Αυλαία των Ποσειδωνίων 2014 : Διεθνές πρότυπο για τη φορολόγιση της ναυτιλίας το καθεστώς του 1975

03.06.2014

Η καλύτερη στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας είναι η διατήρηση του φορολογικού καθεστώτος του 1975, που αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο, δήλωσε ο πρόεδος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης μιλώντας στην τελετή έναρξης της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης Ποσειδώνια 2014.

Επίσης κάλεσε τους ευρωπαίους να θέσουν τις θαλάσσιες μεταφορές στο επίκεντρο των διεργασιών σημειώνοντας, με νόημα, ότι η ευρώπη οφείλει να διατηρήσει τις υφιστάμενες κατευθυντήριες γραμμές για τη ναυτιλία. Ολοκληρώνοντας ο Θ Βενιάμης ανέφερε ότι το 90\% του παγκόσμου εμπορίου διακινείται μέσω θαλάσης ενώ η Ελληνες εφοπλιστές ελέγχουν το 43\% της κοινοτικής ναυτιλίας με όρους χωρητικότητας dwt και το 16\% της παγκόσμιας χωρητικότητας.


«Η ναυτιλία προσφέρει το 7\% του ΑΕΠ ενώ ππροσφέρει και 190 χιλιάδες θέσεις εργασίας σε έλληνες πολίτες» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΕ.


Σαμαράς : Κάλεσμα να επενδύσουν στην Ελλάδα


Στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον πολιτική σταθερότητα και κάλεσε τους ξένους να επενδύσουν στη χώρα.


«Είμαστε η πιο σταθερή χώρα σε μια ασταθή γειτωνιά» είπε ο Αντώνης Σαμαράς θέλωντας να στείλει μήνυμα στους ξένους επενδυτές ότι η χώρα, πλέον, «κοιτάζει εμπρός και με σταθερά βήμα κατεθύνεται προς την έξοδο από την κρίση».


Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους δυο πυλώνες της ελληνικής οικοονμίας, τουρισμό και ναυτιλία, τονίζοντας ότι συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας καις την αντιμετώπιση της ανεργείας.


Ωστόσο, όπως ανέφεραν εφοπλιστικοί κύκλοι, ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στο θέμα του φορολογικού καθεστώτος που ετέθη από τον πρόεδρο της ΕΕΕ και αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον εφοπλισμό.


Ο Μ Βαρβιτσιώτης


Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στο ρόλο της ναυτιλίας για την εθνική οικονομία, χαρακτηρίζοντάς την « ως πλουτοπαραγωγική πηγή για την χώρα».


Κατά τον κ Βαρβιτσιώτη η ναυτιλία δεν φοβάται τον ανταγωνισμό και τούτο φαίεται από τις τεράσιες επιτυχίες των Ελλήννω διεθνως καθώς διαχειρίζονται το 16\% της χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου.


Τέλος ο υπουργός σημείωσε ότι θα απελευθερωθούν όλες οι κατηγορίες στη ναυτιλία λωστε μέσω του ανταγωνισμού να επιτευχθεί ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.


Νωρίτερα στην τελετή έναρξης των Ποσειδωνίων 2014 μίλησαν ο εκτελεστικός πρόεδρος της Εκθεσης Θ Βώκος και ο Γ Λύρας, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Ποσειδωνίων 2014.


Ο κ Βώκος τόνισε ότι τα Ποσειδωνια 2014 είναι τα πλέον μαζικά με την συμμετοχή 1800 εκθετών από 93 χώρες ενώ την έκθεση αναμένεται να επισκεφθούν περισσότερα από 19 χιλιάδες άτομα. Επίσης σημείωσε ότι η Εκθεση συμβάλει στην τοπική οικονομία με 50 εκατ. Ευρώ, χρήματα που θα καταβληθούν από τις εταιρείες που συμμετέχουν αλλά και τους εκθέτες που θα μείνουν σε ξενοδοχεία των Αθηνων για μια εβδομάδα.


Από την πλευρά του ο Γιάννης Λύρας σημείωσε ότι τα Ποσειδώνια δεν είναι μόνο μια οικονομική – ναυτιλιακή έκθεση αλλά ενσωματώνει και πολλές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις γεγονός που την καθιστά μοναδική διεθνώς.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!