“Εγκυμονεί ο κίνδυνος ενός άμεσου παγκόσμιου εμπορικού πολέμου”

02.07.2024

28η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Spiralling through the conflicts in search of opportunities

2, 3 και 4 Ιουλίου 2024 Ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi

Με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Daniel Franklin, αρχισυντάκτης για τις ΗΠΑ, The Economist

Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό προέβλεψε ο αρχισυντάκτης του The Economist για τις ΗΠΑ και πρόεδρος του συνεδρίου Daniel Franklin, σε συνέχεια των εξελίξεων στη Γαλλία, των ευρωπαϊκών εκλογών αλλά και των επικείμενων εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σχολίασε τη σημασία που έχει μια ισχυρή κυβέρνηση στις τρέχουσες συνθήκες, αλλά και την πρόκληση που συνεπάγεται μια μη υπεύθυνη αντιπολίτευση, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την πολιτική στρατηγική στο τρέχον περιβάλλον.

Joan Hoey, editorial director, The Democracy Index, σύμβουλος Ευρώπης, The Economist Group

Παρά τις πολιτικές εξελίξεις, οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι θετικές, με πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5%, όπως σημείωσε η Joan Hoey, editorial director του The Democracy Index και σύμβουλος Ευρώπης στο The Economist Group. Πρόσθεσε ότι η ζήτηση αποδεικνύεται ανθεκτική, όπως αυτό αποτυπώνεται στην εύρωστη αμερικανική οικονομία. Αναφέρθηκε στις επιδόσεις της Κίνας και στις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη ενόψει αναταραχών στην προμήθεια ενέργειας και με την ανάπτυξη να λαμβάνει ώθηση κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση. Η ανάπτυξη εκτιμάται σε 1% για την ευρωζώνη, με περίπου 0,4% αύξηση του ΑΕΠ στη Γερμανία ενώ, στην Ελλάδα, μετά την αδύναμη ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στο δ’ τρίμηνο του 2023, για το 2024 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης γύρω στο 2,5%, πάνω δηλαδή από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπως ανέφερε. Σημειώνεται ότι η οικονομία βασίζεται στον τουρισμό, αλλά έχει προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, ειδικά λόγω των εισροών ευρωπαϊκών κεφαλαίων, υπογράμμισε η Joan Hoey.

Alasdair Ross, countries editor, “The World Ahead 2024” – The Economist

Εν μέσω πολιτικών εξελίξεων σε γεωπολιτικό επίπεδο, στο περιβάλλον αλλά και στην τεχνολογία αναζητούνται ευκαιρίες, όπως σημείωσε ο συντάκτης προβλέψεων για τις χώρες της ετήσιας έκδοσης του The Economist “The World ahead 2024” Alasdair Ross εισάγοντας τους συμμετέχοντες στο θέμα του συνεδρίου. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών αλλά και στις εξελίξεις στη Γαλλία, τις επικείμενες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ. Μιλώντας για το πρόσφατο debate σχολίασε ότι το στρατόπεδο Τραμπ θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τις εντυπώσεις που δημιούργησε, αλλά και ο Μπάιντεν θα παραμείνει στο προσκήνιο λόγω των πιέσεων να «γυρίσει το παιχνίδι». Προέβλεψε δε κρίσιμες εξελίξεις ενόψει δημοσκοπήσεων κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Rumen Radev, πρόεδρος της Βουλγαρίας

Υπέρ της επανεκτίμησης της προσέγγισης του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία από την πλευρά της Ευρώπης, με επιστροφή στη διπλωματία τάχθηκε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev. Σημείωσε ότι πρέπει να αναπτύξουμε στρατηγική αυτονομία, η οποία προϋποθέτει κυρίως ενίσχυση –μακροπρόθεσμα– της ΕΕ σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, με ενίσχυση της βιομηχανίας, προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, εξασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών, ενίσχυση της καινοτομίας, ανάπτυξη διασυνδεσιμότητας και ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης. Αναφέρθηκε στην πρόοδο που καταγράφεται σε πολλούς από αυτούς τους τομείς και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα στο μέλλον. Ερωτηθείς σχετικά με το ΝΑΤΟ, ο κ. Radev ανέφερε ότι δεν πρέπει να «συρθεί» σε αυτό τον πόλεμο, εκτιμώντας ότι μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση με πυρηνικά όπλα, ένα σενάριο με παγκόσμιες συνέπειες, που δεν θα είναι ούτε υπέρ της Ευρώπης ούτε υπέρ της Ουκρανίας.

Ο κ. Radev εξήγησε ότι ο πολεμος στη Ουκρανία έχει εξελιχθεί σε πόλεμο φθοράς που παράγει καταστροφή τροφοδοτώντας την κοινωνική αστάθεια, ενώ υποτιμήθηκε από την Ευρώπη η ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας, όπως ανέφερε. Πρόσθεσε ότι μετά από 2,5 χρόνια, με έναν πόλεμο στην Ευρώπη και δυσμενείς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που έχουν καταστήσει ευάλωτη την ειρήνη στη γειτονιά μας, οι βασικοί στόχοι της ΕΕ πρέπει να είναι η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία για όλους τους πολίτες.

Dorin Recean, πρωθυπουργός της Μολδαβίας

Στην προετοιμασία της Μολδαβίας για την ένταξη στην ΕΕ αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων– ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Dorin Recean, τονίζοντας ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να πετύχει αυτόν τον στόχο και σχολιάζοντας ότι η διεύρυνση της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια προάγει την ειρήνη για τις επόμενες γενιές. Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε ότι είναι αδικαιολόγητος, επηρεάζει το σύνολο της Ευρώπης και ως εκ τούτου ακόμη και σε δύσκολους καιρούς πρέπει να αναζητούνται λύσεις υπέρ της ειρήνης, ενώ οι πολιτικοί δεν πρέπει να εγκαταλείπουν τον διάλογο. Καμία άλλη ήπειρος δεν έχει ζήσει τόσες συγκρούσεις έχοντας καταφέρει να βγει πιο ισχυρή από αυτές, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Recean.

Αμπντουλάχ Γκιούλ, τέως πρόεδρος της Τουρκίας

«Το Αιγαίο είναι ο κοινός μας θησαυρός. Θα πρέπει να αποτελεί πηγή συνεργασίας και διαλόγου και όχι σύγκρουσης», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist o τέως πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

«Για να λυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Αιγαίο, ο εποικοδομητικός διάλογος, η διπλωματία και το διεθνές δίκαιο πρέπει να υπερισχύσουν έναντι της λογικής της αντιπαράθεσης. Τέτοιες προσπάθειες θα άνοιγαν τον δρόμο για μια δίκαιη, διαρκή, συνολική και έντιμη διευθέτηση των θεμάτων του Αιγαίου που θα ήταν αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», σημείωσε ο τέως πρόεδρος της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη «να σεβαστούμε ο ένας τα νόμιμα δικαιώματα και τα ζωτικά συμφέροντα του άλλου» και «να επικεντρωθούμε σε αυτά που μπορούμε να κερδίσουμε όλοι αποφεύγοντας μια μαξιμαλιστική προσέγγιση». Ο ίδιος παρατήρησε ότι «ο ήλιος συνεχίζει να λάμπει» σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά την αρνητική γεωπολιτική εικόνα με τις συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

«Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα περιθωριακών ομάδων που μπορεί να είναι προκλητικές.Η διατήρηση και η ενίσχυση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας στις σχέσεις μας θα ωφελήσει τις χώρες μας και την περιοχή συνολικά. Ένα τέτοιο θετικό κλίμα θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη μιας δίκαιης, διαρκούς, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης του Κυπριακού με βάση την πραγματικότητα στο νησί», σχολίασε ο κ. Γκιουλ, προσθέτοντας ότι μια διευθέτηση του Κυπριακού «θα είναι πολύ πιο ανταποδοτική από ό,τι περιμένουμε», καθώς «θα συμβάλει στην επίλυση πολλών προβληματικών θεμάτων, από τον ενεργειακό εφοδιασμό, την περιφερειακή ασφάλεια έως τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ».

Αναφερόμενος στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ εξέφρασε την άποψη πως «έχει έρθει πλέον η ώρα να κάτσουμε μαζί και πάλι στο ίδιο τραπέζι και να ξεκινήσουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί περαιτέρω καταστροφή». Σε ό,τι αφορά τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ο ίδιος ανέφερε:

«Είναι η κατοχή, ο εποικισμός των παλαιστινιακών περιοχών, η ανάπτυξη πολιτικών που είναι ασύμβατες με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η παραγνώριση των δεσμευτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που οδηγούν στις σημερινές τραγικές εικόνες». Αφού καταδίκασε τις απώλειες άμαχου πληθυσμού και στις δύο πλευρές, τόινισε πως «η λύση των δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης είναι η μόνη επιλογή για την επίτευξη ενός λαμπρού μέλλοντος για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους».

Γουές Μίτσελ, πρ. υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, ΗΠΑ, υπεύθυνος, The Marathon Initiative

Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικούς περιορισμούς, που συγκρίνονται μόνο με τους αντίστοιχους του Ψυχρού Πολέμου, τόνισε από το βήμα του Economist ο πρ. υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, εστιάζοντας σε μια σειρά από προκλήσεις, όπως οι δύο εν εξελίξει πόλεμοι, σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, η πιθανότητα εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν και η πιθανότητα το Ιράν να εξελιχθεί σε πυρηνική δύναμη. Σημείωσε ότι και τα δύο κόμματα στις ΗΠΑ συμφωνούν πως η χώρα αυτήν τη στιγμή είναι ανέτοιμη να εμπλακεί σε δύο πολέμους ταυτόχρονα. Σχολίασε ότι ο Τζο Μπάιντεν ήθελε αρχικά να μειώσει τις εντάσεις με Ρωσία και Κίνα, κάτι που όμως δεν κατέστη εφικτό. Ο κ. Μίτσελ επεσήμανε ότι η εξωτερική πολιτική της Αμερικής εξυπηρετεί πάντα τα συμφέροντα της Αμερικής και αυτά περιλαμβάνουν πάντα μια καλή σχέση με την Ευρώπη. Η Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθεί λιγότερο στο τι θα μπορούσε να κάνει ο ένας ή ο άλλος υποψήφιος Αμερικανός πρόεδρος και περισσότερο στο τι θα κάνουν οι αντίπαλοί της, που γίνονται όλο και πιο τολμηροί, σχολίασε κλείνοντας.

Μάρκος Κουναλάκης, επισκέπτης ερευνητής, Ινστιτούτο Hoover, Πανεπιστήμιο Στάνφορντ

«Καταστροφικό» χαρακτήρισε το πρόσφατο ντιμπέιτ Μπάιντεν-Τραμπ ο επισκέπτης ερευνητής από το Ινστιτούτο Hoover του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Μάρκος Κουναλάκης. Εκτίμησε ότι οι πιθανότητες να φθάσει ο Μπάιντεν μέχρι τις κάλπες είναι 50-50. Τόνισε ακόμα ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει απλώς ένας αποδυναμωμένος υποψήφιος αλλά ένας αποδυναμωμένος εν ενεργεία πρόεδρος. Σχολίασε ότι η προσέγγιση των Δημοκρατικών στην εξωτερική πολιτική είναι πιο θεσμική και πιο προβλέψιμη, ενώ του Τραμπ πιο προσωπική και υπό μορφήν συναλλαγής. Ο κ. Κουναλάκης τόνισε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει απόλυτη συναίνεση όσον αφορά την αντίδραση έναντι της Κίνας, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τις πολεμικές συγκρούσεις. Αν μπορούσε να συμβουλεύσει τον Μπάιντεν, ανέφερε, θα τον συμβούλευε να κάνει χρήση της συνταγματικής πρόβλεψης για αντικατάστασή του από την αντιπρόεδρο μέχρι τις εκλογές.

Τζον Συτιλίδης, γεωπολιτικός αναλυτής, Trilogy Advisors, πρ. διπλωματικός σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ

Αν οι Δημοκρατικοί ελέγχουν το Κογκρέσο μετά τις εκλογές, θα πιέσουν υπέρ της ενίσχυσης της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ, ενώ αν το ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι θα υπάρξει μεγαλύτερη πίεση υπέρ μιας φιλο-ισραηλινής πολιτικής, δεδομένου ότι στους Δημοκρατικούς υπάρχει και αντιπολεμική πτέρυγα, εξήγησε ο Τζον Συτιλίδης, γεωπολιτικός αναλυτής της Trilogy Advisors και πρ. διπλωματικός σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σχολίασε ότι οι ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και έχουν και άλλες προκλήσεις, όπως τα θέματα του Ινδο-Ειρηνικού. Επεσήμανε ότι όποιος και να εκλεγεί πρόεδρος θα έχει να διαχειριστεί τρεις σημαντικές προτεραιότητες, την ανάγκη ανοικοδόμησης της στρατιωτικής βιομηχανικής βάσης της χώρας, την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανικής βάσης (αντί του outsourcing) και την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών, καθώς το χρέος έχει ξεπεράσει το ΑΕΠ της χώρας, όπως ανέφερε.

Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής, πρώην υπουργός Εξωτερικών

Η αναταραχή στην οποία βρίσκονται οι ΗΠΑ επηρεάζει όλο τον κόσμο, εκτίμησε η βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι και η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια δύσκολη περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στο σοκ των γαλλικών εκλογών, όπως είπε χαρακτηριστικά, και στις γαλλο-γερμανικές σχέσεις. Σχολίασε ότι στη Μέση Ανατολή «δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ» και ότι ο Νετανιάχου, λόγω της πολιτικής εκκρεμότητας στην Αμερική, κάνει κινήσεις που υπό άλλες συνθήκες θα σκεπτόταν περισσότερο. Εκτίμησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είναι πρώτη προτεραιότητα για τον Τραμπ. Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, λέγοντας ότι «είμαστε τίμιοι διαμεσολαβητές» και ότι «έχουμε σταθερή εξωτερική πολιτική, που βασίζεται σε αξίες».

Κωνσταντίνος Μαύρος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Στη στρατηγική που αφορά τον τομέα της πράσινης μετάβασης αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Economist. Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην προμετωπίδα της ενεργειακής μετάβασης, συγκαταλεγόμενη στο top-5 των χωρών παγκοσμίως στην ανάπτυξη ΑΠΕ. «Μετατρεπόμαστε σε μια τοπική υπερδύναμη. Είμαστε σε ένα σε σταυροδρόμι δικτύων και αγωγών» τόνισε, μεταξύ άλλων, εξαίροντας τη σημασία της Ελλάδας στην ενεργειακή μετάβαση, την οποία χαρακτήρισε ως μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη για νέες επενδύσεις ύψους 67 δις ευρώ σε υποδομές και δίκτυα. «Έχουμε την παραγωγή από ΑΠΕ, αλλά αυτή πρέπει να εισαχθεί στο σύστημα για να φθάσει στον καταναλωτή. Για αυτό πρέπει να φτιάξουμε την υποδομή και να βελτιώσουμε τα δίκτυα» υποστήριξε ο κ. Μαύρος. Ερωτηθείς για τον ανταγωνισμό, εξέφρασε την άποψη ότι αποτελεί κάτι το υγιές, καθώς λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή, ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει φθηνότερη ενέργεια από τις ΑΠΕ. Τέλος, σχετικά με τις αντιδράσεις εκ μέρους της κοινωνίας απέναντι στην πράσινη μετάβαση, ο κ. Μαύρος ανέφερε ότι «η δουλειά μας είναι να πείσουμε τους καταναλωτές πως αυτός είναι ο σωστός δρόμος».

Γκι Φερχόφστατ, ευρωβουλευτής, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου

Για μια «βάρβαρη νέα τάξη πραγμάτων» έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Economist αναφέρθηκε στον νέο απο-παγκοσμιοποιημένο κόσμο. «Έχουμε τον Σι στο Πεκίνο, τον Πούτιν στη Μόσχα και τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον. Έχουμε μια πραγματικότητα, που εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει. Είναι μια βάρβαρη τάξη πραγμάτων, όχι μόνο πολιτικά και γεωπολιτικά αλλά και στρατιωτικά» επεσήμανε, μεταξύ άλλων. Ο κ. Φερχόφστατ διερωτήθηκε αν η Ευρώπη είναι έτοιμη για αυτήν τη νέα τάξη πραγμάτων. «Είναι αδύνατον να είμαστε έτοιμοι […] θα χρειαστούμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις» απάντησε. Επίσης, αναφέρθηκε στα θεσμικά προβλήματα της Ε.Ε., ενώ σχετικά με τις πρόσφατες ευρωεκλογές, παραδέχθηκε ότι η αιτία για την άνοδο των ακραίων φωνών σχετίζεται με την αποτυχία των ευρωπαϊκών πολιτικών. Καταλήγοντας, ο κ. Φερχόφστατ υπογράμμισε τη σημασία ανάπτυξης μιας νέας σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Tomi Huhtanen, γενικός διευθυντής, Wilfried Martens Centre for European Studies

Στις διεθνείς σχέσεις της Ευρώπης αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Wilfried Martens Centre for European Studies Tomi Huhtanen, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλες απέναντι στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, όποια κι αν είναι αυτή. «Όποιος και να κερδίσει, πρέπει να συνεργαστούμε μαζί του. Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο τις ΗΠΑ από ό,τι οι ΗΠΑ την Ευρώπη» σχολίασε. Την ίδια στιγμή, ζήτησε από τις χώρες της Ε.Ε. να δεσμευτούν στον στόχο ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε τη σημασία διαμόρφωσης ευρύτερων δικτύων, κάτι το οποίο κατέδειξε εμφανώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως είπε. Σχετικά με την Κίνα, ο κ. Huhtanen εξήγησε ότι θα πρέπει να θέσουμε το παιχνίδι σε ένα νέο επίπεδο με ίσους κανόνες.

Παύλος Μαρινάκης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κλήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, διαπιστώνοντας ότι οι πολίτες ψήφισαν έχοντας ως προτεραιότητα την εθνική πολιτική σκηνή. Για αυτό είδαμε υψηλά ποσοστά αποχής και μεγάλη στήριξη στις ακραίες φωνές, σημείωσε. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή έχουν ξεχάσει τους κινδύνους από τα ακραία καθεστώτα, όπως είπε. Επιπλέον, εκτίμησε ότι η χαλαρή ψήφος είναι το πρώτο βήμα προς τα ακραία κόμματα και για αυτόν τον λόγο στις πρόσφατες ευρωεκλογές επωφελήθηκαν κυρίως αυτά τα κόμματα. Απέναντι σε όλα αυτά, κατέληξε, πρέπει να απαντήσουμε με την υιοθέτηση πολιτικών υπέρ των νέων ανθρώπων και υπέρ δράσεων, οι οποίες λύνουν γρήγορα και άμεσα τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Πολ Κρούγκμαν, διακεκριμένος καθηγητής Οικονομικών, The Graduate Centre, The City University of New York, βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών (2008)

Την εκτίμηση για την περαιτέρω ενίσχυση του εμπορικού εθνικισμού, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων στις προσεχείς εκλογές, εξέφρασε ο διακεκριμένος καθηγητής Οικονομικών του The Graduate Centre, The City University of New York Πολ Κρούγκμαν, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Economist, το οποίο λαμβάνει χώρα από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου, στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο, εφόσον κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του φθινοπώρου, τότε θα γυρίσουμε στον 19ο αιώνα, δηλαδή στον ακραίο προστατευτισμό και στη μη υποστήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ στην παγκοσμιοποίηση. Όμως, όπως πρόσθεσε, και η κυβέρνηση των Δημοκρατικών βρίσκεται σε μια μετάβαση προς μια μορφή οικονομικού εθνικισμού. Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στην Ευρώπη, κατέστησε αναγκαία τη συμμαχία μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού Ωκεανού, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος ενός άμεσου παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, όπως είπε. «Δεν αρκεί να κάνεις διάλεξη στους ανθρώπους για τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης, πρέπει αυτό να το αποτυπώνεις και σε επίπεδο πολιτικής οικονομίας» κατέληξε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη συνεργασίας του δημοκρατικού κόσμου.

Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Intrakat

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου έστειλε μήνυμα προς την ηγεσία της Ευρώπης, λέγοντας ότι δεν έμαθε πολλά πράγματα από την ελληνική κρίση. «Υπάρχει μια διαφοροποίηση της ατζέντας των Βρυξελλών από τον μέσο Ευρωπαίο» επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι η ατζέντα της Ευρώπης είναι αυτή η οποία δημιουργεί τον ευρωσκεπτικισμό. «Δεν μπορούμε να ρυθμίζουμε την οικονομία, με τον τρόπο που το κάνει τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι ξοδεύουμε πολλές εργατοώρες για να ρυθμίσουμε το πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά δεν παράγουμε τεχνητή νοημοσύνη. «Η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μέσου Ευρωπαίου» ανέφερε, εξηγώντας ότι το σημαντικό είναι να δούμε τι Ευρώπη θέλουμε και πώς θα γίνουμε ανταγωνιστικοί. «Έχουμε έναν πόλεμο στην Ουκρανία και εξαιτίας της έλλειψης ηγεσίας δεν μπορούμε να βρούμε λύση. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μετανάστευση» κατέληξε, αναφέροντας την απουσία κυβερνησιμότητας στις Βρυξέλλες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!