Κυριακή, Σεπτέμβριος 27, 2020
11/03/2020

Ρωσία: Επενδύει στην κατασκευή πυρηνοκίνητων παγοθραυστικών

Σε πλήρη αλλαγή του στόλου των παγοθραυστικών πλοίων της, που κινούνται με πυρηνική ενέργεια και τα οποία διανοίγουν τους πάγους για την απρόσκοπτη ναυσιπλοΐα στη Βόρεια Θάλασσα προχωράει η Ρωσία έως και το 2030, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, την επόμενη χρονιά η εταιρεία Atomflot αναμένει την άφιξη νέων παγοθραυστικών σύγχρονης τεχνολογίας. Τα νέα ρωσικά πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά, συνολικού κόστους 1,5 δις δολαρίων είναι: το «Arktika», το «Sibir» και το «Ural».

Τα τρία παγοθραυστικά, τα οποία θα ενταχθούν στον στόλο της Atomflot, με έδρα το Μurmansk, αποτελούν το μεγάλο και πολυδιαφημισμένο στοίχημα της Μόσχας για πλήρη εκμετάλλευση των θαλάσσιων οδών της περιοχής, με πλοία υπερσύγχρονης τεχνολογίας.

Τα πλοία αυτά, όπως αναφέρουν ναυτιλιακοί κύκλοι, συμπεριλαμβάνονται στο πλαίσιο των νέων υποδομών που κατασκευάζει η Ρωσία σε νέα αλλά και ήδη υπάρχοντα λιμάνια της στην Αρκτική, ώστε να εκμεταλλευτεί την εμπορική τους αξία ενόψει της αυξημένης κίνησης που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή στο Βόρειο Θαλάσσιο Πέρασμα.

Να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναφέρει ότι έως το 2035, η Ρωσία θα έχει τουλάχιστον 13 υπερσύγχρονα παγοθραυστικά, εννέα εκ των οποίων θα κινούνται με πυρηνική ενέργεια.

Απόσυρση των παγοθραυστικών… made in USSR

Έως τα τέλη του τρέχοντος έτους αναμένεται να αποχωρήσουν σταδιακά τα «εν υπηρεσία» παγοθραυστικά, που κατασκευάσθηκε επί εποχής ΕΣΣΔ. Ειδικότερα, από τα υπάρχοντα παγοθραυστικά, το «Yamal» , κατασκευής 1992, θα παροπλιστεί έως το 2029, το «Vaygach» , κατασκευής 1990, θα εκτελεί πλεύσεις έως το 2028, ενώ το παγοθραυστικό «50 Let Pobedy» μπορεί να συνεχίσει τις πλεύσεις του στην περιοχή έως το 2041.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας