Δευτέρα, Ιούλιος 26, 2021
22/07/2021

Η καταναλώση κάρβουνου στην Κίνα αναμένεται να μειωθεί κατά 51% εως το 2025

Newcastle Coal Infrastructure Group Newcastle Coal Infrastructure Group

Το ποσοστό της κατανάλωσης κάρβουνου (coal) στην Κίνα αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 51% έως το 2025, σύμφωνα με μια τελευταία έκθεση που κυκλοφόρησε από το China Electric Power Planning & Engineering Institute.

Πιο συγκεκριμένα, η 14η πενταετής περίοδος προγραμματισμού (2021-2025) είναι μια βασική περίοδος για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς η χώρα προχωρά σε μια νέα φάση ανάπτυξης υψηλής ποιότητας, η εθνική οικονομία της Κίνας αναμένεται να συνεχίσει τη σταθερή ανάπτυξη και ο μετασχηματισμός χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα της ενεργειακής δομής θα είναι πιο εμφανής, όπως αναφερε χαρακτηριστικά η έκθεση για την ενεργειακή ανάπτυξη της Κίνας 2020.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια του 13ου πενταετούς προγράμματος (2016-2020), η ενεργειακή κατανάλωση της Κίνας παρουσίασε σταθερή ανάπτυξη, η οποία ήταν κάτω από 5 δισεκατομμύρια τόνους κάρβουνου, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατά 2.8%. Κατά την ίδια περίοδο, η παραγωγή αργού πετρελαίου παρέμεινε σταθερή σε περίπου 190 εκατομμύρια τόνους ενώ 22.72 εκατομμύρια kilowatts πυρηνικής ενέργειας τέθηκαν σε λειτουργία.

Ειδικότερα, το 2020 η κατανάλωση κάρβουνου στη Κίνα έφτασε τους 4.04 δισεκατομμύρια τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 56.8% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και μείωση κατά 0.9% από το προηγούμενο έτος. Επίσης, η κατανάλωση ενέργειας ανήλθε σε 7.5 τρισεκατομμύρια kWh, αυξημένη κατά 3.1% από έτος σε έτος. Όσον αφορά στη μη ορυκτή ενέργεια (Nonfossil energy), αυτή αντιπροσώπευε το 15.9% της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας της Κίνας το 2020, αύξηση δηλαδή κατά 0.6% από το προηγούμενο έτος.

Μεταξύ 2021 και 2025, με την προώθηση του νέου τύπου αστικοποίησης και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, η ενεργειακή ζήτηση θα διατηρήσει άκαμπτη ανάπτυξη, όπως σημείωσε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η δομή κατανάλωσης ενέργειας θα επισημάνει ζητήματα "πράσινο" & "χαμηλό-άνθρακα" (“green” and “low-carbon”).

Γενικότερα, στο μέλλον, οι λογικές ενεργειακές απαιτήσεις θα πρέπει να ικανοποιούνται πλήρως, ενώ η αντίληψη της εξοικονόμησης ενέργειας πρέπει να καλλιεργείται σε ολόκληρη την κοινωνία για να τονιστεί η ιδέα ότι "η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η πρώτη ενέργεια", δήλωσε ο Du Zhongming, πρόεδρος του ινστιτούτου.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας