Σάββατο, Οκτώβριος 01, 2022

Additional Info

  • video:
21/09/2022

Η ναυτιλία να είναι πηγή έμπνευσης για όλη τη χώρα

Στο πλαίσιο του 96ου διεθνούς ναυτιλιακού συνεδρίου του International Propeller Club που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες και για δεύτερη φορά στην Αθήνα (20-22/09) με τίτλο "We Are Together" μίλησαν στο maritimes.gr εκλεκτοί παρευρισκομένοι. Αναλυτικότερα:

Κώστας Φραγκούλης - Πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά: "Μετά από δύο χρόνια λόγω του κορονοϊού κάναμε το ετήσιο συνέδριο, όπου τα 72 clubs από όλο τον κόσμο- 42 εντός Αμερικής και 30 εκτός Αμερικής-, βρισκόμαστε μία φορά το χρόνο και κάνουμε τις εργασίας μας. Είναι ένα μεγάλο event και για την Ελλάδα με πάρα πολλούς ομιλητές τόσο από τη χώρα μας όσο και από το εξωτερικό. Στην Ελλάδα τελευταία φορά έγινε το 2007 και τώρα είναι η δεύτερη φορά που γίνεται εδώ. Η θέση μας είναι πολύ ισχυρή και το club του Πειραιά είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο ενεργά clubs από όλο το network, καθώς έχει ιδρυθεί από το 1935 και έχει το μεγαλύτερο αριθμό μελών (746 ενεργά μέλη) και πέρυσι βραβεύτηκε ως Propeller Club της χρονιάς και είμαστε περήφανοι για αυτό που είναι το Propeller Πειραιά".

Γιάννης Πλακιωτάκης - Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής: "Είναι πολύ σημαντικό γεγονός, ένα παγκόσμιο γεγονός σε μια περίοδο που η ναυτιλία αντιμετωπίζει πολλές και σημαντικές προκλήσεις μεταξύ αυτών η απανθρακοποίηση, η ψηφιοποίηση, ή η έλλειψη πληρωμάτων, που είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα παραμένει πρωτοπόρος, ελέγχοντας πάνω από το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας, και συμβάλλει σημαντικά στο να υπάρχει παγκόσμιο εμπόριο. Το εν λόγω συνέδριο αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για ανταλλαγή θέσεων και απόψεων αλλά γενικότερα κοινός μας στόχος είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της παγκόσμια ναυτιλίας".

Δωροθέα Ιωάννου - Πρόεδρος American Club: "Πήραμε την πρωτοβουλία να προσκαλέσουμε τους νέους να κάνουν αίτηση και να γίνουν μέλη στο καινούργιο μικρό club που φτιάχνουμε και θα λέγεται student port club. Δεν χρειάζεται οι νέοι να είναι ήδη στη ναυτιλία γιατί ο σκοπός του club είναι η ενημέρωση της ναυτιλίας και η σημασία της ναυτιλίας τόσο για το παγκόσμιο εμπόριο όσο και για την οικονομία" Ως προς την νέα της θέση Πρόεδρος και CEO του American P&I Club, η ίδια τόνισε ότι " Δεν μπαίνω σε μια εύκολη εποχή είναι μια θέση ευθύνης και ζούμε μία από τις πιο προκλητικές εποχές αλλά έχω την καλύτερη ομάδα που θα μπορούσα να έχω και το American Club έχει αποκτήσει πολύ καλή φήμη για τις υπηρεσίες και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα θέματα".

Γιώργος Μαργαρώνης, CEO Latsco: "Η παρουσία της εταιρείας μας στο συνέδριο σηματοδοτεί την υποστήριξης μας για αυτό το θεσμό, για την ελληνοαμερικανική φιλία και για την ενίσχυση της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλίας και γενικότερα οτιδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση εμείς είμαστε θερμοί υποστηρικτές". Ως προς την επέκταση του στόλου της Latsco ο ίδιος σημείωσε ότι "Έχουμε κάνει μία σταδιακή αύξηση του στόλου από το 2014 μέχρι σήμερα, ο οποίος έχει περίπου τετραπλασιαστεί και έχουμε μπει σε νέους κλάδους που δεν ήμασταν παλαιότερα και που δεν ήταν και ιστορικοί κλάδοι της εταιρείας. Βλέπουμε ότι είναι χρήσιμο το να έχεις μοιρασμένα τα πλοία και τις επενδύσεις σου, έτσι ώστε όταν πέφτει μια αγορά -καθώς όταν πέφτουν δεν πέφτουν όλες μαζί και όταν ανεβαίνουν δεν ανεβαίνουν ποτέ όλες μαζί - υπάρχει μια καλύτερη διασπορά σε σχέση με το επενδυτικό προφίλ". Σχετικά με την πράσινη ναυτιλία ο ίδιος ανάφερε ότι Έχουμε πάρα πολύ σοβαρά το ζήτημα της πράσινης ναυτιλίας και κοιτάμε διάφορες εναλλακτικές μορφΈς και δεσμευόμαστε να απανθρακοποιήσουμε δραστικά το στόλο μας με νέες παραγγελίες πλοίων. Ως προς την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είπε ότι είναι ένα δυσάρεστο γεγονός σε ανθρωπιστικό επίπεδο Ουκρανία, ωστόσο η ναυτιλία έχει ευνοηθεί καθώς γενικά οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις ευνοούν τη ναυτιλία ειδικά όταν επηρεάζουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ωστόσο τόνισε ότι υπάρχει αβεβαιότητα γιατί υπάρχει μια παγκόσμια ύφεση, ένας υψηλός πληθωρισμός και συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων και έτσι υπάρχει ένα δύσκολο περιβάλλον. Γενικά θεωρεί ότι η ελληνική ναυτιλία πάει από το καλό στο καλύτερο και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό που νέοι άνθρωποι μπαίνουν στη δουλειά αυτή και ενδιαφέρονται για τη ναυτιλία.

Πήτερ Οικονομίδης, FELIX BNI Strategy: "Το αφήγημα είναι άκρως σημαντικό, γιατί το αφήγημα είναι η γέφυρα που ενώνει εκεί που είμαστε με εκεί που θέλουμε να είμαστε και χωρίς αυτό είναι δύσκολο να βρεις το σωστό δρόμο. Οι Έλληνες δεν καταλαβαίνουν τη δύναμη και τις προκλήσεις που έχει η ναυτιλία. Πρέπει να υπάρχει εξωστρέφεια στη ναυτιλία και να είναι πηγή έμπνευσης για όλη τη χώρα γιατί να μπορούμε να κάνουμε αυτό που έχουμε κάνει με τη ναυτιλία. Επίσης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η χώρα να μπει μέσα στο κλίμα της ναυτιλίας αλλά και να χρησιμοποιεί όλη η δύναμη των Ελλήνων από όλον τον κόσμο όχι μόνο των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα".

maritimes.gr

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας