Δευτέρα, Μάρτιος 20, 2023
31/01/2023

Το 2022 ήταν έτος ανάκαμψης για την ευημερία των ναυτικών

Το 2022 ήταν ένα έτος ανάκαμψης για την ευημερία των ναυτικών, σύμφωνα με τον Δείκτης - "Seafarers Happiness Index".

Η "Mission to Seafarers" εξέδωσε τα ευρήματά του τέταρτου τριμήνου για την ευτυχία των ναυτικών και την ετήσια ανασκόπηση, καθώς και νέες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των συνθηκών των πλοίων στην ευημερία των ναυτικών από το Idwal.

Αναλυτικότερα, η τελευταία έκθεση "Seafarers Happiness Index", που δημοσιεύτηκε από την "The Mission to Seafarers", αποκαλύπτει ότι τα μέσα επίπεδα ευτυχίας των ναυτικών το τελευταίο τρίμηνο του 2022 έφθασαν στο 7.69/10, από 7.3 με τα επίπεδα να αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, αντανακλώντας τη διαρκή ανοδική τάση που παρατηρείται σε όλο το έτος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ακόμη και οι ιστορικά πιο προβληματικές περιοχές, όπως η άδεια στην ξηρά και η πρόσβαση στην πρόνοια στην ξηρά, ανακάμπτουν. Τα μέλη του πληρώματος συνέχισαν να εκφράζουν την ανακούφισή τους για την επιστροφή της ελευθερίας κινήσεων, καθώς και την αυξημένη αίσθηση βεβαιότητας και σταθερότητας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Standard Club και της Idwal.

Ο μόνος τομέας στον οποίο σημειώθηκε μείωση της ικανοποίησης ήταν η συνδεσιμότητα. Η ποιότητα και το κόστος εξακολουθούν να ανησυχούν και υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για δωρεάν ή φθηνή πρόσβαση, όπως απολαμβάνουν οι συνάδελφοι στην ξηρά. Πολλοί ναυτικοί πιστεύουν ότι μια τέτοια πρόσβαση θα βελτίωνε την κοινωνική ζωή στη θάλασσα με απαντήσεις όπως "μαζευτήκαμε για να παρακολουθήσουμε ζωντανά το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και η ατμόσφαιρα στο πλοίο ήταν φανταστική".

Ήταν επίσης αξιοσημείωτο ότι ένας σημαντικός αριθμός ναυτικών φάνηκε να έχει αλλάξει εργοδότη ή τρόπο συναλλαγών για να είναι πιο κοντά στο σπίτι σε περίπτωση ταξιδιωτικών περιορισμών. Επιπλέον, υπήρξε ένας αυξανόμενος αριθμός απαντήσεων από ναυτικούς από μη παραδοσιακές αγορές εργασίας στη θάλασσα, όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Σρι Λάνκα.

Το 2022, η ευτυχία των ναυτικών αυξάνεται σταθερά από το χαμηλότερο σημείο της το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε κάτι σαν υψηλό επίπεδο στο τέλος του έτους. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 σημειώθηκε το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ με συνολικό μέσο όρο 5.85, αντικατοπτρίζοντας τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας του COVID στους ναυτικούς. Άλλα ζητήματα όπως οι συγκρούσεις και τα συμβόλαια συνέβαλαν επίσης στο χαμηλό ηθικό και στην μειωμένη διάθεση μεταξύ των ναυτικών. Πολλοί ναυτικοί ένιωσαν ότι η ευημερία τους δεν αντιμετωπιζόταν σωστά και ότι οι συνθήκες εργασίας τους γίνονταν όλο και πιο δύσκολες. Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, υπήρξε σημαντική αύξηση στα επίπεδα ικανοποίησης, αυξάνοντας από 5.85 σε 7.21/10.

Αυτό ήταν ενθαρρυντικό καθώς υποδήλωνε ότι τα χειρότερα μπορεί να είναι πίσω μας, και καθώς ο κόσμος άρχισε να ανοίγει ξανά, αυτό είχε θετικό αντίκτυπο στο αίσθημα των ναυτικών. Επιπλέον, όταν οι ναυτικοί ήταν πιο σίγουροι για τον χρόνο επιστροφής τους, μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις δυσκολίες στη θάλασσα.

Το τρίτο τρίμηνο του 2022 σημείωσε περαιτέρω βελτίωση, με τον συνολικό μέσο όρο να ανέρχεται στο 7.3/10. Αυτό οφειλόταν στις βελτιώσεις στις άδειες στην ξηρά, στην πρόσβαση σε εγκαταστάσεις και πρωτοβουλίες πρόνοιας, καθώς και στις εταιρείες που επενδύουν στους ανθρώπους τους στο πλοίο. Αυτές οι ενέργειες έκαναν τη ζωή καλύτερη στη θάλασσα και το συναίσθημα που εξέφρασαν οι ναυτικοί αντανακλούσε αυτό.

Αν και τα δεδομένα του Δείκτης Ευτυχίας Ναυτικών δείχνουν θετική πρόοδο, εξακολουθούν να υπάρχουν επίμονα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως ο φόρτος εργασίας, οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και το άγχος μιας δύσκολης δουλειάς. Ο κλάδος κάνει βήματα προς την αλλαγή, με πρωτοβουλίες όπως ο Κώδικας Δεοντολογίας της Πρωτοβουλίας Αειφόρου Ναυτιλίας (Sustainable Shipping Initiative Code of Conduct), ο οποίος στοχεύει να υπερβεί τα ελάχιστα πρότυπα συμμόρφωσης.

Παρά τον αρνητικό αντίκτυπο του Covid-19 και τις εντάσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ναυτικών, υπήρξαν σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και οι αλληλεπιδράσεις στο πλοίο είναι και πάλι ο σημαντικότερος παράγοντας ικανοποίησης των ναυτικών. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την απομόνωση μεταξύ των ναυτικών και την έλλειψη κοινωνικής συνοχής στο πλοίο.

Η εκπαίδευση των ναυτικών έχει βελτιωθεί με την πάροδο των ετών, αλλά υπάρχουν μικτές απαντήσεις από τους ναυτικούς σχετικά με την αποτελεσματικότητά της. Για να βελτιωθεί, η εκπαίδευση θα πρέπει να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα του πλοίου και να μην θεωρείται ως αγγαρεία. Εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες για την έλλειψη επικοινωνίας και εμπλοκής των ναυτικών σε συζητήσεις και σχέδια για μελλοντική εκπαίδευση στα καύσιμα.

Μέχρι το τέλος του έτους, η ικανοποίηση των ναυτικών είχε φτάσει σε υψηλό επίπεδο και το συναίσθημα μεταξύ των ναυτικών είχε βελτιωθεί σημαντικά. Αυτό έχει αυξήσει τις προσδοκίες ότι τα συστήματα που υποστηρίζουν την ευημερία των ναυτικών θα συνεχίσουν να προσφέρουν βελτιώσεις μέχρι το 2023 και μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι αυτό ισχύει.

Από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η Idwal, παγκόσμιοι ηγέτες στις επιθεωρήσεις πλοίων και ένας από τους κύριους χορηγούς της "Seafarers Happiness Index", διερευνά τις συνθήκες ευημερίας των ναυτικών. Ως μέρος αυτής της προσέγγισης, εισήγαγαν μια νέα μέθοδο επιθεώρησης με 12 ερωτήσεις βασισμένες σε αντικειμενικούς σκοπούς.

Τα αποτελέσματα αυτών των επιθεωρήσεων δείχνουν μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της συνολικής κατάστασης του πλοίου και των συνθηκών ευημερίας του πληρώματος στο πλοίο.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας