Κυριακή, Σεπτέμβριος 27, 2020
12/06/2020

Αντώνης Αντωνίου: Για να μην ξεχάσουμε ποιος ήταν και πως δραστηριοποιήθηκε ο καθηγητής μας

Antonis Antoniou & Director Douzinas in Scaramanga Antonis Antoniou & Director Douzinas in Scaramanga

Άρθρο του Δήμου Ηλιόπουλου Διπλ. Ναυπηγός Μηχανολόγος ΕΜΠ

Με το άρθρο αυτό θέλουμε να ενημερώσουμε όλους τους αναγνώστες του περιοδικού, ότι με την έκδοση αυτού του τεύχους μας συμπληρώνονται 3 ολόκληροι μήνες από την Τρίτη 17/03/2020 όπου χάσαμε τον καθηγητή μας Αντώνη Αντωνίου που για πολλά χρόνια δίδαξε στον 3ο,4ο και 5ο έτος στη Σχολή Ναυπηγών του ΕΜΠ και παράλληλα ήταν επίσης δάσκαλος μας σε όσους δούλεψαν στα Ν/Γ Σκαραμαγκά μέχρι και τον Απρίλη του 1985, όταν αποχώρησε από τη θέση του Γενικού Διευθυντή.

Η εξόδιος ακολουθία του τελέστηκε την Τετάρτη 18/03/20 στο νεκροταφείο Κηφισιάς σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο, ωστόσο λόγω και των δύσκολων συνθηκών (που ζούσαμε καθημερινά τότε), πιστεύουμε ότι πάρα πολλοί δεν ήταν γνώστες αυτού του δυσάρεστου γεγονότος, και έτσι δημιουργήθηκε το παρόν άρθρο, δρώντας παράλληλα και σαν δήλωση εκτίμησης σαυτόν το πολυπράγμονα Επιστήμονα και Δάσκαλο!

Ο αγαπητός σε όλους μας καθηγητής μας και διευθυντής στα «ΕΝΑΕ» (Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ / Ναυπηγείο Σκαραμαγκά), ήταν πραγματικός Δάσκαλος και πολλοί θα μπορούσαν να τον αποκαλέσουν «Πατριάρχη της Ναυπηγικής Επιστήμης στην Ελλάδα», δεδομένου ότι συνδύαζε πολλές θεωρητικές γνώσεις, όπως και τις ακόμα περισσότερες πρακτικές εμπειρίες του, που όλες τελικά τις συμπλήρωνε με το ήθος του, την ευγένεια του και την ευαισθησία του.

Γεννημένος το 1928 και με καταγωγή από την Σύρο, σπούδασε ναυπηγική στο φημισμένο Μ.Ι.Τ., (σαν υπότροφος του Σταύρου Νιάρχου), όπου μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε στα ΕΝΑΕ: αρχικά σαν προϊστάμενος στο τμήμα μελετών, στη συνέχεια σαν διευθυντής νέων κατασκευών και για μια 5ετία σαν γενικός διευθυντής του Ν/Γ.

Συνοπτικά οι πανεπιστημιακές του σπουδές (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές) αφορούσαν τα παρακάτω:

Degree in Mechanical Electrical Engineering, National Technology University, Athens, 1953,
Degree in Naval Architect, Massachusetts Institute of Technology, 1957,
Master of Science in Naval Architect and Marine Engineering, Massachusetts Institute of Technology, 1956.
Doctor, National Technology University, 1969 (Με κατάθεση διατριβής / «έρευνας επί των ναυπηγικών δεδομένων των ελληνικών παραδοσιακών σκαφών» / 317 σελίδες / Μάρτης 1969
Ήταν ενεργό & δραστήριο μέλος στις παρακάτω ενώσεις & ινστιτούτα : Society Naval Architects and Marine Engineers, Royal Institute Naval Architects, Greek Technology Committee of: a) Germanisher Lloyds, b) Bureau Veritas, c) American Bureau Shipping.
Παράλληλα με την δραστηριοποίηση του στα ΕΝΑΕ ήταν αρχικά επιμελητής στην έδρα του καθηγητή Βασίλη Φραγκούλη (Πρύτανης του ΕΜΠ 1969), που ήταν και ο ιδρυτής της σχολής ναυπηγών (έτος ίδρυσης 1969, από όπου και τα 50χρονα της σχολής, που γιορτάστηκαν στις 3/12/2019 στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος).

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι ο καθηγητής μας ήταν από τα κορυφαία τεχνικά στελέχη των ΕΝΑΕ (για πάνω από 25 χρόνια) και αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας των 200 τεχνικών που έστειλε για εκπαίδευση ο Νιάρχος στην Ολλανδία (1959-1961) για την δημιουργία στελεχιακού δυναμικού στη διεύθυνση νέων κατασκευών (βλέπε φωτογραφία 2 της αρχικής ομάδας εκπαιδευομένων τεχνικών).

Παράλληλα ο Δρ. Αντωνίου ήταν ο 1ος καθηγητής (βλ. φωτογραφία 1), που πήρε έδρα στη μετέπειτα σχολή ναυπηγών (αρχικά τμήμα της ενοποιημένης σχολής μηχανολόγων – ηλεκτρολόγων – ναυπηγών μηχανικών / Μ.Η.Ν.) και δίδασκε για 15 χρόνια (περίπου), τα πολύ ουσιαστικά και εξειδικευμένα ναυπηγικά μαθήματα:

α) Μελέτη Πλοίου, β) Αντοχή & Στατική Πλοίου, γ) Ναυπηγική Τεχνολογία

Επίσης ήταν ο 1ος που δημιούργησε ολοκληρωμένα βιβλία ναυπηγικής στα ελληνικά για τους φοιτητές του ΕΜΠ και στους οποίους δίδασκε Τρίτη – Πέμπτη (συνήθως, αλλά και το Σάββατο ήταν στο ΕΜΠ), με πάντα ανοιχτή την πόρτα του γραφείου του, (όπως πάντα ήταν και των άλλων 2 καθηγητών κκ Λουκάκη και Ιωαννίδη, στον 4ο όροφο του κτηρίου της σχολής ΜΗΝ).

Η καριέρα του στα ΕΝΑΕ ολοκληρώθηκε (σαν Γενικός Διευθυντής) τον Απρίλιο του 1985 με την κρατικοποίηση του Ν/Γ Σκαραμαγκά και το πέρασμα της ιδιοκτησίας του στην τότε ΕΤΒΑ.

Ωστόσο, και δεδομένου ότι ο καθηγητής μας ήταν ιδιαίτερα πολυπράγμων, δεν περιθωριοποιήθηκε το 1985, αλλά απεναντίας δραστηριοποιήθηκε την ίδια χρονιά στο ASRY Shipyard, Bahrain στην εμπορική του διεύθυνση και αργότερα σαν Quality Assurance Manager (όπου δημιούργησε στο Ν/Γ ένα ολοκληρωμένο Quality Assurance Management System, σύμφωνα με το ISO 9000 standard), ενώ το ASRY τότε ήταν από τα πρώτα Ν/Γ παγκοσμίως που το εφάρμοσαν.

Στο Bahrain παρέμεινε ο καθηγητής μας για 16 ολόκληρα χρόνια και γύρω στο 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου και πάλι συνέχισε για μια 4η καριέρα στα τότε «ενοποιημένα» Ν/Γ Ελευσίνας – Σύρου, σαν υπεύθυνος υποδομών και προγραμμάτων εξοπλισμού τους (για περίπου 7 συνεχή χρόνια / 2001-2007). Ήταν αυτός και η ομάδα του που εγκατέστησαν το synchro-lift στο Ν/Γ Σύρου, κυρίως για επισκευές & μετασκευές mega yachts.

Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής (που είχε αναλάβει) δεν σταμάτησε ούτε τότε, αλλά στράφηκε πάλι στην μεγάλη του αγάπη την εκπαίδευση.
Συνεργάστηκε τότε με τον (πρώην μαθητή του και εξαίρετο συνάδελφο) Νίκο Μπουσούνη (τότε διευθυντή του DNV Class / Γραφείο Πειραιά) και με το τότε Marine Academy, που είχε πρωτο-ιδρυθεί και δημιούργησαν μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων (είτε public, είτε in-house, που πραγματοποιήθηκαν κυρίως σε ναυτιλιακές εταιρείες όπου προηγούμενοι μαθητές του ήταν τεχνικοί διευθυντές).

Τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες τις συνέχισε και μετά το 2007 (σχεδόν σε ηλικία 80 ετών) γιατί ήταν αεικίνητος, πλουραλιστής και τιμούσε τον ρόλο του σαν καθηγητή.

Ακόμη και μετά τα 80 του χρόνια ασχολήθηκε με το ΕΛΙΝΤ και το SNAME και παρακολουθούσε ανελλιπώς όλα τους τα συνέδρια όπως και τις μηνιαίες τεχνικές τους παρουσιάσεις (βλέπε φωτογραφίες Νο. 04-08).

Η τελευταία δημόσια παρουσία του ήταν στην εκδήλωση στις 3/12/2019 στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που οργανώθηκε εκεί για τα 50χρονα της σχολής ναυπηγών (1969-2019), όπου συμμετείχε, βραβεύτηκε και όπου δήλωσε παρών παρά τα κινητικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Νιώθω πολύ τυχερός που τον γνώρισα από κοντά, τόσο σαν καθηγητή της σχολής ναυπηγών (1972-1977), αλλά και στη συνέχεια συνεργαζόμενος μαζί του σαν νεαρός μηχανικός στο τμήμα μελετών / ΕΝΑΕ (την πενταετία 1981-1985). Συναντηθήκαμε επίσης όταν επέστρεψε από το Bahrain, οπότε και συνεργαστήκαμε στην δημιουργία των εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τις ελληνόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες.

Ήταν υπέροχος στη συνεργασία του και με πάμπολλα παραδείγματα για κάθε γνωστικό αντικείμενο, συνδυασμένα με ουσιαστικές γνώσεις, γνώμες και απόψεις και που χαιρόσουν να τον ακούς!

Πολύ σωστός επαγγελματίας, πολύ αγαπητός στους συνεργάτες και συναδέλφους του και πάντα διαθέσιμος να βοηθήσει, να ενημερώσει και να προσφέρει.

Είναι και πολύ πρόσφατη η δωρεά του της συνολικής βιβλιοθήκης του (τεχνική και μη) και που τροφοδότησε το καλοκαίρι του 2019 με πολύτιμα βιβλία τις 4 βιβλιοθήκες των:
α) ΕΛΙΝΤ , β) Ίδρυμα-Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη, γ) βιβλιοθήκη ΕΜΠ, δ) Σύλλογο Παραδοσιακών Σκαφών

(Παράλληλα σημειώνεται ότι, το ονομαστό ιστιοφόρο «ΑΕΤΟΣ» είναι ακόμα αξιόπλοο στο Πασαλιμάνι και πάντα κυματίζει την Ελληνική σημαία του: Ήταν δικής του μελέτης, σχεδίασης και επίβλεψης κατασκευής).

Το ΕΛΙΝΤ δέχτηκε στη βιβλιοθήκη του πάνω από 600 τόμους βιβλίων, στην ανακαινισμένη επέκταση της που ήταν δωρεά του DNVGL - Class (και πρακτικά του μαθητή του, Γιάννη Χιωτόπουλου / DNVGL Vice President).

Η αγωνία του καθηγητή μας για την σωστή ταξινόμηση των τόμων ήταν τόσο μεγάλη που δακτυλογράφησε όλους τους τίτλους τους και τους κατηγοριοποίησε, προκειμένου οι 2 γραμματείς του ΕΛΙΝΤ να μην έχουν πρόβλημα σωστής ταξινόμησης, παράλληλα δε τους δημιούργησε και ευρετήριο για μελλοντικούς αναγνώστες.

Το Δ.Σ. του ΕΛΙΝΤ τον βράβευσε (με πολυμελή αντιπροσωπεία του που τον επισκέφθηκε στο σπίτι του) και του παρέδωσε το βραβείο και αναμνηστική πλακέτα (βλέπε φωτογραφίες).

Ο καθηγητής μας κύριος Αντωνίου εκτός του ότι ήταν για δεκαετίες μέλος του SNAME / Greek Section, (πρακτικά από το έτος 1956) προσπαθούσε να παρακολουθεί ανελλιπώς τις τεχνικές παρουσιάσεις του που γινόντουσαν και ιδιαίτερα αυτές που αφορούσαν το Ν/Γ Σκαραμαγκά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προσπάθησε με κάθε τρόπο να είναι παρών στις 2 ειδικές εκδηλώσεις που έκανε η SNAME / Greek Section:

α) Στο Ίδρυμα Ευγενίδη (την 13-06-2016) σχετικά με την ιστορία και τις προοπτικές του Ν/Γ Σκαραμαγκά με πάνελ 6 ομιλητών (βλέπε και σχετική φωτογραφία 3), όπως και την

β) Συγκριτική αξιολόγηση του Ν/Γ Σκαραμαγκά με αντιστοίχου μεγέθους σύγχρονο κινέζικο Ν/Γ, που πραγματοποιήθηκε 19/04/2018 στο Anangel Training Center:

Στην τεχνική παρουσίαση αποδείχθηκε τεκμηριωμένα ότι το Ν/Γ Σκαραμαγκά και με τα μέσα παραγωγής της δεκαετίας 1971-1979, μπορούσε και παρέδιδε σειρά handy size bulkers, σε μικρότερους κατά 3.5 μήνες χρόνους, από ότι ένα σύγχρονο κινέζικο Ν/Γ ύστερα από 40 χρόνια και με τα τωρινά μέσα παραγωγής και αυτοματισμών!!

Είναι προφανές ότι ο Δάσκαλός μας (και σαν ο τότε Διευθυντής Νέων Κατασκευών των «ΕΝΑΕ»), δικαιούται οπωσδήποτε και ένα σημαντικό μέρος της σχετικής «δόξας» και της παγκόσμιας τιμητικής διάκρισης του Ν/Γ Σκαραμαγκά, που έστω και ετεροχρονισμένα αποδεικνύεται (μετά κάποιες δεκαετίες και με συγκριτικά στοιχεία) ο δυναμισμός του και η (τότε) αυξημένη παραγωγικότητα αυτής της αξιολογότατης παραγωγικής μονάδας

(Με βάση τότε στοιχεία του ICAP, εναλλασσόταν στις 2 πρώτες θέσεις για μία 10ετία με την «Αλουμίνιον Ελλάδος», σαν οι μεγαλύτερες συναλλαγματοφόρες βιομηχανίες της τότε Ελληνικής Βιομηχανίας!!!) .

Ο καθηγητής μας έφυγε πλήρης ημερών (92 ετών), έχοντας 1 κόρη και 2 εγγόνια, που κάθε Κυριακή ήταν μαζί του και τον ξανάνιωναν.

Στο μεταξύ τιμήθηκε με μία σειρά βραβείων, που ορισμένα καταγράφονται , όπως τα παρακάτω:

Hellenic Institute Marine Technical award, 2002,
Friends Traditional Boats Association award, 2002,
Honorary award, Department Naval Architect and Marine Engineering, 2003 and 2019,
Science and Career Achievement award, Ermoupolis City, 2005.

Δυστυχώς, χάσαμε έναν ευυπόληπτο ευπατρίδη, έναν πολυπράγμονα καθηγητή και ένα πολύ δημιουργικό στέλεχος της ναυπηγικής μας βιομηχανίας, που ήταν παράδειγμα τόσο για τον επαγγελματισμό του, όσο για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του.

Καλό κατευόδιο κύριε καθηγητά και υποσχόμαστε ότι θα σας θυμόμαστε για πάντα!!

(οι φοιτητές σας, οι συνεργάτες σας, οι συνάδελφοι σας, οι φίλοι σας και οι συνοδοιπόροι σας στην μεγάλη περιπέτεια της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας μας).

2 A.ANTONIOY TRAINEE IN DUTCH SHIPYARDS 1961 MARKED Copy

A.ANTONIOY - TRAINEE IN DUTCH SHIPYARDS (1961) - MARKED

3 ANTONIOU SNAME EVENT JUNE 2016

ANTONIOU -SNAME EVENT JUNE 2016

4 ANTONIOU AWARDING BY ELINT at his home 08 09 19

ANTONIOU AWARDING BY ELINT (at his home 08-09-19)

5 NEA VIVLIOTHIKH ELINT DOREA DNV GL ME VIVLIA ANTONIOU

Νέα Βιβλιοθήκη ΕΛ.Ι.Ν.Τ. (Δωρεά DNV GL)-με βιβλία Αντωνίου 

6 ANTONIOU WITH HIS OLD STUDENTS COLLEAGUES PETROS LANANGAS

ANTONIOU WITH HIS OLD STUDENTS & COLLEAGUES (PETROS LANANGAS)

7 ANTONIOU TECHNICAL EVENT 11 10 13

ANTONIOU - TECHNICAL EVENT (11-10-13)

8 IDRYMA NIARCHOS NTUA 03 12 19 his last public photo

NIARCHOS FOUNDATION- NTUA 03-12-19 (his last public photo)

9 AETOS SAILING YACHT IN MARINA ZEAS ANTONIOU DESIGN

AETOS - SAILING YACHT IN MARINA ZEAS (ANTONIOU DESIGN)

10 AQUAVIT MOTOR YACHT HSY DESIGN PRODUCTION

AQUAVIT - MOTOR YACHT (HSY DESIGN & PRODUCTION)

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας