Δευτέρα, Μάρτιος 20, 2023

Additional Info

  • video:
24/10/2022

Χ.Σημαντώνης: Να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση των πλοίων μικρών αποστάσεων

Η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) έχει ξεπεράσει πλέον τα 90 χρόνια λειτουργίας και συνεχίζει να αποτελεί το φυτώριο των μεγαλύτερων Ελλήνων πλοιοκτητών, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ, Χαράλαμπος Σημαντώνης μιλώντας στην εκπομπή Maritimes.

Αναφέρθηκε στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πλοίων μικρών αποστάσεων το οποίο τόνισε πως δεν είναι πλέον ανταγωνιστικό όχι μόνο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και παγκοσμίως, με αποτέλεσμα από τα 700 περίπου πλοία, σήμερα να είναι 150 και από αυτά μόλις τα 80 υπό ελληνική σημαία.

Μίλησε για τις προκλήσεις του κλάδου σημειώνοντας πως τα ευρωπαϊκά πλοία μικρών αποστάσεων κινούνται σε πιο πράσινα πλαίσια και διαθέτουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Ενώ σχετικά με τη χρηματοδότηση ύψους 1.5 δισεκατομμυρίου ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) που πέτυχε η ΕΕΝΜΑ το 2015 και αφορούσε στην ανανέωση του ελληνικού γηράσκοντος στόλου ήταν κάτι που δεν ευδοκίμησε, γιατί όπως σημείωσε πέρα από τον ανταγωνισμό σε κόστος των ασιατικών ναυπηγείων, τα ελληνικά δεν ήταν έτοιμα.

Αναφερόμενος στον πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας, ο Πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ επιθυμεί να επιστρέψει η ομαλότητα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο διπλάσιο ή και παραπάνω κόστος διέλευσης των πλοίων που περνάνε από το Βόσπορο από την Τουρκία εξαιτίας των επιπτώσεων της πολιτικό-οικονομικής κρίσης.

Σχετικά με το πρώτο διεθνές ναυτιλιακό συνέδριο που έγινε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα, ο κ. Σημαντώνης επεσήμανε τον στρατηγικό ρόλο της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας ως πρώτη δύναμη παγκοσμίως.

Την εκπομπή παρουσιάζουν οι Μάρκος Κάντζιος και Νίκος Μπαρδούνιας η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δημοσιογραφικό Συνεταιρισμό ΝΕΤ24 και προβάλλεται στο εναλλακτικό κανάλι της Αθήνας RISE TV και σε 12 ακόμη περιφερειακούς σταθμούς.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας