Σάββατο, Αύγουστος 08, 2020
11/02/2020

“Εκρηκτικό” ενδιαφέρον για νέες ΑΠΕ λίγο πριν την έναρξη των νέων ενεργειακών αγορών

Το 2020 είναι το έτος όπου επιτέλους θα λειτουργήσουν οι νέες αγορές του target model στην Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτά, τόσο το υπουργείο όσο και η ΡΑΕ προετοιμάζουν το έδαφος για την έναρξη που προγραμματίζεται τον Ιούνιο και για το dry run που θα δώσει την ευκαιρία στους παίκτες της αγοράς να εγκλιματιστούν.

Τη στιγμή που οι παίκτες προετοιμάζονται για τις σημαντικές αλλαγές που θα επιφέρουν οι νέες αγορές, παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για νέα έργα ΑΠΕ. Κατά τη διάρκεια του κύκλου υποβολής Δεκεβρίου, υποβλήθηκαν σχεδόν 500 αιτήσεις για μια συνολική γιγάντια ισχύ της τάξης των 15,6 γιγαβάτ.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται έντονη δράση σε αγοραπωλησίες έργων, ενώ οι πρόσφατες αποφάσεις για απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου στην Πελοπόννησο και άλλες περιοχές εντείνει ακόμα περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε φυσικά και την κρίσιμη απόφαση της κυβέρνησης να απλοποιήσει την αδειοδοτική διαδικασία απομακρύνοντας την απαίτηση για άδεια παραγωγής και αντικαθιστώντας τη με μια απλούστερη μέθοδο. Οι εταιρείες και οι σύνδεσμοι των ΑΠΕ ζητούσαν αυτή την αλλαγή εδώ και χρόνια και πλέον μπορούν να κινηθούν πιο άνετα προς την υλοποίηση των σχεδίων τους.

HAEE

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας