Παρασκευή, Δεκέμβριος 01, 2023
22/09/2023

Ελληνογερμανική συνεργασία για «πράσινη» τεχνολογία στη ναυτιλία

«Απόβαση» Γερμανικών εταιρειών από τον κλάδο της ναυτιλίας και της ναυπηγικής βιομηχανίας αναμένεται την περίοδο 9-12 Οκτωβρίου στον Πειραιά στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος (BMWK).

Η επίσκεψη των εκπροσώπων των γερμανικών εταιρειών διοργανώνεται από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και την Navigator Shipping Consulting Ltd.

Οι 12 γερμανικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην επιχειρηματική αποστολή, όπως έγινε γνωστό, θα παρουσιάσουν καινοτόμα προϊόντα που αφορούν στην ανάλυση δεδομένων για τον έλεγχο του στόλου, στην ανάλυση επιδόσεων σκάφους, στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη σκαφών κατά παραγγελία και τη συντήρηση και κατασκευή σκαφών.«Πρόκειται για «πράσινες» αλλά και «έξυπνες» υπηρεσίες, που αποσκοπούν στη δραστική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της παγκόσμιας ναυτιλίας» αναφέρθηκε στο www.maritimes.gr

Πράσινες Τεχνολογίες και Ψηφιοποίηση στη ναυτιλιακή βιομηχανία

Κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής αποστολής θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα: «Πράσινες Τεχνολογίες και Ψηφιοποίηση στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Ελλάδας και της Γερμανίας», η οποία θα λάβει χώρα την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023, στο ΕΒΕΠ στον Πειραιά.

«Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι συμμετέχουσες γερμανικές εταιρείες θα παρουσιάσουν υπηρεσίες και προϊόντα με έμφαση στα ψηφιακά συστήματα ελέγχου και εξοικονόμησης ενέργειας, στον σχεδιασμό πλοίων και σκαφών βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης και στη συντήρηση και αναβάθμιση του στόλου, ενώ εξειδικευμένοι Έλληνες και Γερμανοί εισηγητές θα εμπλουτίσουν την ημερίδα με εισηγήσεις για το δυναμικό της γερμανικής αγοράς, καθώς και τα δεδομένα και τις προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει: «Σημειώνεται ότι, το ζήτημα της «πράσινης» μετάβασης των ναυτιλιακών εταιρειών αποτελεί ένα από τα βασικότερα θέματα στην ατζέντα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Το πρόγραμμα, εξάλλου, βιώσιμης ανάπτυξης, που έχει υιοθετήσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ), επιβάλλει έως το 2050 την εκπομπή από τον κλάδο μηδενικών ρύπων άνθρακα».

Η ναυτιλία στη Γερμανία

Στη γερμανική οικονομία η ναυτιλία κατέχει σημαντική θέση και υπολογίζεται πως ο ετήσιος κύκλος εργασιών του κλάδου ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ και ότι υπάρχουν έως και 400.000 θέσεις εργασίας, που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τη θαλάσσια οικονομία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, «η ναυτιλιακή οικονομία της Γερμανίας χαρακτηρίζεται από μια σύγχρονη ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και αποτελείται από διεθνώς κορυφαίες εταιρείες που ειδικεύονται σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, κατέχοντας κατά κύριο λόγο ισχυρές θέσεις στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ιδίως στον τομέα της ναυτιλίας εμπορευματοκιβωτίων, της λιμενικής βιομηχανίας και των logistics, καθώς και σε καινοτόμες τεχνολογίες και ιδρύματα ναυτιλιακής επιστημονικής έρευνας και κατάρτισης».

Ποιες γερμανικές εταιρείες θα συμμετάσχουν

Ειδικότερα, στην επιχειρηματική αποστολή θα συμμετέχουν οι εταιρείες:

Albis Marine Performance GmbH - Ανάπτυξη λογισμικού για τη μείωση κατανάλωσης καυσίμων στα πλοία.

Althom GmbH - Πάροχος μηχανικών υπηρεσιών υψηλών επιδόσεων, τεχνικών δημοσιεύσεων και συμβουλευτικών εργαλείων (PMT).

ATTIKI Industrieservice GmbH - Συντήρηση πλοίων, συμπεριλαμβανομένων όλων των εργασιών καθαρισμού και προστασία από διαπυρώσεις, τόσο σε νέες κατασκευές όσο και σε επισκευές.
Closelink GmbH - Πλατφόρμα εφοδιασμού πλοίων βασισμένη στο cloud, προσαρμοσμένη στην προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών ναυτιλίας.

Friesland-Kabel GmbH - Προμηθευτής εκτεταμένης γκάμας ναυτιλιακών καλωδίων πλοίων, που προσφέρει μεμονωμένες υπηρεσίες όπως κοπή, συγκόλληση, επισήμανση.

Herberg-Systems GmbH - Παροχή υπηρεσιών για λύσεις διαχείρισης ταξιδιών και στόλου για εταιρείες του κλάδου της ναυτιλιακής εφοδιαστικής.

ITK Engineering GmbH - Προμηθευτής ανάπτυξης συστημάτων και λογισμικού με στόχο την εισαγωγή νοημοσύνης στα συστήματα, με μεθοδική και τεχνολογική τεχνογνωσία.

Light Structures GmbH - Πάροχος συστημάτων παρακολούθησης της τάσης του κύτους με οπτικές ίνες και άλλων δομών για τις αγορές της ναυτιλίας και του πετρελαίου και φυσικού αερίου.

navalue GmbH – Διάθεση υπηρεσιών σχεδιασμού και παροχής συμβουλών για πλοία κατά παραγγελία σε έργα ναυπήγησης και μετατροπής πλοίων.

Rötelmann GmbH - Συστήματα λειτουργίας σφαιρικών βαλβίδων, σφαιρικές βαλβίδες για τεχνολογία μέτρησης, υδραυλικοί ενεργοποιητές, βαλβίδες, πρόσθετα εξαρτήματα.

Schiffstechnik Buchloh GmbH & Co. KG - Τεχνολογία ελέγχου, απενεργοποίησης και μέτρησης για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

SCHOTTEL GmbH - Ανάπτυξη και κατασκευή συστημάτων πρόωσης και ελιγμών για πλοία.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας