Σάββατο, Οκτώβριος 01, 2022
16/08/2022

Αντώνης Κομνηνός: Επιχειρεί αθόρυβα με 24 πλοία στη ναυτιλία αλλά και στον πολιτισμό

Ο Αντώνης Ε. Κομνηνός προέρχεται από μια ναυτική οικογένεια με μεγάλη προσφορά στην ελληνική ναυτιλία, ο οποίος επιχειρεί και στη ναυτιλία και στον πολιτισμό, αθόρυβα αλλά δημιουργικά.

Πρόσφατα, τιμήθηκε από τα «Ναυτικά Χρονικά» με το Βραβείο Ευκράντη 2021 «Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία».

Ο Αντώνης Κομνηνός γεννημένος στον Πειραιά, με καταγωγή από τη Σύρο, όπου γεννήθηκε ο πατέρας του Εμμανουήλ (1912-2006), σπούδασε στην Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Παύλος» στον Πειραιά.

Ο πατέρας το Αντώνη, Εμμανουήλ μαζί με τον αδελφό του Αντώνιο είχαν αναπτύξει αξιόλογη ναυτιλιακή δραστηριότητα με καΐκια και μότορ σιπ με έδρα τη Σύρο προς τα νησιά Πάρο, Νάξο, Αμοργό και Ρόδο.

Το 1964 ο Αντώνης Κομνηνός άρχισε να οργανώνει τις δραστηριότητες του στην ποντοπόρο ναυτιλία μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Κώστα, ο οποίος χρόνια αργότερα έγινε πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Υπηρέτησε τη θητεία του στο Λιμενικό Σώμα και μετά εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και φοίτησε στο City of London College.

Το 1986 ακολούθησε αυτόνομη ναυτιλιακή επιχειρηματική δραστηριότητα ιδρύοντας την Target και άρχισε να εξειδικεύει ένα στόλο με πλοία ψυγεία και στη συνέχεια επεκτάθηκε στα φορτηγά και στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Το 2000 ναυπήγησε τέσσερα πλοία στη Νότιο Κορέα 75.000 dwt το καθένα. Το 2007 ίδρυσε την εταιρεία Horizon Tankers η οποία διαχειρίζεται σήμερα ένα στόλο από νεότευκτα πλοία.

Τέλος, ιδρύοντας την Κοινωφελή Ίδρυμα «Αντώνης Ε. Κομνηνός» αναπτύσσει μια πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα.

Αλλά, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απόφαση της Επιτροπής που αξιολόγησε την βράβευση του.

Ο Αντώνης Ε. Κομνηνός γεννήθηκε το 1946 και έλκει την καταγωγή του από τη Σύρο, έναν ιστορικό ελληνικό ναυτότοπο.

Ως τέκνο οικογένειας που απασχολείται στη ναυτιλία ήδη από τον Μεσοπόλεμο, ο Αντώνης Ε. Κομνηνός αποτελεί μια προσωπικότητα με τη δική της αξιοσημείωτη σταδιοδρομία στο ελληνικό ναυτιλιακό επιχειρείν.

Βασικός πυλώνας της επιχειρηματικής του δραστηριότητας είναι η διοίκηση του ομίλου της Target με έδρα τον Πειραιά. Με την ίδρυση της Target Marine, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, θα ηγούνταν ενός ομίλου που διαχειριζόταν έναν μεικτό στόλο από reefers, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και bulk carriers.

Πλέον η Target Group έχει επικεντρωθεί στη διαχείριση ενός στόλου δώδεκα δεξαμενόπλοιων και δέκα bulk carriers, με τη λειτουργία του ομίλου να χαρακτηρίζεται από εμπειρία και επαγγελματισμό. Η εταιρεία υπήρξε πάντοτε πρωτοπόρος στον σχεδιασμό πλοίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση και στις νέες τεχνολογίες μηχανών.

Τα κεντρικά γραφεία της Target Group βρίσκονται στο παλαιό Ναυαρχείο του Πειραιά, ένα υπέροχο νεοκλασικό, που έχει αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή, ενδεικτικό της αγάπης του ιδρυτή της εταιρείας για τον Πειραιά και τον ναυτιλιακό πολιτισμό.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη επέλεξαν να βραβεύσουν τον Αντώνη Ε. Κομνηνό με το βραβείο της «Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία», αναγνωρίζοντας την πολυσχιδή και μακρόχρονη πορεία του στον χώρο του ελληνικού και διεθνούς ναυτιλιακού επιχειρείν.

Η κριτική επιτροπή υπογράμμισε τη συμβολή του στην εξέλιξη του Πειραιά ως σύγχρονου κέντρου management και ταυτόχρονα ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τις πολυάριθμες πρωτοβουλίες του που αφορούν την κοινωνική ευποιία και τον ναυτιλιακό πολιτισμό.

Ο Αντώνης Κομνηνός αποτελεί όχι μόνο έναν άξιο συνεχιστή της ελληνικής ναυτιλιακής παράδοσης αλλά και μια προσωπικότητα που δραστηριοποιείται ενεργά προς όφελος της ευρύτερης κοινωνίας.

Μέσω του ιδρύματος «Αντώνιος Ε. Κομνηνός» στηρίζει εδώ και πολλά χρόνια καλλιτεχνικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες με έμφαση στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σύρο.

Οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν μιλούν για έναν επιχειρηματία διεθνούς βεληνεκούς, που δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του και διατήρησε τη σεμνότητά του και το χαμηλό δημόσιο προφίλ.
mononews.gr

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας