναυτιλιακών κέντρων στον κόσμο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τον Πειραιά αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, πάνω από 1.000 γραφεία , διαχειρίζονται 5.500 πλοία.

Να σημειωθεί ότι στην βαθμολογία που δίνει ο εν λόγω δείκτης, προσμετράται κατά 20% η λιμενική λειτουργία, κατά 50% τα ναυτιλιακά γραφεία και οι υπηρεσίες προς τη ναυτιλία, και κατά 20% το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σχετικά με τη Σιγκαπούρη, αυτή παραμένει στην πρώτη θέση εδώ και μια δεκαετία, και στη δεύτερη θέση βρίσκεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Λονδίνο, που αποτελεί την παγκόσμια πρωτεύουσα του ναυτιλιακού arbitration και των υπηρεσιών. Επίσης, σταθερά στην τρίτη θέση βρίσκεται η Σαγκάη που είναι η ναυτιλιακή πρωτεύουσα της Κίνας και ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ και το Ντουμπάι στην πέμπτη θέση.

Σχετικά με τα λιμάνι το πρώτο σε κίνηση είναι του Χονγκ Κονγκ, ακολουθεί του Ντουμπάι, και μετά τα ευρωπαϊκά λιμάνια του Ρότερνταμ και του Αμβούργου, ενώ στην όγδοη θέση είναι το λιμάνι του Πειραιά, στη θέση που βρισκόταν η Νέα Υόρκη έναν χρόνο πριν. Την δεκάδα κλείνουν το Ningbo–Zhoushan και η Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η έρευνα αφορούσε σε 43 ναυτιλιακά κέντρα σε όλον τον κόσμο.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας