ΔΕΣΦΑ: Έρευνα των Βρυξελλών για το deal με Socar

06.11.2014

Γιατί ξεκίνησε έρευνα η Κομισιόν για το deal μεταξύ Socar και ΔΕΣΦΑ. Η συνεχιζόμενη κόντρα Ευρωπαικής Επιτροπής-Gazprom και οι κίνδυνοι για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Οι πιθανές επιπτώσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει ανοίξει σε βάθος έρευνα για την προτεινόμενη εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την SOCAR. Υπενθυμίζεται πως η SOCAR ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά για την αγορά του 66\% της ΔΕΣΦΑ, έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ.


«Η Κομισιόν έχει ανησυχίες ότι η συναλλαγή μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά χονδρικής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, γιατί θα επιτρέψει στην νέα οντότητα να παρεμποδίσει την πρόσβαση των ανταγωνιστών της SOCAR στο ελληνικό δίκτυο μεταφοράς αερίου», ανέφερε σε ανακοίνωση της η Κομισιόν.


Την Τετάρτη έληγε η αρχική διορία που είχαν τα όργανα της Κομισιόν για να αποφασίσουν αν η συμφωνία συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλήγει το τηλεγράφημα του Reuters.


Αναφορικά με την εξέλιξη αυτή την οποία είχε περιγράψει το Euro2day.gr, πηγές της αγοράς υπενθύμιζαν ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε βάρος της ρωσικής Gazprom, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και παρεμπόδιση εισόδου τρίτων στις αγορές χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ.


Η έρευνα έστω και αν για καθαρά πολιτικούς λόγους έχει ατονήσει το τελευταίο διάστημα, έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη ρωσική εταιρεία κυρίως ως προς τη άνεση διαχείρισης υποδομών που ελέγχει, όπως αγωγοί κλπ εντός της ΕΕ.


Έτσι η ρωσική εταιρεία περνώντας στην αντεπίθεση, έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της να αντιδράσει στη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar, καθώς η τελευταία έχει ακριβώς την ίδια δομή και τα ίδια χαρακτηριστικά με τη ρωσική εταιρεία. Είναι δηλαδή παραγωγός, μεταφορέας και προμηθευτής – έμπορος φυσικού αερίου.


Για το λόγο αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να είναι πολύ προσεκτική στην αιτιολόγηση της απόφασής της για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ, καθώς την όποια αιτιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέρ της μεταβίβασης, θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει η Gazprom σε μια πιθανή προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


Ακόμη δεν πρέπει να αγνοείται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν αυτή που απέτρεψε τη μεταβίβαση της ΔΕΠΑ στη ρωσική Gazprom, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η Ελληνική Κυβέρνηση, επικαλούμενη τη διαμόρφωση μονοπωλιακών καταστάσεων στην αγορά.


Η χθεσινή εξέλιξη επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και της είσπραξης εσόδων. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναπροσαρμόσει το ύψος των εσόδων από πωλήσεις παγίων για το 2014, καθώς θεωρεί βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.


Να σημειωθεί εδώ ότι από τα 400 εκατομμύρια του τιμήματος, περίπου τα 185 θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο και τα υπόλοιπα τα ΕΛ.ΠΕ. ως ο άλλος εταίρος της εταιρείας.


Το ερώτημα πλέον είναι η στάση που θα τηρήσει η αζέρικη Socar, καθώς εάν και εφόσον εγκριθεί η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ είναι άγνωστο τι όρους θα περιλαμβάνει και αν θα τους κάνει δεκτούς η Socar. Επιπλέον η μείωση των τιμών πετρελαίου μειώνει σημαντικά και τα έσοδα της εταιρείας.


Όπως δε αναφέρουν αναλυτές, εφόσον συνεχιστεί η τάση αυτή, είναι πολύ πιθανόν η εταιρεία όπως και οι άλλες πετρελαϊκές, να αναθεωρήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνεται και η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ.


Σε κάθε περίπτωση η τεράστια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού, και στη λήψη των εγκρίσεων από τα εθνικά και κοινοτικά όργανα, εκτιμάται ότι θα έχει την κύρια ευθύνη για τις όποιες αρνητικές εξελίξεις προκύψουν στην πώληση του ΔΕΣΦΑ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!