Σάββατο, Φεβρουάριος 04, 2023

Additional Info

  • video:
20/01/2023

HEMEXPO:Με επίκεντρο την αξιοποίηση των ελληνικών ναυπηγείων ατενίζει αισιόδοξα τη νέα χρονιά

«Μόνο με αισιοδοξία ατενίζουμε τη νέα χρονιά αφού ξεπεράσαμε τις δυσκολίες της πανδημίας», επεσήμανε η Πρόεδρος της Hemexpo, Ελένη Πολυχρονοπούλου. Στη συνέντευξη της στο Maritimes tv στα πλαίσια της εκδήλωσης κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας της HEMXPO. Τόνισε πως κινούνται με γνώμονα την εξωστρέφεια, την έρευνα και την καινοτομία, ενώ θα εργαστούν προς όλες τις κατευθύνσεις και τομείς μεταξύ αυτών της άμυνας, τις περιβαλλοντικές αξίες αλλά και την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού. Σχετικά με την έναρξη των ναυπηγείων, η ίδια σημείωσε ότι είναι μια πολύ καλή εξέλιξη καθώς η παραγωγή και εφαρμογή των προϊόντων στην Ελλάδα αποτελεί το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Από τη πλευρά του ο Συμεών Παληός, Ιδρυτής της Diana Shipping μεταξύ άλλων τόνισε πως θα πρέπει η ναυτιλία να έρθει σε επαφή με τον κόσμο της βιομηχανίας, ώστε να δημιουργηθούν δουλειές στην Ελλάδα. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κομμάτι της έρευνας που γίνεται στο εξωτερικό, στο οποίο θα πρέπει να εισέλθει και η ελληνική ναυτιλία. Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στο ναυπηγικό τομέα υπογραμμίζοντας ότι η Κίνα και η Νότια Κορέα εισπράττει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια τόσο από τη ναυπήγηση πλοίων όσο και από τις επισκευές πλοίων Ελλήνων εφοπλιστών. Η Ελλάδα λοιπόν χρειάζεται ένα αντάλλαγμα από αυτές τις χώρες ενώ είναι καιρός να αξιοποιηθούν τα Ελληνικά ναυπηγεία.

«Πιστεύω ότι εφέτος θα είναι μια εξαιρετική χρονιά καθώς οι προάγγελοι που έχουμε από την προηγούμενη χρονιά μας δίνουν σημάδια ότι θα υπάρχει μία πολύ σημαντική ανάπτυξη στις εταιρείες του κλάδου μας», όπως σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Μάλλιος, Αντιπρόεδρος της Hemexpo. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εταιρείες του κλάδου, όπως η έλλειψη πρώτων υλών, οι αυξήσεις, το εργατικό κόστος αλλά και η έλλειψη προσωπικού, παράγοντες όμως που όπως είπε σιγά σιγά αντισταθμίζονται.

Ο Δρ. Νικόλαος Λιάπης Πρόεδρος του ΕΛ.ΙΝ.Τ. σχολίασε πως θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση και είναι έντονα τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα είτε να επιταχύνονται είτε να επιβραδύνονται κάποιες εξελίξεις λόγω των έκτακτων αναγκών. Ενώ για τις επόμενες δράσεις του Ινστιτούτου είπε «Το 2023 θα κάνουμε πιο ανοικτές δράσεις και θα γίνουν αλλαγές στο ετήσιο συνέδριο μας αλλά και σχεδιάζουμε νέες δράσεις που αφορούν στην ανάπτυξη της ναυτιλιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα.»

Συνεντεύξεις: Μάρκος Κάντζιος
camera : studio Panos Halkidis

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας