Σάββατο, Φεβρουάριος 04, 2023
27/10/2022

EDPR: Αύξηση των συνολικών επενδύσεων ΑΠΕ σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ

• Το EBITDA αυξήθηκε στα 1,482 δισ. ευρώ κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022

• Η εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας αυξήθηκε στα 14,3 GW (10% ετήσια αύξηση)

• Η EDPR έχει ήδη καταφέρει να επιτύχει το 40% του στόχου των 20 GW που έχει τεθεί για την εγκατεστημένη ισχύ της για την περίοδο 2021-2025 μέσω των εν λειτουργία και υπό κατασκευή εγκαταστάσεών της

Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, συνεχίζοντας να σημειώνει σταθερή ανάπτυξη χάρη στη μεγαλύτερη εγκατεστημένη δυναμικότητα, τη γενικότερη ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάκαμψη της μέσης τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ένα EBITDA 1,482 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 416 εκατ. ευρώ.

Η EDPR ακολουθεί πιστά το φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξής της χάρη στο ρεκόρ των 4 GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι υπό ανάπτυξη σε 15 αγορές σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας στην εταιρεία περαιτέρω τεχνολογική διαφοροποίηση. Παράλληλα, οι ακαθάριστες επενδύσεις ύψους 4,4 δισ. ευρώ επέτρεψαν στην EDPR να αυξήσει τη διεθνή παρουσία της σε 28 διαφορετικές αγορές μέσω εξαγορών, όπως αυτή της Sunseap. Επιπλέον, η EDPR κατάφερε να συνεχίσει να παράγει αξία μέσω του προγράμματος εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων, ολοκληρώνοντας τρεις συναλλαγές στην Ισπανία, την Πολωνία και την Ιταλία, οι οποίες συνέβαλαν στη δημιουργία κερδών ύψους 264 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα σημειώνουν επίσης αύξηση λόγω της αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος και της ενίσχυσης των προϊόντων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτή η εγκατεστημένη ισχύς που φτάνει τα 14,3 GW οδήγησε σε σταθερές λειτουργικές επιδόσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η EDPR έχει καταφέρει να πετύχει 10,8 GW από τον πρόσθετο στόχο των 20 GW που έχει τεθεί για την περίοδο 2021-2025 (άρα το 55% έχει επιτευχθεί), με πάνω από το 40% του στόχου αυτού είτε να έχει ήδη εγκατασταθεί είτε να βρίσκεται υπό κατασκευή. Επιπλέον, η εταιρεία πραγματοποίησε την εναλλαγή των περιουσιακών στοιχείων της νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, με 3,4 δισ. ευρώ από τον στόχο εσόδων ύψους 8 δισ. ευρώ να έχει ήδη επιτευχθεί μέσω συμφωνιών που παράγουν διπλάσια αξία ανά MW σε σύγκριση με αυτήν που είχε τεθεί στο επιχειρηματικό σχέδιο.

Σύμφωνα με τον Miguel Stilwell d'Andrade, Διευθύνοντα Σύμβουλο της EDP: «Η EDPR βρίσκεται σε μια εξαιρετικά ισχυρή θέση για να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που παρουσιάζει η ενεργειακή μετάβαση και έχουμε ήδη επιτύχει το 55% της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είχαμε θέσει ως στόχο να αναπτύξουμε για την περίοδο 2021-2025. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του τρέχοντος έτους και λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και το ασταθές επιχειρηματικό πλαίσιο που διανύει ο τομέας της ενέργειας, καταφέραμε να επενδύσουμε πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.»

Οικονομικά Αποτελέσματα

Για τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 το EBITDA της EDPR ανήλθε στα 1,482 δισεκατομμύρια ευρώ (αύξηση 62% σε ετήσια βάση) λόγω των σταθερών αποτελεσμάτων των τομέων δραστηριότητας που υποστηρίζονται από την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 10% και την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά 14%.

Σε άλλα σημεία του ισολογισμού, τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν σε 331 εκατ. ευρώ (129 εκατ. ευρώ διαχρονικό κέρδος), τα οποία προήλθαν κυρίως από συναλλαγές εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων που ολοκληρώθηκαν στην Πολωνία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Τέλος, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 416 εκατ. ευρώ (αύξηση 181% διαχρονικά), τα οποία αντισταθμίστηκαν εν μέρει από το υψηλότερο καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος, το οποίο αυξήθηκε κατά 296 εκατ. ευρώ (αύξηση 58% διαχρονικά) λόγω του αυξημένου χρέους, της συναλλαγματικής ισοτιμίας και του κόστους χρέους.

Η EDPR είναι αφοσιωμένη όσο ποτέ άλλοτε στο Επιχειρηματικό της Σχέδιο, ενώ συνεχίζει να κατέχει ηγετική θέση στην ενεργειακή μετάβαση στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Σχετικά με την EDP Renewables (EDPR)

Η EDP Renewables (Euronext: EDPR) είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως με παρουσία σε 26 αγορές, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Περιοχή Ασίας Ειρηνικού. Με έδρα τη Μαδρίτη και κύρια περιφερειακά γραφεία στο Χιούστον, το Σάο Πάολο και τη Σιγκαπούρη. Η EDPR διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης με περιουσιακά στοιχεία πρώτης κατηγορίας και μια επιχειρησιακή ικανότητα που κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτά περιλαμβάνουν χερσαία αιολικά έργα, ηλιακή ενέργεια σε κλίμακα κοινής ωφέλειας και διανεμημένη ηλιακή ενέργεια, υπεράκτια αιολική ενέργεια (μέσω της κοινοπραξίας 50/50 - OW) και τεχνολογίες συμπληρωματικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως μπαταρίες και το υδρογόνο.

Οι επικεντρωμένες στον εργαζόμενο πολιτικές της EDPR είχαν ως αποτέλεσμα την αναγνώρισή της ως Top Workplace 2022 στις Ηνωμένες Πολιτείες, Top Employer 2022 στην Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Πορτογαλία και Πολωνία) και στη Βραζιλία, καθώς και την ένταξή της στον δείκτη Bloomberg Gender-Equality Index.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας