Τετάρτη, Μαϊος 12, 2021
01/05/2021

"Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί ο εγκλωβισμός 230.000 ναυτικών"

Σε ιδιότυπη ομηρία παραμένουν 230.000 ναυτικοί σε πλοία σε όλο τον κόσμο, από τους 400.000 που ήταν στην κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αποκαλυπτητικά είναι τα στοιχεία από την πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το σουηδικό πανεπιστημίο "World Maritime" όσον αφορά στις άδειες εξόδου των ναυτικών. Πιο συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι το 95% των ερωτηθέντων ναυτεργατών αντιμετώπισαν απόλυτη απαγόρευση άδειας εξόδου από τα πλοία. Αναφορικά με την αποβίβαση τους, τα 2/3 των ναυτεργατών ναυτεργάτες δεν μπορούσαν να αποβιβαστούν από τις σκάλες του πλοίου,ενώ το 1/3 που αποβιβάστηκε το έκανε για να μετρήσει το βύθισμα του πλοίου. Επίσης, από την εν λόγω έρευνα διαπιστώθηκε πως η παρατεταμένη παραμονή εν πλω, χωρίς την δυνατότητα άδειας ή ακόμη και εξόδου, έχει επηρεάσει την ψυχική τους υγεία στο 88% των ερωτηθέντων. Ενώ διαίτερα επιβαρυμένη παρουσιάζεται η κατάσταση εκείνων που εκτελούν ταξίδια μεγάλης χρονικής διάρκειας. Επίσης, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα μέσα ψυχαγωγίας στα πλοία, ένα σημαντικό ποσοστό ναυτεργατών δεν έδειξε κάποιο ουσιαστικό ενδιαφέρον για αυτά. Μεταξύ άλλων από την έρευνα προέκυψε ότι μόνο το 14,5% των ναυτεργατών το συγκεκριμένο διάστημα επαναπατρίστηκαν μετά τη λήξη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και στην πλειονότητά τους ήρθαν αντιμέτωποι με την επέκταση των ΣΣΕ χωρίς τη θέλησή τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή επεκτάθηκε και πέρα των 12 μηνών. Επιπλέον ενα ποσοστό 32% δήλωσε ότι δεν αποζημιώθηκε για την παραβίαση της σύμβασής του και τέλος όσον αφορά στην παροχή ιατρικής βοήθειας, ένα ποσοστό 15,4% θεώρησε ότι είχε ανεπαρκή ιατρική πρόσβαση και φροντίδα στη στεριά.

Ο Προέδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογεώργος σχολίασε ότι "Συμπερασματικά η έρευνα επισημαίνει πως η κατάργηση στις άδειες εξόδου των ναυτεργατών επιβαρύνει την ψυχική τους υγεία, η παράνομη επέκταση των συμβάσεών τους, παρά τη θέλησή τους, αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιβάλλεται να ληφθούν επείγοντα μέτρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στην σκάντζα, στην τήρηση των ΣΣΕ και συνολικά των δικαιωμάτων τους». Ενώ πρόσθεσε ότι "Οι ναυτεργάτες με τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους έχουν φτάσει και ξεπεράσει τα όρια τους και πλέον εκπέμπουν SOS, όχι μόνο για την ωμή καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους που ασύστολα ποδοπατούνται αλλά και γιατί πλέον τίθεται σε κίνδυνο η σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα".

Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Intercargo, Δημήτρης Φαφαλιός, είχε δηλώσει από την πλευρά του ότι "Η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Το βασικότερο όλων, είναι ο εμβολιασμός των ναυτικών κατά προτεραιότητα, κάτι που για τους Έλληνες ναυτικούς η ελληνική κυβέρνηση κινείται με πολύ ταχείς ρυθμούς."

Γενικότερα η παγκόσμια εφοπλιστική κοινότητα έχει θέσει προ των ευθυνών τους όλα τα κράτη του κόσμου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των ναυτικών αλλά και να εμβολιαστούν με προτεραιότητα.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας