Τετάρτη, Απρίλιος 08, 2020
21/02/2020

Παράπλευρες απώλειες για τους Σαουδάραβες λόγω κορονοιού

Η πτώση της ζήτησης για πετρέλαιο στην Κίνα που προκαλείται από την επίδραση του κοροναϊού (Covid-19) είναι ιδιαίτερα κακή είδηση για τη Σαουδική Αραβία, καθώς η Κίνα έχει γίνει η μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά, σύμφωνα με τη Banchero Costa.

Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 20% ή 3 εκατ βαρέλια την ημέρα, λόγω του αντίκτυπου του κοροναϊού.

"Είναι πολύ άσχημα νέα για τον ΟΠΕΚ και ειδικότερα για τη Σαουδική Αραβία", υπογραμμίζεται.

Η Σαουδική Αραβία έχει ιδιαίτερη έκθεση στην κινεζική αγορά καθώς είχαν μειωθεί οι εξαγωγές της στις ΗΠΑ. Επιπλέον, λόγω του εμπορικου πόλεμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας το Πεκίνο ειχε μειώσει δραματικά τις εισαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ προς όφελος των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Σαουδικής Αραβίας.

Η μετατόπιση του εμπορίου αποδεικνύεται από ένα άλμα 44,2% στις εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας προς την Κίνα πέρυσι για να φτάσει σε 78,5 εκατ. Τόνους. Η Κίνα αντιπροσώπευε το 23% του συνόλου των εξαγωγών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ύψους 344,6 εκατ. Τόνων το 2019.

"Συνεπώς, οποιαδήποτε μείωση της κινεζικής ζήτησης πλήττει πολύ περισσότερο τους Σαουδάραβες περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο εξαγωγέα πετρελαίου. Οι Σαουδάραβες έβαλαν όλα τα αυγά τους στο καλάθι της Κίνας και τώρα το καλάθι φαίνεται όλο και πιο εύθραυστο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα ", ανέφερε η Banchero Costa.

Ωστόσο, δεν αναμένει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τον κοροναϊό στις εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. "Η ασθένεια του Covid-19 coronavirus πιθανότατα θα εξαφανιστεί σε 3 έως 6 μήνες, όπως και τα SARS, H1N1 και MERS αντίστοιχα το 2003, το 2009 και το 2012", σχολίασε η έκθεση.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας