Containers: Αυξημένη κατά 6% η διακίνηση το 2017 από τα μεγαλύτερα λιμάνια
Αυξημένη κατά 6\% ήταν η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων το 2017, σε σχέση με το 2016, από τα 110 μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια , διεθνώς, σύμφωνα με στοιχεία της Alphaliner.
Ειδικότερα, ο συνολικός όγκος εμπορευματοκιβωτίων που διακινήθηκε από τους 110 μεγαλύτερους λιμένες το 2017 ανήλθε σε 600 εκατ. TEUs, συγκριτικά με τα 565 εκατ. TEUs το 2016. Ενώ από τους 110 μεγαλύτερους λιμένες που εξυπηρετούν εμπορευματοκιβώτια , μόνο οι 12 σημείωσαν πτώση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, ενώ οι υπόλοιποι κατέγραψαν αύξηση.
Για μια ακόμη χρονιά στην πρώτη θέση διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων παρέμεινα το λιμάνι της Σαγκάη, καθώς ο διακινούμενος όγκος ανήλθε σε 40,2 εκατ. TEUs το 2017, αύξηση κατά 8,3\% σε σχέση με το 2016. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το λιμάνι της Σιγκαπούρης με 33,6 εκατ. TEUs και στην τρίτη θέση ο λιμένας της Σεντζέν με 25,2 εκατ. τόνους. Την πεντάδα συμπλήρωσαν ο κινεζικός λιμένας Νινγκμπό, ο οποίος και σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση από τους 110 μεγαλύτερους λιμένες (+14,1\%) και ο λιμένας του Χονγκ Κονγκ.
Σύμφωνα με την Alphaliner η αύξηση οφείλεται στην ανάκαμψη που έχει σημειωθεί στο παγκόσμιο εμπόριο.
COSCO: Τάσεις γιγάντωσης
Τον ερχόμενο Ιούνιο όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της OOCL από την COSCO , η κινεζική εταιρεία θα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μετά την Maersk και την MSC.
Έτσι, βάσει των εκτιμήσεων, η COSCO, από τον Ιούνιο και μετά, θα διαθέτει πάνω από 400 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 2,9 εκατ. TEUs και θα κατέχει το 11,6\% του παγκόσμιου μεριδίου της αγοράς.
Να σημειωθεί ότι η εξαγορά της OOCL θα κοστίσει περί τα 6,3 δις δολάρια ενώ, σημαντικό θεωρείται και το στοιχείο ότι τόσο η αρμόδια διεύθυνση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού όσο και οι αμερικανικές αρχές έχουν δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσει η εξαγορά της OOCL από την COSCO.
Ναυτιλιακοί κύκλοι σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη εξαγορά επιβεβαιώνει την τάση ενοποίησης που χαρακτηρίζει την αγορά των εμπορευματοκιβωτίων , καθώς το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί στην εν λόγω αγορά ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της εξαγορά της OOCL από την COSCO, εκτιμάται ότ9ι το 63\% της αγοράς των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα ελέγχεται από μόλις 6 εταιρείες!
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2017 η COSCO κατέγραψε καθαρά κέρδη της τάξης των 429,42 εκατ.δολαρίων.