Διστακτική η γερμανική κυβέρνηση για τον εάν η Cosco θα ελέγχει τερματικό σταθμό της
Η γερμανική κυβέρνηση είναι διστακτική για το εάν θα δώσει τελικά τον έλεγχο στην κινεζική Cosco Shipping έναν από τους τρεις τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων και συγκεκριμένα του Tollerort στο λιμάνι Αμβούργου (Hamburg).
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο χρόνο η Cosco κατέθεσε επενδυτική πρόταση για την απόκτηση του 35% του εν λόγω τερματικού σταθμού, κάτι που θα σήμαινε την πρώτη φορά που μια ξένη εταιρεία θα μπορούσε να επενδύσει σε αυτό το διάσημο λιμάνι.
Να σημειωθεί ότι ο Tollerort είναι ένας από τους τρεις τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων της Hamburger Hafen und Lagerhausgesellschaft (HHLA), μιας εταιρείας στην οποία η τοπική κυβέρνηση του Αμβούργου έχει πλειοψηφικό μερίδιο. Τόσο η HHLA όσο και ο δήμαρχος του Αμβούργου ενέκριναν τη συμφωνία.
Ωστόσο, τον περασμένο μήνα το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Τεχνολογίας άρχισε να εκφράζει ανησυχίες για την είσοδο της Cosco. Το Βερολίνο πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία επανεξέτασης των επενδύσεων που βασίζεται στον νόμο περί εξωτερικού εμπορίου.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να έρθουν σε συμφωνία, αν και η Κινέζοι επενδυτές τονίζουν ότι η απόφαση δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί. Ενώ πολλοί αναφέρουν ότι η άρνηση της πρότασης θα πλήξει τη γερμανική οικονομία. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Axel Mattern, Διευθύνοντα Συμβούλου της Port of Hamburg Marketing που τόνισε ότι “Η είσοδος της Κίνας στην εταιρεία εκμετάλλευσης θα ήταν τεράστιο όφελος για το λιμάνι και όχι απειλή, ειδικά καθώς η Cosco θα είναι σύντομα η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο”.
Εκτός των άλλων υπάρχει το ενδεχόμενο η γερμανική κυβέρνηση να μην έχει ακόμη αποδεχθεί την κινεζική πρόταση, εξαιτίας της κριτικής που ασκείται προς το Πεκίνο για στρατηγικά ζητήματα. Ωστόσο, η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη ξένη επενδυτική δύναμη στη Γερμανία, με την τελευταία να στοχεύει στην αποφυγή της πλήρους οικονομικής εξάρτησης από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Τέλος να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλες επενδύσεις της Cosco στην Ευρώπη που έχουν πυροδοτήσει διαμάχες στο παρελθόν, με πιο αξιοσημείωτη την απόφαση του 2009 να εξαγοράσει το λιμάνι του Πειραιά στην Ελλάδα.